szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hétfőn összeül a kerületi választási bizottság a ferencvárosi időközi parlamenti választás miatt. Hat nappal a voksolás előtt még egy, a Fidesz le nem adott ajánlószelvényeivel kapcsolatos panasz ügyében kell döntenie a testületnek, továbbá napirendre kerülhet a Hír Tv-nek az SZDSZ ajánlószelvényeivel kapcsolatos vágatlan felvétele is, ha ezt megküldik a bizottságnak.

A még el nem bírált panaszt – az Ifjú Magyarok Egyesületének tájékoztatása szerint – Farkas Dezső, a Fidesz ferencvárosi szervezetének volt alelnöke nyújtotta be, mert álláspontja szerint a törvény előírásaival szemben a Fidesz nem semmisítette meg a választási irodának le nem adott ajánlószelvényeit.

Ugyancsak napirendre kerülhet a Hír Tv vágatlan felvétele is, ha ez megérkezik a választási bizottsághoz. A Magyar Nemzet december 27-ei számában a Hír Tv felvételére hivatkozva azt állította, hogy az SZDSZ kerületi elnöke és ferencvárosi kampányfőnöke fizetett az ajánlószelvényekért aktivistáknak, és az sem érdekelte, hogy a pénz reményében hozzá forduló önkéntesek milyen eszközökkel jutnak a cédulákhoz. Janás Ferenc ezt visszautasította. December 31-én azonban – a személye és pártja elleni, „manipulatív módon készített felvétel alapján” folytatott lejárató kampányra hivatkozva – lemondott a IX. kerületi választási bizottságban betöltött tisztségéről

A ferencvárosi választási iroda helyettes vezetője, Horváth Péter szilveszter napján azt közölta: elkérik a Hír Tv-től a felvétel vágatlan változatát.

A ferencvárosi választás ügye december 20-án kapott nyilvánosságot, amikor a helyi választási bizottság Jobbik által delegált tagja arra hívta fel a sajtó figyelmét, hogy álláspontja szerint az MDF ajánlószelvényeinek jelentős része fénymásolt hamisítvány. Az Állami Nyomda szakértői azt állapították meg, hogy az MDF, a Magyar Szociális Zöldpárt (MSZZP) és a MIÉP által leadott összes ajánlószelvény 73 százaléka hamis.

Ezután a helyi választási bizottság feljelentést tett az ügyészségen, és első fokon kizárta az indulók közül mindhárom párt jelöltjét. Az MDF december 22-én tett feljelentést a hamis ajánlószelvények ügyében, ennek alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) egy héttel később elrendelte a nyomozást.

A helyi választási bizottság kizáró határozatai ellen fellebbezést nyújtottak be az érintettek, de a Fővárosi Választási Bizottság elutasította azokat. Emiatt december 29-én az MDF jelöltje, 30-án pedig a Magyar Szociális Zöld Párté fordult a Fővárosi Bírósághoz, amely azonban szintén elutasította mindkét fellebbezést, és így véglegessé vált a három jelölt kizárása.

Az esettel összefüggésben megindult nyomozásban december 31-én a BRFK nyomozói lefoglalták a képviselő-választáson induló valamennyi párt jelöltjeire leadott ajánlócédulákat a helyi választási irodában, és – vélhetően a több napos ünnep miatt hétfőtől – szakértőkkel fogják őket megvizsgáltatni. A rendőrség a választás, népszavazás és népi kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanújával nyomoz ismeretlen tettes ellen az ügyben.

A IX. kerületi hamis ajánlószelvények ügyében a kormányszóvivő is megszólalt, aki azt mondta: a kormány szerint korszerűsítésre szorul az egész magyar választási rendszer, de a választójogi törvény módosításához, így az ajánlószelvényekre vonatkozó jogszabályok megváltoztatásához is a parlamentben kétharmados többség szükséges, vagyis a módosításhoz nem elegendő önállóan a kormány akarata. Budai Bernadett hozzátette, nemcsak az ajánlószelvények ügyének szabályozása, hanem az egész hazai választási rendszer korszerűsítésre szorul.

A Tóth Zoltán, független választási szakértő szerint nem a választási rendszeren, hanem a joggyakorlaton kell szigorítani. Ha egy párt szervezi az ajánlószelvények másolását, azzal kimeríti a választási törvény alapelvének a megsértését, joggal való visszaélést valósít meg. Ez még nem bűncselekmény, hiszen a törvények értelmében a párt jelöltjét ebben az esetben csak törölni kell a jelöltek közül. Az ügy akkor válik bűncselekménnyé, amikor kimeríti a személyes adatokkal való visszaélést, hiszen adatokat hamísítanak a szelvényekre - mondta Tóth Zoltán.

Ferencvárosban azért kell időközi választást tartani, mert Gegesy Ferenc (SZDSZ) polgármester szeptember közepén lemondott parlamenti mandátumáról, amelyet a 2006-os választáson a 12-es számú országgyűlési egyéni választókerületben szerzett.

A helyi választási bizottság hat jelöltet vett nyilvántartásba, így a január 11-ei időközi választáson várhatóan Bácskai János (Fidesz-KDNP), Várady Tibor (Humanista Párt), Szegedi Csanád (Jobbik), Paulik Péter István (Magyar Kommunista Munkáspárt), Bánsághi Tamás (MSZP) és John Emese (SZDSZ) indulhat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Ferencvárosi választás: nem indulhat a Zöld Párt jelöltje

A Fővárosi Bíróság kedden helyben hagyta a Fővárosi Választási Bizottságnak azt a határozatát, amelyben visszautasította a Magyar Szociális Zöld Párt jelöltjének - Polgár Tamásnak (Tomcat) - a nyilvántartásba vételét - derült ki a bíróság honlapján szerdán közzétett határozatból, amely ellen már nem lehet fellebbezni.

Földrengés pusztított Indonéziában, több mint 600 ember megsérült

Földrengés pusztított Indonéziában, több mint 600 ember megsérült

Köves Slomó szerint még egy-másfél év, amíg megnyithat a Sorsok Háza

Köves Slomó szerint még egy-másfél év, amíg megnyithat a Sorsok Háza

Shakira több millió dollárért eladta zenéje jogait

Shakira több millió dollárért eladta zenéje jogait