szerző:
MTI

Fennakadásokat okozott az országban a közúti tömegközlekedésben a csütörtökre virradóra leesett ónos eső - országszerte csúszósak az utak, emiatt több baleset is történt.

Sok helyen ónos eső esik az országban csütörtökön kora reggel. Az előrejelzések szerint arra kell számítani, hogy ónos eső elsősorban a keleti országrészben fog esni, majd a délutáni óráktól havazás és eső várható - mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese.

Török László ismertetése szerint a reggeli órákban ónos eső esik a Dunántúl déli részén, az Északi-középhegység egyes területein, illetve Miskolctól északkeletre, a határ mentén. Ónos eső hullik Kecskeméten és Szegeden is.

Továbbra is piros, azaz harmadfokú riasztás van érvényben a dél-dunántúli régióban, ahol jelenleg is több helyről jelentenek ónos esőt.

Országszerte csúszósak a fő- és mellékútvonalak, több megyében havazás vagy ónos eső nehezíti a közúti közlekedést - tájékoztatta a Magyar Közút Kht. Ónos eső akadályozza a közlekedést a Dunántúl keleti megyéiben és a Duna-Tisza közén. Az autópályák a folyamatos síkosságmentesítés miatt hó- és jégmentesek, sónedvesek vagy vizesek. A Dunántúl középső és déli részén az utak többsége hókásás, latyakos, de jeges főutakra kell számítani a Dunántúl északkeleti területén, illetve Veszprém, Tamási, továbbá Baja közelében és a Mecsekben.

A mellékutak a Kisalföldön, Zala, Vas és Nógrád megyében és a Tiszántúl északi felén hókásásak, latyakosak vagy a letaposott hótól csúszósak, a Dél-Dunántúlon és az Alföld déli megyéiben pedig sokfelé jegesek. Egy munkásokat szállító autóbusz és egy sószóró jármű is az árokba csúszott Fehérvárcsurgó és Kincsesbánya között szerdán késő éjjel, a két balesetben senki sem sérült meg.

Éjszaka az ónos eső és a havazás következményeként Zala megyében három helyszínen is könnyebb kamionos balesetek miatt kellett segédkezniük a tűzoltóknak - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese. A 86-os főúton, Zalalövő külterületén, a szerpentinen árokba borult egy kamion. Nem történt személyi sérülés, és a jármű sem okozott forgalmi akadályt, de a kimentése miatt várhatóan 8 órától részlegesen le kell zárni a főút érintett szakaszát.

A Volánbusz több járata nem tudott elindulni a jeges utak miatt csütörtök reggel; a BKV-nál eddig nem jelentettek fennakadást, a főváros útjai jól járhatóak. Nem járnak a távolsági buszok a főváros és Budakeszi, Bicske, Biatorbágy, Etyek, Páty, Perbál, Telki és Zsámbék között. Szintén megbénult Baja, Bátaszék, Jánoshalma, Mohács és Szekszárd buszpályaudvara.

Jól járhatók Budapest fő közlekedési útjai, a nap folyamán a mellékutak megtisztítására is sor kerülhet - közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó. Az éjszaka folyamán több hullámban esett különböző halmazállapotú csapadék, ezért kilencven géppel egész éjjel dolgoztak. A BKV kérésére több olyan mellékutat is megtisztítottak, amelyek a közösségi közlekedés szempontjából fontosak voltak.

A reggeli vonatok gond nélkül elindultak, és késés nélkül közlekednek az ország egész területén.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Javultak az útviszonyok a Dél-Dunántúlon

Reggel óta javultak, de továbbra sem jók az útviszonyok a Dél-Dunántúlon, ahol estére újabb ónos esőre lehet számítani - közölte a Magyar Közút regionális főmérnöke.

MTI Itthon

Délutántól újra eshet az ónos eső

Szerda délután újabb meleg léghullám érkezik az ország fölé, ezért további csapadékra kell számítani, de ennek halmazállapota folyamatosan változhat, eső, ónos eső, havazás is előfordulhat - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Tech

Mitől ónos az ónos eső?

Miért nevezik az ónos esőt ónosnak? Ónos vagy ólmos inkább ez a bizonyos eső? A National Geographic összeállítása az életünket megkeserítő jelenségről.

MTI Itthon

Piros riasztás Dél- és Észak-Dunántúlra

Szerda este újra kiadta a harmadfokú, piros riasztást a dél- és észak-dunántúli régióra az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) - mondta Tóth Tamás meteorológus.

MTI Itthon

Ónos eső: megszűnt a piros riasztás az országban

Visszavonta a harmadfokú, piros riasztást délután az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). A riasztást a Dunántúl nyugati körzetében másodfokúra, a térség más részein és Közép-Magyarországon elsőfokúra mérsékelték.

MTI Itthon

Tanítási szünet lesz Baranyában az ónos eső miatt

Tanítási szünetet rendelt el csütörtökre Baranya összes oktatási-nevelési intézményére vonatkozóan a megyei önkormányzat főjegyzője a rendkívüli időjárási helyzet miatt. Lászlóné Kovács Ilona erről közleményt adott ki szerdán.

Itthon

Egy ország jégpáncélban - percről percre

Fennakadásokat okozott az országban a közúti tömegközlekedésben a csütörtökre virradóra leesett ónos eső - országszerte csúszósak az utak, emiatt több baleset is történt. Csütörtök délutántól azonban már csak elvétve várható ónos eső az országban, inkább hószállingózásra számíthatunk. Cudar idő percről percre.

Belefojtotta a szót az ellenzék a hongkongi kormányzóba

Belefojtotta a szót az ellenzék a hongkongi kormányzóba

Katalán elnök: Azonnal véget kell vetni az erőszaknak!

Katalán elnök: Azonnal véget kell vetni az erőszaknak!

Életfogytiglant kapott a cellatársát halálra kínzó három férfi

Életfogytiglant kapott a cellatársát halálra kínzó három férfi

Ryan Reynolds alaposan kiosztotta a születésnapos Hugh Jackmant

Ryan Reynolds alaposan kiosztotta a születésnapos Hugh Jackmant

Rendkívül olcsón mehetnek a gyerekek a budapesti állatkertbe

Rendkívül olcsón mehetnek a gyerekek a budapesti állatkertbe

Kína Gorbacsovja lehetett volna, de kihúzta a gyufát Teng Hsziao-pingnél

Kína Gorbacsovja lehetett volna, de kihúzta a gyufát Teng Hsziao-pingnél