szerző:
Csikász Brigitta

Szerdán kezdődik Zuschlag Jánosnak és tizenöt társának a tárgyalása a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon. Az ügyészség véleménye az, hogy a vádlottak a minisztériumoktól és önkormányzatoktól elnyert pályázati pénzeket, mintegy 72 millió forintot a sajátjukként kezelték, Zuschlag állítása szerint viszont a Fiatal Baloldal működésének és rendezvényeinek a finanszírozására fordították.

A szocialista politikust és társait folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy kárt okozó, csalással vádolják. Zuschlag – aki az MSZP országgyűlési képviselője, a kiskunhalasi szervezet elnöke és az MSZP Bács-Kiskun megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt - tett ugyan vallomást az ügyészségen, amelyben leginkább a felelősségét ismerte ezt, ám az – úgy tudjuk – érdemben nem sokat lendített a hatóság által már kiderített dolgokon, s nem változtatta meg az ügyet alapjaiban.

Tudjon meg mindent a Zuschlag-ügyről!
Hoppá: Zuschlagot nagy értékű csalással gyanúsítják (2007. június 25.)

Zuschlag-fejlemények (2007. szeptember 26.)

Titkár őrizetben, bt. eltűnőben (2007. szeptember 26.)

Szervezetbűnözés (2007. október 10.)

Honnan tudott Zuschlag 50 milliót visszafizetni? (2008. június 2.)

Mit termeltek Zuschlag & Tsai számlagyárában? (2008. szeptember 29.)

Az eljárás 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség rutinvizsgálatával indult, amelyet számviteli fegyelem megsértésének gyanúja kapcsán folytattak, több alapítvány és egyesület pályázatokon elnyert pénzeinek felhasználása miatt. A nyomozás során ugyanis kiderült, hogy a vizsgált szervezetek nem tudtak számot adni arról, hol van a megkapott mintegy 72 millió forint. Zuschlag János azt állította, hogy a különböző alapítványokon keresztül megszerzett milliókat nem magáncélra költötték, hanem a Fiatal Baloldal különböző rendezvényeire fordították.

A pénzek megszerzésének menete egyébként előre eltervezett volt. Mint megírtuk, Zuschlag balaton-felvidéki útra küldte titkárát, Lados Istvánt azzal, hogy válasszon ki éttermeket és panziókat, s ottani fogyasztásairól kérjen számlát. Ezek alapján legyártották a megnyert pályázati pénzekhez szükséges költségszámlákat, úgy hogy a józsefvárosi piacon megvették a számlatömböt, Kiskunhalason pedig elkészítették a körbélyegzőket. Persze akadtak olyan számlák is, amelyeket barátságból állított ki Zusinak egy-két cégvezető, illetve olyan papírok is, amelyeket vettek, többek közt Kubatov Iván vádlott segédletével. A pályázati pénzek felvételéhez kellett beszámolót írni is, amelyben Lados és Őri András működött közre.

© MTI

Zuschlagék mindenre felkészültek, a minisztériumok vagy a Fővárosi Önkormányzat által kiírt pályázatokra több szervezet nevében is indultak, hogy biztosan hozzájussanak az elnyerhető összeghez. Ez általában néhány százezer forint volt, a legmagasabb anyagi támogatás mintegy kétmillió forint volt.

A vádlottak közül Zuschlag és Katus Ferenc van előzetes letartóztatásban, a politikus személyi titkára, Lados István, miután önmagára nézve teljes körű beismerő, társaira nézve terhelő vallomást tett, házi őrizetben várja az eljárás lefolytatását. A személyi szabadság korlátozásán túl a vádlottaknak el kellett viselniük azt is, hogy az ügyészség kezdeményezésére az adóhatóság mindannyiuknál vagyonosodási vizsgálatot végzett. Ezek eredményéről nem tudni, de információink szerint Zuschlag János szentendrei ingatlana, amely egyébként az édesanyja nevén volt, még jelenleg is zár alatt van. Annak ellenére, hogy a politikus 50 millió forintot megtérített a kárból. Rajta kívül még Marsovszky Balázs járult hozzá a kárenyhítéshez, aki tízmillió forintot fizetett be az ügyészségen.

Mit mondott Topolánszky az ISM-ről?
Topolánszky Gyurcsányról, Zuschlagról és Ocsovairól - interjú

A per tárgyalásának első napján, szerdán valószínű, hogy csak a vádiratot ismertetik, a következő napon pedig majd elkezdik a 16 vádlott meghallgatását, és ha ez lezajlott, Fodor Endre bírói tanácsa végigveszi a több mint kétszáz tanút. Akik között ott lesz az egykori ifjúsági minisztérium több korábbi vezetője, köztük Jánosi György, Gyurcsány Ferenc és Deutsch-Für Tamás, Szilvásy György, Arató Gergely jelenlegi és Ujhelyi István volt államtitkárt is, valamint a XIV. kerület két szocialista országgyűlési képviselőjét, Csiha Judit és Baráth Etele.

Fodor Endre egyébként eddig szigorú és keménykezű bíróként mutatkozott a közvélemény előtt. Az általa vezetett bírói tanács ugyanis a 2006-ban befejeződött maffiaperben Radnai Lászlóra és nyolc társára összesen 68 év fegyházbüntetést szabott ki.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Itthon

Zuschlag-ügy: Gyurcsány tanúvallomása

Gyurcsány Ferenc mindössze egyszer beszélt Zuschlag Jánossal a szocialista politikus büntetőügyéről, amikor azt tanácsolta neki, hogy ne fusson fűhöz-fához, mert azzal teszi a legrosszabbat. Ez derül ki a kormányfő Zuschlag-ügyben tett tanúvallomásából.

Vélemény

Honnan tudott Zuschlag 50 milliót visszafizetni?

A Zuschlag János és társai ellen folyó eljárás egyik legérdekesebb kérdése, hogy honnan volt – lehetett – a szocialista politikusnak ötvenmillió forintja, amelyet a kár enyhítéseként beadott az ügyészségre, hiszen Zuschlag vagyonát az adóhivatal zár alá helyezte.

MTI Itthon

Zuschlag-ügy: a pályázatok elbírálásáról vallott Szilvásy

A pályázati rendszer működését, a pályázatok elbírálásának rendjét ismertette az ügyészekkel a Zuschlag-ügyben tett tavaly szeptemberi tanúvallomásában Szilvásy György, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium 2002-2003 közötti közigazgatási államtitkára. A jelenlegi titokminiszter vallomását magától az érintettől kapta meg az MTI.

Itthon

Mit termeltek Zuschlag & Tsai számlagyárában?

Hamarosan, október 8-án, megkezdődik a Zuschlag János és társai ellen folyó büntetőeljárás tárgyalása. A politikust és társait különösen jelentős kárt okozó, bűnszervezetben folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett csalással és más bűncselekményekkel – többek közt okirat-hamisítással – vádolják. Az ügyészség szerint az elnyert pályázati pénzeket saját céljaikra használták fel, a feladatok teljesítését pedig sokszor valótlan számlákkal igazolták.

HVG Hetilap

Vádirat a Zuschlag-ügyben

Cikkükben név szerint megemlítenek, mint "az ügy érdemi szereplőjét", és a vádiratban nem szereplő állításokkal hozzák összefüggésbe személyemet (HVG, 2008. május 24.). A lapban írottak azonban nem felelnek meg a vádiratban foglaltaknak, és azt a hamis látszatot keltik, hogy központi szerepet játszottam a feltételezett bűncselekmények elkövetésében. Az elmúlt években pályázati ügyekben jártas személyként pártállásuktól függetlenül számtalan személynek és szervezetnek nyújtottam pályázati tanácsadást. Engem mint az ügy IX. rendű vádlottját mindössze négy vádponttal hoz kapcsolatba a vádirat, és négy pályázatban való puszta közreműködést ró a terhemre. Bűncselekmények elkövetését mindvégig tagadtam, jelenleg sem ismerem el büntetőjogi felelősségemet, és bízom abban, hogy a bírósági eljárás tisztázni fog a vád alól.

MTI Itthon

Kijelölték a Zuschlag-ügyet tárgyaló bírót

Fodor Endre bírói tanácsa fogja a Zuschlag János és 15 társa ellen indított bűnügyet tárgyalni, a tárgyalás várhatóan csak ősszel, a tízezer oldalt meghaladó terjedelmű nyomozati anyag áttanulmányozása után kezdődik.

HavariaPress Itthon

Zuschlag bent, Kulcsár kint

Az előzetestől a lakhelyelhagyási tilalomig - Nem a kár összege számít - írja a Népszabadság.

Az ukrán elnök szerint a plüssmalacos dobálózók a választást akarják meghiúsítani

Az ukrán elnök szerint a plüssmalacos dobálózók a választást akarják meghiúsítani

Unokázós csalók: 17 éves fiút is elfogtak a rendőrök - videó

Unokázós csalók: 17 éves fiút is elfogtak a rendőrök - videó

Kis falvakba lehelne kulturális életet a kormány

Kis falvakba lehelne kulturális életet a kormány

Rájöttek a tudósok, mi a legnagyobb akadálya annak, hogy meggyógyuljon a Nagy-korallzátony

Rájöttek a tudósok, mi a legnagyobb akadálya annak, hogy meggyógyuljon a Nagy-korallzátony

Nőnapra, pedagógusnapra inkább csak illemből ajándékozunk

Nőnapra, pedagógusnapra inkább csak illemből ajándékozunk

Részeg utas miatt fordult vissza a Wizz Air londoni járata Budapestre

Részeg utas miatt fordult vissza a Wizz Air londoni járata Budapestre