szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szociális bolthálózat első üzlete nyílt meg kedden a Ferencvárosban a Magosz és a IX. kerületi önkormányzat összefogásával; a kisboltban magyar termelők zöldségeit és gyümölcseit árulják kedvező áron. A megnyitón Bácskai János, a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltje és Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója tartott sajtótájékoztatót.

Bácskai János, a IX. kerület fideszes országgyűlési képviselőjelöltje szerint a kezdeményezés lényege, hogy a magyar gazdák piachoz juthatnak a hálózat boltjaiban, a kispénzű emberek is jól járnak, hiszen a jó minőségű árut kedvező áron kapják meg, és a boltokat üzemeltető kisvállalkozások is lehetőséget kapnak, hogy forgalmuk emelkedjen.
   
Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója szerint országszerte további üzleteket nyitnak majd, a következőt Balmazújvárosban, majd ismét Budapesten, Zuglóban. Mint elhangzott, országos kiterjedésű bolthálózatot szeretnének létrehozni, és remélik, hogy más önkormányzatok is csatlakozni fognak a Magosz kezdeményezéséhez.
   
A ferencvárosi kisbolt eddig is működött, de most az üzlet egyik felében kialakított zöldségespulton magyar gazdák termékeit árulják: almát, krumplit, hagymát, mézet, tojást, paradicsomot, paprikát és savanyúságot.
   
Bertók Mária, a kisbolt tulajdonosa azt mondta, hogy az anyagi csőd szélén állnak, így számára ez a lehetőség mentőkötél volt, másrészt fontosnak tartja, hogy így olcsó termékeket lehet szegény emberekhez eljuttatni. Mint mondta, az eddigi ár feléért tudják adni például az almát és a krumplit, de lényegesen olcsóbb lett a tojás is, amelynek darabja eddig 33 forint volt, most 28. A boltban egy kiló alma például 120 forintba, egy kiló vöröshagyma 90 forintba kerül.
   
Bácskai János szerint már más IX. kerületi boltok is érdeklődtek a kezdeményezés iránt. Elmondta, hogy önkormányzat rugalmas volt, egy hét alatt minden segítséget megadott, hogy a kisbolt melletti helyiséget raktárként használhassák.
   
Hegedűs Zsuzsa szociológus az alulról jövő kezdeményezések fontosságáról beszélt, hogy helyben találjanak olyan megoldásokat, amelyek helyzetbe hozzák a kisvállalkozókat, a magyar termelőket, és közben a nyugdíjasok, a többgyerekes családok is meg tudják vásárolni az olcsóbban árult zöldségeket, gyümölcsöket.
   
Szerinte kész csoda, hogy nem volt eddig Magyarországon éhséglázadás, de mint mondta, ha nem erősödik meg az összefogás képessége, akkor nincs kiút a válságból. "Nem rinyálni, csinálni. Abba kell hagyni a sopánkodást, meg kell fogni egymás kezét" - fogalmazott a szociológus, aki azt reméli, hogy a jövő őszre már mindenhol lesznek ilyen szociális boltok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Hova lettek a szociális bérlakások?

Külföldi tapasztalatok, magyar valóság és szükséges, lehetséges lépések – többek között erről beszéltek lakás-és otthonteremtési szakértők a lakhatás világnapján a Szociális Lakhatási Konferencián.

MTI Gazdaság

Árak, díjak, bérek, adók és szociális támogatások januári változásai

Január 1-jétől 2,9 százalékkal emelkedik a lakossági áram ára, átlagosan öt forinttal emelkedik a postai szolgáltatások díja, nem változik azonban a gáz ára a közüzemi fogyasztóknak és az autópályadíjak mértéke sem - mondta Budai Bernadett a kormányszóvivői tájékoztatón, ahol ismertette a csütörtöktől életbe lépő, az adózást, a béreket, az árakat, valamint a szociális támogatásokat érintő főbb változásokat.

MTI Itthon

Gyurcsány: a szociális biztonságot nem lehet veszélyeztetni

A szociális rendszer átalakításának kiindulópontja, hogy a versenyképességet javító intézkedések ne veszélyeztessék az eddig elért szociális biztonságot - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a párt Baloldali Tömörülés platformjának országos értekezletén.

Tovább használhatják a rakpartot hétvégenként a gyalogosok és a kerékpárosok

Tovább használhatják a rakpartot hétvégenként a gyalogosok és a kerékpárosok

Az oroszok visszakérték, most mégis a magyarok vizsgálhatják be a szlovákoknak leszállított Szputnyik vakcinákat

Az oroszok visszakérték, most mégis a magyarok vizsgálhatják be a szlovákoknak leszállított Szputnyik vakcinákat

Gyurcsány Ferenc: "Nem lesz itt baj. Meggyógyulok"

Gyurcsány Ferenc: "Nem lesz itt baj. Meggyógyulok"