szerző:
Csikász Brigitta

Havi mintegy 50 millió forintba kerül a rendőrségnek, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) nem tudta megkötni a szerződést az új gépjárműparkjára a tenderen legjobb ajánlatot adó flottakezelőkkel. Ezzel addig kell várnia, amíg a Közbeszerzések Döntőbizottsága el nem bírálja azokat a kifogásokat, amelyeket néhány vesztes pályázó nyújtott be.

A 2100 rendőrségi autó beszerzésére kiírt flottabérlet-tender eredményének kihirdetése egyre csak húzódik, aminek elsősorban a rendőrség látja kárát: amíg a mostani flottakezelők szerződése él, minden nap további pluszköltséget jelent az Országos Rendőr-főkapitányságnak, havi szinten mintegy 50 millió forint körüli összeget. Nem csoda azonban, hogy a pályázó lízingcégek között megy a harc, hiszen egy hatmilliárd forint értékű tenderről van szó.

A pályázat első körében, amely november 6-án zárult, a legjobb ajánlatot a Porsche Lízing Kft. adta, de azt követően már csak a harmadik legjobb árajánlattal tudott előállni. A tendert bonyolító Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) az utolsó és végleges ajánlatok bekérése után ismét utolsó és végleges adatok benyújtására szólította fel a pályázókat, ám ezt a lépést többen közülük bírálták. Kifogásuk alapját tavalyi döntőbizottsági határozatok képezték, amelyek kizárták a végleges ajánlatok benyújtását követően történő újabb ajánlatok bekérését.

Ellentmondás a KSZF érvében
A Központi Szolgáltatási Főigazgatóság által kihirdetett eredménnyel szemben – információink szerint – több pályázó is jogorvoslati kérelmmel élt. Megtehették, hisz mi is ellentmondást fedeztünk fel a KSZF érvelésében. A KSZF ugyanis arra hivatkozott, hogy a Ford Focus csomagtartójának térfogata a feladat (bűnügyi autó) az elvégzéséhez nem elég nagy – kb. egy diplomata táskányi hellyel kevesebb a hely benne. A Ford hivatalos, december 1-jétől érvényes árlapja szerint viszont a csomagtartó nagysága ingyen növelhető. A KSZF ezzel azonban ellentmondásba kevere-dik, hiszen amikor november 11-én a K&H Autópark Kft. azt a kérdést intézte hozzájuk csomagtartó-ügyben, hogy az vajon elég nagy-e, és amennyiben nem, akkor kizárható-e emiatt, a KSZF azt felelte: ez az ajánlat elbírálásában nem képvisel szempontot. 
A KSZF - egyébként akceptálható - indoka az volt az újabb és újabb ajánlatok bekérésére, hogy a szigorú költségvetési kényszer miatt kell kiharcolni a legalacsonyabb bérleti díjat. A rendőrség azonban úgy gondolta, hogy a három évvel ezelőtti flottatenderhez képest most elért, több százmillió forinttal olcsóbb ár már jelentős csökkentésnek számít. Ezért november 13-án kérték, hogy a főigazgatóság hirdessen eredményt, hogy aztán megköthessék a nyertesekkel a szerződést, és elkezdhessék az autók lecserélését. 

A győztesek megnevezése végül csak majdnem három héttel később, december 2-án történt meg. A kontraktusok megkötését azonban a legjobb ajánlatot benyújtó MKB-Euroleasing Autópark Zrt-vel az 1500 közbiztonsági feladatot ellátó Fordokra és a K&H Autópark Kft.-vel a 600 bűnügyi ügyintézői munkákra használatos Opelekre megtiltotta a Közbeszerzések Döntőbizottsága. Mégpedig arra hivatkozva, hogy többek között, a LeasePlan Hungária Zrt. és a Porsche Leasing jogorvoslati kérelmet adott be az eljárásra vonatkozóan, s azok elbírálásáig nem szerződhetnek a felek.

A döntőbizottság jövő héten kezdi meg az flottakezelők kifogásai alapján az eset tárgyalását, de az ügy akár másfél hónapig is elhúzódhat. Addig azonban a rendőrség kénytelen tovább bérelnie a jelenlegi járműveit, amire egyébként a közbeszerzési előírás nem ad lehetőséget. E kis szabálytalanság egy hónapban 50 millió forint pluszkiadást jelent. Az első 400 autót elvileg novemberben kellett volna lecserélnie a rendőrségnek. Ez most, ki tudja, mikor kezdődhet el.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Autó

Háborúskodás a hatmilliárdos rendőrségi flottatenderen

Tegnapi cikkünkben adtunk hírt arról, hogy eldőlt: az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) új gépjárműparkja Fordokból és Opelekből áll majd. A testület flottabérletére kiírt tender erdményét kedden hirdették ki.

Csikász Brigitta Itthon

Kit érdekel, mennyibe kerül majd az új rendőrségi flotta?

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) flottájának beszerzésére kiírt tender kapcsán újabb információk kerültek a hvg.hu birtokába: a rendőrség illetékesei elfogadták volna a legjobb ajánlatot benyújtó lízingcég pályázatát, ám a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) nem. Arra, hogy miért nem, nincs válasz.

Csikász Brigitta Itthon

Időhúzás miatt nincs még új flottája a rendőrségnek

A három évvel ezelőtti gépjármű-tenderhez képest 600-800 millió forinttal olcsóbban juthat hozzá új autóparkjához az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), amint a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) végre eredményt hirdet. Ezt – úgy tudjuk – a gazdasági válságra hivatkozva nem tette meg, mondván: a nyertesnek majd garantálnia kell az ártartást is. A pályázók viszont úgy vélik, a cél egy jelenleg nem nyerésre álló lízingcég pozícióba juttatása.

"Arra az útra nem szabad kimenni, mert ha a rendőrök nekünk jönnek, nem lesz jó vége"

"Arra az útra nem szabad kimenni, mert ha a rendőrök nekünk jönnek, nem lesz jó vége"

Megtartja holnapi bemutatóját Huawei/Honor, de nagy kérdés, hogy utána mi lesz

Megtartja holnapi bemutatóját Huawei/Honor, de nagy kérdés, hogy utána mi lesz

Lemondott az ukrán kormányfő

Lemondott az ukrán kormányfő

Timothée Chalamet barátnőjét egy rendező hódítja el Woody Allen új filmjében

Timothée Chalamet barátnőjét egy rendező hódítja el Woody Allen új filmjében

Beültünk a Magyar Honvédség elrettentő új terepjárójába – fotógaléria

Beültünk a Magyar Honvédség elrettentő új terepjárójába – fotógaléria

Kihúzta a Google a Huawei Mate 20 Prót egy fontos androidos listáról

Kihúzta a Google a Huawei Mate 20 Prót egy fontos androidos listáról