szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fidesz támogatottsága a teljes népességen belül nem változott május vége és július eleje között, továbbra is 39 százalékon áll, az MSZP-é azonban 13-ról 15 százalékra nőtt - áll a Magyar Gallup Intézet felmérésében.

A nyári politikai közhangulat jellemzői címmel készült közvélemény-kutatás szerint a Fideszt a biztos pártválasztók kétharmada, míg az MSZP-t 25 százaléka támogatná. Az ebben a körben mért támogatottságbeli különbség az ellenzéki szavazók jelenlegi nagyobb részvételi elszántsága miatt nagyobb a teljes népességen belül mértnél - írták.

A kispártok esetében a vizsgálat megállapította: az MDF támogatóinak nagysága megegyezik az SZDSZ táborának nagyságával a teljes népességen belül, mindkét párt két-két százalékon áll. A biztos szavazó pártválasztók között azonban az MDF tábora minimálisan nagyobb - 3 százalék, míg az SZDSZ-é 2 -, de mindkét tábor támogatóinak aránya a parlamenti küszöb alatt van.

A felmérésben az olvasható, hogy a miniszterelnök munkájának megítélése a lakosság körében a legutolsó hetekben elmozdult az előző hónapokat jellemző mélypontról. A kormányfő iránti bizalomra rákérdezve kiderült: 47 százalék egyáltalán nem bízik meg Gyurcsány Ferencben, és a megkérdezetteknek csak 6 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nagyon megbízik benne. Orbán Viktorban mint a Fidesz elnökében a teljes népesség 15 százaléka nagyon bízik, 26 százaléka pedig egyáltalán nem.

A Gallup kutatása szerint a kormánykoalíció felbomlásának értelmezésében átalakult a lakosság véleménye május óta. Míg két hónappal ezelőtt nagyjából egyenlő arányban voltak azok, akik a felbomlást valódi váltásnak tekintették és azok, akik csak politikai színjátéknak látták, addig júniusban már jóval kevesebben gondolták azt, hogy az SZDSZ részéről valódi váltásról van szó; egyre többen gondolják, hogy csak látszólagos szakítás történt.

A megkérdezettek több mint fele szerint az lenne az ország érdeke, hogy mielőbb új választásokat írjanak ki, míg minden harmadik válaszadó azon a véleményen van, hogy az MSZP-nek kell végigvinnie a kormányzást ebben a ciklusban. Mint írják, ezen a téren nem változott a lakosság véleménye májushoz képest.

Az emberek szkeptikusságát mutatja, hogy jóval kevesebben valószínűsítik, még 2010 előtt új választásokat fognak kiírni, mint ahányan az előrehozott választások mellett vannak - olvasható a közvélemény-kutatásban. A gazdasági közhangulattal kapcsolatban megállapították, hogy a felnőtt lakosság döntő része meglehetősen rossznak vagy nagyon rossznak ítéli meg az ország gazdasági helyzetét, hozzátéve, a tavalyi év második felében a mostaninál valamivel többen ítélték meg az ország gazdasági helyzetét nagyon rossznak. Megjegyezték: a lakosság túlnyomó része még mindig inkább pesszimista az anyagi kilátásait illetően, és a következő évre vonatkozóan tízből négyen számítanak mostani helyzetükhöz képest további romlásra. A Gallup 1023 magyar felnőttet kérdezett meg otthonában június 20-a és július 2-a között a nemek, a korcsoportok aránya, valamint a lakóhely településtípusa szerint pontosan tükröző mintán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Sok fiatal nem támogatná nyugdíjas szüleit

Minden második ember gondolja csak úgy, hogy a felnőtt fiataloknak kötelességük támogatni a szüleiket, ugyanakkor sok százezerre tehető azok száma, akik járulékfizetéssel nem képesek megalapozni időskori megélhetésüket - írta a Népszabadság hétfői számában a Medián közvélemény-kutató vizsgálata alapján.

MTI Itthon

A Tárkinál is csökkent a Fidesz-MSZP-különbség

Csökkent a különbség júniusban a két nagy párt támogatottsága között - számolt be közleményében a Tárki a felnőtt lakosság körében végzett közvélemény-kutatásának eredményéről.

hvg.hu Itthon

AZ SZDSZ kiválása óta nőtt az MSZP támogatottsága

A SZDSZ kilépése a koalícióból inkább javította az MSZP és a kormány megítélését, és ezzel párhuzamosan rontotta az SZDSZ támogatottságát – áll a Századvég és a Forsense 2008. május 5. és május 15. között végzett közvélemény-kutatásában.

MTI Itthon

Tárki: népszerűbbek lettek a pártok

Májusban nem csökkent tovább a pártok támogatottsága, az elmúlt hónapokban tapasztalt alacsony pártszimpátia a hónapban egy keveset emelkedett ugyan, azonban a bizonytalanok aránya továbbra is magas a felnőtt magyar lakosságon belül - derül ki a Tárki Társadalomkutatási Intézet felméréséből.

Szerbiába már szombaton jön egymillió kínai vakcina

Szerbiába már szombaton jön egymillió kínai vakcina

Átszervezések miatt ideiglenesen kevesebb Pfizer-vakcina érkezik Európába

Átszervezések miatt ideiglenesen kevesebb Pfizer-vakcina érkezik Európába

Nem csitul a járvány Spanyolországban, tovább szigorítanak a tartományok

Nem csitul a járvány Spanyolországban, tovább szigorítanak a tartományok