szerző:
MTI

Elfogadta az Országgyűlés a Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetéséről szóló törvényt hétfőn, 209 igen, 171 nem szavazattal, tartózkodás nélkül.

A jogszabály a központi költségvetés 2009. évi bevételi főösszegét 8.300,2 milliárd forintban, kiadási főösszegét 8.961 milliárd forintban, hiányát 660,8 milliárd forintban állapítja meg. A jövő évi büdzsé általános tartaléka 47,178 milliárd forint lesz, miután korábban az ellenzék olyan indítványt támogatott, amelynek nem volt forrása.

Még nem volt példa a parlamentben arra, hogy a költségvetést közvetlenül zárószavazás előtt ilyen jelentős mértékben módosítsák. Az ellenzéki pártok azonban sorozatosan szavazták le a kisebbségi kormányt az önkormányzati sportnormatíva ügyében. Így olyan módosító indítványt fogadtak el végül, amelynek nem volt fedezete, és elutasította a kormánynak azt a javaslatát is, amely a hiányt csökkentette volna.
    
A jövő évi büdzsé rendhagyó módon készült: a másodszor benyújtott költségvetéshez beadott pénzügyminiszteri módosító indítvány formájában tárgyalta a Ház. Jövőre a nyugdíjalap továbbra is nullszaldós, bevételi és kiadási főösszege 2.999 milliárd forint.
    
Az Egészségbiztosítási Alap bevételi főösszege 1408 milliárd forint, kiadási főösszege pedig 1417 milliárd forint, a hiány 8,8 milliárd forint.
    
A kormányzat azzal számol, hogy 2009-ben az államháztartás hiánya GDP arányosan 2,6 százalék lehet, ami azt jelenti, hogy Magyarország jövőre megfelel a maastrichti, azaz az eurócsatlakozáshoz szükséges kritériumoknak.

A költségvetés vitájában Veres János pénzügyminiszter kiemelte: a kormány pénzügyi válság kapcsán hozott intézkedéseinek része, hogy a kabinet áttervezte a 2009-es makropályát. Elmondta: olyan új makroelőrejelzést készítettek, ami a legrosszabb esetet veszi figyelembe. Ennek alapján gazdasági növekedés helyett 1 százalékos visszaeséssel, a beruházások, a háztartások fogyasztásának csökkenésével számol a kormány. A büdzsé alapjául felvázolt makropálya szerint a beruházásoknál a csökkenés mértéke 0,9 százalék, a háztartások fogyasztásánál pedig 3,1 százalék lesz.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Gazdaság

Elfogadták a költségvetés fő számait

Az Országgyűlés 8300,2 milliárd forint bevétellel, 8961 milliárd forint kiadás mellett 660,8 milliárd forint hiánnyal elfogadta kedden a 2009. évi költségvetés fő számait, 210 igen és 168 nem szavazattal.

MTI Társadalom

Az SZDSZ támogatja a költségvetést

Az SZDSZ készen áll arra, hogy elfogadja a költségvetést - jelentette be Fodor Gábor pártelnök az SZDSZ-frakció ülése közben hétfőn Budapesten. A liberális vezető hangsúlyozta: a támogatás az országnak és nem a kormánynak szól.

MTI Itthon

Gyurcsány: az SZDSZ emelt fővel mondhat igent a költségvetésre

Gyurcsány Ferenc szerint az SZDSZ emelt fővel mondhat igent a költségvetésre, és elégedett lehet azzal, amit elért, hiszen megvalósult a hiány gyors csökkentésére vonatkozó kérése: létrejött a plafontörvény, illetve a stabilizációs és adóreform alap is. Erről a miniszterelnök keddi blogbejegyzésében írt.

MTI Itthon

Az SZDSZ és az MDF nem szavazza meg a költségvetést

Nagy az egyetértés a költségvetési vitában, hogy a jövő évi büdzsé tervezete nem tartalmaz reformelemeket. Keller László államtitkár szerint nem is tiszte ez a tervezetnek, és egyébként sincsenek előkészítve olyan reformok, amelyek megjelenhetnének a költségvetésben.

MTI Gazdaság

Elfogadta a módosított főszámokat a költségvetési bizottság

A bevétel, a kiadás és a hiány is kevesebb lett a jövő évi költségvetésben az adótörvények véglegesítése, valamint a költségvetési törvény módosító indítványainak elfogadása után; az erről szóló módosítást a költségvetési bizottság fogadta el kedden a parlamentben.

MTI Gazdaság

Veres: költségvetés lesz, áfaemelés nem

Meggyőződésem, hogy lesz Magyarországnak elfogadott költségvetése, ez az ország érdeke, és biztosan lesznek felelős parlamenti képviselők, akik megszavazzák a kormány javaslatát - nyilatkozta Veres János az MTI-nek hétfőn a Parlamentben. A pénzügyminiszter szerint nem lesz áfaemelés, nem lesz szja-sávhatáremelés, és 80 ezer forintban maximálják a 13. havi nyugdíjat.

MTI/hvg.hu Itthon

Az átdolgozott költségvetésről tárgyalnak

Az Országgyűlés költségvetési bizottsága ma késő délután tárgyalja a kormány által írásban benyújtott, harmadjára átdolgozott költségvetés makroszámait. A terv 1 százalékos GDP csökkenést, 4,5 százalékos infláció növekedést feltételez jövőre. Az az államháztartási kiadások 400 milliárd forinttal mérséklődnek.

Egy francia miniszter Brexitnek nevezte el a macskáját

Egy francia miniszter Brexitnek nevezte el a macskáját

M. Richárd: Biztos sokan örültek volna, ha elvérzek

M. Richárd: Biztos sokan örültek volna, ha elvérzek

Szépen hízott Csányi Sándor agrárcége

Szépen hízott Csányi Sándor agrárcége

Kezdődik a szezon: erre vigyázzon, ha medvehagymát szed

Kezdődik a szezon: erre vigyázzon, ha medvehagymát szed

Végre bekerült a Windowsba a funkció, ami leszámol az idegőrlő frissítésekkel

Végre bekerült a Windowsba a funkció, ami leszámol az idegőrlő frissítésekkel

Százmillióért toboroznak nyugdíjas dolgozókat a fővárosi fürdőkbe

Százmillióért toboroznak nyugdíjas dolgozókat a fővárosi fürdőkbe