szerző:
MTI

A Magyar Gárdáról közöl cikket legfrissebb számában Békés népi táncosok címmel a müncheni Focus hírmagazin.

"Felszálló ágban vannak a szélsőjobboldali mozgalmak (Magyarországon). A politikai vezetés, úgy tűnik, messzemenően tehetetlen, a törvények túl enyhék" - áll Harriett Ferenczi írásának alcímében.

A szerző felidézi a szervezet 600 új tagjának tavaly őszi budapesti felesketését, majd bemutatja a Magyar Gárda és a Jobbik párt vezetőjét, Vona Gábort, kitérve arra, hogy 1300-an csatlakoztak az egyéves évfordulójára készülődő, tavaly augusztus 25-én megalakult Magyar Gárdához.

Vona Gábor visszautasítja a vádakat, amelyek szerint a gárda olyan, mint egy magyar SS - írja a lap. "Ez hazugság. Nemzetiek vagyunk, radikálisok, de nem fasiszták". A gárda békés, törvénytisztelő, szereti a hazáját, ápolja a magyar kultúrát - idézi a Focus a csoport vezetőjét, hozzáfűzve, hogy Vona szerint a gárda egyenruhája a magyar népi táncosok viseletének utánérzését próbálja kelteni.

Az egyenruhások szívesen adják bizonyságát hazaszeretetüknek: romák lakta negyedekben járőröznek, hogy megfékezzék a "cigánybűnözést" - jegyzi meg a szerző, majd hozzáfűzi: az efféle seriff-akciókhoz a Jobbik biztosítja a politikai hátteret.

A Focus idézi Kolompár Orbánt, az Országos Cigány Önkormányzat elnökét, aki szerint a gárda egy "náci csoportosulás", amely "polgárháborút" akar. A szerző megszólaltja Gavra Gábor újságírót is, aki szerint a szervezet nem katonai célokat követ, létrehozása egyszerűen reklámfogás, amelynek célja, hogy a Jobbik 2010-ben bejusson a parlamentbe.

A hetilap úgy ítéli meg, sikerülhet megvalósítani ezt a célt, mert a körülmények kedvezőek hozzá. 2006 óta erősödik a jobboldali radikalizmus és a szélsőjobboldali erőszak Magyarországon - állapítja meg, felidézve a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2006. szeptemberi "hazugságbeszédét" követő tiltakozásokat, és az azóta eltelt időszakban politikai indíttatásból elkövetett erőszakos cselekményeket.

A német hírmagazin végezetül megállapítja, a magyarországi politikusok "messzemenően tehetetlenek" a szélsőjobboldal előretörésével szemben, vagy egyenesen "szimpatizálnak" a jelenséggel.

Így például sokáig tartott, mire Orbán Viktor Fidesz-elnök elhatárolódott a Magyar Gárdától, Gyurcsány Ferencnek pedig többszöri nekifutásra sem sikerült elfogadtatnia a kisebbségekkel szembeni gyűlöletbeszédet büntető jogszabályt - írja a Focus, hozzáfűzve, hogy nem koronázta siker zsidó- és romaszervezeteknek a Magyar Gárda betiltására irányuló próbálkozását sem, mert a kérelem a gyülekezési törvénybe ütközik. "A betiltás - elképzelhetetlen" - zárja cikkét Vona Gábort idézve a német hetilap.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI/hvg.hu Itthon

Tettlegességig fajult a Magyar Gárda ellen szervezett flashmob

Leköpdösték, megrugdosták és szidalmazták azt a mintegy tíz fiatalt, akik a Magyar Gárda és a szélsőségek elleni tiltakozásul takarítóeszközökkel a kezükben jelentek meg a Hősök terén a gárdista avatás után szombaton. A tiltakozó flashmob (villámgyülekezés) résztvevőit kikergették a térről.

hvg.hu Itthon

Mi történt Szikszón? Videók a Magyar Gárda demonstrációjáról

Hangos szóváltásokkal, de atrocitás nélkül fejeződött be a Magyar Gárda és a romák demonstrációja a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szikszón, a rendre legalább száz rendőr, köztük kommandósok vigyáztak. Videóstábunk a helyszínen járt, nézze meg felvételeinket!

MTI Itthon

Gaudi-Nagy: "ízlésterror" volna betiltani a Magyar Gárdát

Nyolc beavatkozó jelezte eddig, hogy peres félként kíván részt venni az ügyészség kontra Magyar Gárda polgári perben; a gárda ügyvédje azt is bejelentette a hétfői tárgyaláson a Fővárosi Bíróságon, kezdeményezik, hogy a bíróság Alkotmánybírósághoz forduljon.

MTI Itthon

Magyar Gárda per: halasztás

Szeptember 1-jére halasztotta a Fővárosi Bíróság az ügyészség által a Magyar Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesület feloszlatására irányuló per tárgyalását hétfőn; a tárgyaláson három beavatkozni szándékozó kérelmének adott helyt a bíróság; a rendőrség nagy erőkkel volt jelen a bíróság környékén.

MTI Itthon

Egyszerre vonultak utcára a romák és a Magyar Gárda tagjai

Hangos szóváltásokkal, de atrocitás nélkül fejeződött be a Magyar Gárda és a romák demonstrációja a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szikszón, a rendre legalább száz rendőr, köztük kommandósok vigyáztak - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója. A hvg.hu videóstábja is a helyszínen járt, tekintse meg felvételeinket!

MTI Itthon

Regisztrálni kell a Magyar Gárda perén

Regisztrálnia kell magát a Fővárosi Bíróságon (FB) annak, aki részt akar venni a Magyar Gárda perének következő, május 19-i tárgyalásán - közölte az FB közleményben csütörtökön.

Lángolt a kereke, ki kellett üríteni egy török repülőt

Lángolt a kereke, ki kellett üríteni egy török repülőt

Távozik az Operettszínház ügyvezető igazgatója

Távozik az Operettszínház ügyvezető igazgatója

Mestermű titkos naplókkal, titkos vagyonnal, nyers érzékiséggel

Mestermű titkos naplókkal, titkos vagyonnal, nyers érzékiséggel

Nagyapjuk légfegyverével lőtte meg testvérét egy 15 éves lány

Nagyapjuk légfegyverével lőtte meg testvérét egy 15 éves lány

Meghalt a brit Love Island műsorvezetője

Meghalt a brit Love Island műsorvezetője

Vilmos herceg és Katalin hercegné is kiszáll egy időre a királyi feladatokból

Vilmos herceg és Katalin hercegné is kiszáll egy időre a királyi feladatokból