szerző:
MTI

Az amerikai fél miatt csúszik a vízummentességi megállapodáshoz szükséges utolsó szerződés aláírása Magyarország és az Egyesült Államok között - mondta April H. Foley amerikai nagykövet hétfőn Szolnokon. Az amerikai belbiztonsági és az amerikai igazságügyi minisztérium továbbra is egyeztet arról, hogy mit szeretnének elérni ezzel az egyezménnyel.

A nagykövet részleteket nem mondott a megállapodás tartalmáról. Azt azonban kiemelte: a bűnügyi adatcsere-egyezmény nem szól arról, hogy olyan érzékeny személyes adatokat is meg kell osztania a két félnek egymással, mint például az adott személy szexuális hovatartozása vagy szakszervezeti tagsága - tette hozzá. Az Egyesült Államokban - Magyarországhoz hasonlóan - rendkívül szigorú törvények vannak érvényben a személyes adatok védelméről, így szigorúan csak a bűnügyi adatok cseréjéről lesz szó a megállapodásban - mondta April H. Foley. Ha a megállapodás megszületik, akkor is csak a súlyos bűncselekmények elkövetőinek adatait cserélik ki az amerikai és a magyar hatóságok - húzta alá a nagykövet.

Nagyon fontosnak tartja az Egyesült Államok kormánya, hogy Magyarország még a Bush-adminisztráció idején csatlakozzon a vízummentességi programhoz - tette hozzá. A nagykövet optimizmusának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Magyarországon tíz százalék alatt marad az elutasított vízumkérelmek aránya. April H. Foley információi szerint eddig a vízummentességre szintén pályázó kelet-közép-európai államok egyike sem írta alá a bűnügyi adatok cseréjéről szóló megállapodást. A diplomata hangsúlyozta, hogy természetesen részt vesz azon a szeptember 2-ra tervezett megbeszélésen, amelyen a parlamenti pártok, az érintett szaktárcák és az amerikai nagykövetség munkatársai egyeztetnek az adatcsere-egyezményről.

Horváthné Fekszi Márta külügyi államtitkár szombaton mondta el, hogy újra ötpárti egyeztetést kezdeményezett a Külügyminisztérium az amerikai vízummentességi programmal kapcsolatban. Ha szakértői szinten megegyezés születik és a parlamenti pártok is egyetértenek a bűnügyi adatok cseréjéről szóló megállapodással, akkor szeptember 10-ig aláírhatják az egyezményt. A szerződésről így a szeptember 15-én újra összeülő parlament is mihamarabb dönthet - tette hozzá az államtitkár.

Magyarország azt követően csatlakozhat a vízummentességi megállapodáshoz, hogy megszületik az utolsó hiányzó megállapodás a bűnügyi adatok cseréjéről és tíz százalék alá kerül az elutasított vízumkérelmek aránya. Ezt követően dönt az amerikai adminisztráció arról, hogy Magyarország csatlakozhat-e a vízummentességi programhoz, miután teljesített minden feltételt.

A vízummentességi programhoz csatlakozás előkészítéseként tavasszal Magyarország már megállapodást kötött az Egyesült Államokkal a terroristagyanús emberek személyes adatainak cseréjéről. A két ország abban is megegyezett, hogy az elveszett útlevelek adatait is kicserélik egymással. A menetrend szerint tehát már csak a bűnügyi adatok cseréjéről kell megállapodni. A vízummentességet élvező 27 országgal ellentétben a kelet-európai államok polgárainak jelenleg százdolláros díjat kell fizetniük a vízumkérelemért, meg kell jelenniük az amerikai konzulátusokon és interjún kell részt venniük.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Ötpárti egyeztetés az amerikai vízummentességről

Egyetértés van az öt parlamenti párt között abban, hogy meg kell teremteni a magyar állampolgárok vízummentes utazásának lehetőségét az Egyesült Államokba, az adatszolgáltatási és adatvédelmi részletekről pedig mihamarabb egyeztetés kezdődik a frakciók szakértői között - jelentette be a külügyi államtitkár a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.

MTI Világ

Aláírták az amerikai-magyar vízummentességi memorandumot

Ünnepélyes keretek között írták alá az amerikai-magyar vízummentességi szerződés alapjául szolgáló egyetértési nyilatkozatot hétfőn Washingtonban. A szövegről múlt pénteken zárultak le az egyeztetések az amerikai fővárosban, a dokumetumot Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter és Somogyi Ferenc washingtoni nagykövet látta el kézjegyével.

MTI Itthon

Mit jelent az amerikai vízummentesség Magyarországnak?

Az amerikai vízummentességi programnak a kelet-európai szövetségesekre történő kiterjesztésével megerősíthető a térségben az Amerika iránti barátság - állapította meg Frank Koszorús, az Amerikai Magyar Szövetség (AHF) társelnöke a pénteki The Washington Timesban közölt olvasói levelében.

MTI Itthon

Elhárulhat az akadály a vízummentes amerikai utazás elől

A kormány jóváhagyta az információcseréről szóló magyar-amerikai megállapodást tartalmazó törvényjavaslatot, amelyet a nap folyamán - sürgős tárgyalást kérve - benyújt az Országgyűlésnek - mondta Budai Bernadett a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.

MTI Itthon

Amerikai vízummentesség: július végén lezárulhat a megállapodás

Az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó kétoldalú megállapodás is megszülethet nyáron Magyarország és az Egyesült Államok között; a bűnügyi adatok cseréjéről szóló szerződést várhatóan július végéig aláírják - mondta April Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete.

MTI Világ

Amerika megszigorítja a vízummentes beutazás feltételeit

Michael Chertoff belbiztonsági miniszter várhatóan kedden jelenti be: azoknak az utasoknak, akik a vízummentességi programhoz tartozó 27 országból érkeznek az Egyesült Államokba, indulásuk előtt legalább 72 órával online regisztráltatniuk kell magukat az amerikai kormánynál. A tervek szerint januártól érvényes intézkedés Amerika biztonságának erősítését hivatott szolgálni.

MTI Világ

Amerikai vízummentesség: közel a végső megállapodás

Nyáron megszülethet az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó kétoldalú megállapodás is Magyarország és az Egyesült Államok között; a bűnügyi adatok cseréjéről szóló szerződést várhatóan július végéig aláírják - mondta April Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete.

Hófürdőző cirkuszi elefántok szórakoztatták az orosz járókelőket

Hófürdőző cirkuszi elefántok szórakoztatták az orosz járókelőket

Iskolabusz-baleset Németországban: ketten meghaltak, húszan megsérültek

Iskolabusz-baleset Németországban: ketten meghaltak, húszan megsérültek

Talpak alá tett emlékmű: botlatókövek lepik el fél Európát

Talpak alá tett emlékmű: botlatókövek lepik el fél Európát

Kívülről bedeszkázta a szomszéd étterem a CEU-laboratórium ablakait

Kívülről bedeszkázta a szomszéd étterem a CEU-laboratórium ablakait

A közel-keleti keresztények sorsáról tárgyalt Ferenc pápa az iraki elnökkel

A közel-keleti keresztények sorsáról tárgyalt Ferenc pápa az iraki elnökkel

Az amerikai kormányzat megszigorítja a terhes külföldi állampolgárok beutazását

Az amerikai kormányzat megszigorítja a terhes külföldi állampolgárok beutazását