szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az antiszemitizmus és a holokauszttagadás miatt szóló riasztócsengőt meg kell hallani, az utóbbi időben ugyanis többen tudatosan és ismétlődően nyúlnak a rasszizmus elhasznált, poshadt levegőjű eszméihez - mondta a Simon Wiesenthal-díjak vasárnapi budapesti átadásakor Harsányi László, a Nemzteti Kulturális Alap bizottságának elnöke.

A Holokauszt Emlékközpontban tartott ünnepségen hangsúlyozta: nem engedhetjük meg, hogy az akkori események újraéledjenek, és bárkit mássága miatt megkülönböztessenek, üldözzenek, majd hozzátette: becsületes ember ma sem lehet antiszemita. Az emlékközpont azért jött létre, hogy felhívja arra a figyelmet: 65 évvel ezelőtt "a halál lakozott ebben az országban", és ezt tudniuk kell a mai generációknak is, hogy fejet hajthassanak a holokauszt áldozatai előtt - tette hozzá.

Az idei Simon Wiesenthal-díjat Nagy Márta tanár és Novák Ilona múzeumpedagógus kapta a holokauszt magyarországi emléknapjához kötődő rendezvényen. Székely Gábor, a díjat odaítélő Holocaust Közalapítvány kuratóriumának elnöke laudációjában elmondta: Nagy Márta a pécsi Testnevelési Általános Iskola és Középiskolában tanít. Több holokauszt oktatási tanfolyamon is részt vett, s diákoknak tanulmányutat szervezett Auschwitzba. Az Anne Frank - történelem a mának című tárlatot iskolájában több mint négyezren tekintették meg tavaly februárban, ahol mintegy hetven diák vezette végig a kiállításon a csoportokat.
   
A kuratórium elnöke utalt arra: idén a Holokauszt Emlékközpont másik utazó kiállítását, az Auschwitz Album - rólunk, nekünk, nélkülük kiállítást rendezte meg a pécsi iskolában, szintén diákok tárlatvezetésével. Nagy Márta célja, hogy minél több diák megismerhesse a holokauszt történetét és jelenkori tanulságait, valamint az, hogy a következő generációk "ne csak ismerjék, hanem megfelelően fel is tudják dolgozni a vészkorszak fájó örökségét" - tette hozzá.

Méltatásában Novák Ilonáról, az Élet Menete Alapítvány önkéntes munkatársáról közölte, hogy négy éve rendezte először az emlékközponttal közösen a holokauszt vagonkiállítást a budapesti Keleti pályaudvaron, amely azóta az egész országot bejárta. Az eredeti és egyedi koncepciójú tárlatot - amely marhavagonokba installálva tekinthető meg - az ország 29 városában közel 50 ezer érdeklődő látta. Mint mondta, Novák Ilona "olyan nagyszerű dolgot csinál, ami elképzelhetetlen, utolérhetetlen", mert "a vészkorszaknak azt a jelképét mutatja meg, amit a gyermekek el sem tudnak képzelni". A diákok rendhagyó történelemóra keretein belül látogathatják meg a tárlatot az adott város pályaudvarán, a vagonban pedig egy emlékkönyvet is elhelyeztek, amelybe mindenki bejegyezheti gondolatait. A kitüntetettek emlékplakettet, könyvet, a Peter Vladimir tervezte "ezüst kavicsokat" és pénzjutalmat vettek át. 
   
Martinkovits Judit, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója abból az alkalomból, hogy intézményük fennállásának ötéves évfordulóját ünnepli, kijelentette: továbbfejlődésükhöz nem csak állami támogatásra, hanem a társadalom összefogására is szükség van. Félévtizedes munkájukat konferenciák, kiadványok, kiállítások, kulturális alternatív programok jelzik, amelynek célja: emlékezni és emlékeztetni, mert "a dolgok nem tudása nem vállalása nem mentesít senkit". Beszédében annak a reményének adott hangot, hogy az emlékközpont "a tolerancia, a tudás és a megbékélés háza" lesz.
   
Az emlékezés végén a résztvevők mécsest gyújtottak az intézmény több mint 120 ezer meggyilkolt nevét tartalmazó emlékfalánál. A díjátadáson megjelent mások mellett Aliza Bin-Noun, Izrael állam magyarországi nagykövete, Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke és Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója. A Holocaust Közalapítvány 2008-tól minden esztendőben elismerést nyújt át azoknak, akik önkéntes munkájukkal elősegítették a magyarországi holokauszt emlékének megőrzését. A díjjal a közalapítvány elismeri azoknak a társadalmi segítőknek, túlélőknek és leszármazottaiknak az önzetlen munkáját és támogatását, akiknek részük volt és van a holokauszt forrásainak, feldolgozásainak, egykor keletkezett emlékeinek az összegyűjtésében, bemutatásában.

A közalapítvány kuratóriuma az elismerést Simon Wiesenthalról, a 2005-ben elhunyt egykori holokauszt túlélőről nevezte el, aki életének utolsó 60 évét a bujkáló nácik felkutatásának és igazságszolgáltatás elé állításuknak szentelte. A holokauszt magyarországi emléknapját minden évben április 16-án rendezik, amikor arra emlékeznek, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött Kárpátalján a magyarországi zsidóság gettókba zárása. Mivel a zsidó vallási ünnep, a pészah idén április 16-át is magában foglalta, a szervezők a legtöbb emlékezést vasárnapra tették.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vélemény

Újra kiátkozzák? Williamson püspök, a Holokauszt tagadó

XVI. Benedek pápa amerikai zsidó szervezetek vezetőivel tartott minapi megbeszélése után félreérthetetlenül leszögezte: a holokauszt tagadása tűrhetetlen és elfogadhatatlan. Különösen azoknak kell ezt belátniuk, akik a Szentírás üzenetét hirdetik. Ugyanakkor pár héttel ezelőtt a Vatikán a Holokausztot tagadó (nézetei miatt II. János Pál idején kiközösített) püspök, Richard Williamson rehabilitálásával borzolta a demokratikus nagyközönség idegeit. Ellie Wiesel most ismét kiátkozását követeli.

MTI Világ

Öngyilkosok lettek Wallenberg szülei

A több ezer magyar zsidó életét megmentő Raoul Wallenberg anyja és nevelőapja harminc évvel ezelőtt öngyilkosok lettek amiatti kétségbeesésükben, hogy 1945-ben eltűnt fiuk sorsáról nem tudtak semmit - erősítette meg a The Wall Street Journal amerikai napilap értesülését Wallenberg féltestvére a Svenska Dagbladet című svéd napilapnak nyilatkozva.

Shake

Náci pornónak tartják az egyik Oscar jelölt filmet

Holokauszt filmet készíteni nem könnyű feladat, különösen, ha az alkotóknak komoly ambícióik is vannak, vagy a szereplők nem kizárólag feketék és fehérek. Azok a mozinézők, akik kényelmetlenül érezték magukat A felolvasó című film alatt, nemtetszésüket kampánnyá változtatták, amely úgy tűnik, megingathatja a a vasárnapi Oscarr-díj bírálóit.

Közel ötvenezer új fertőzöttet jelentettek Franciaországban

Közel ötvenezer új fertőzöttet jelentettek Franciaországban

Belga csokoládékészítő-mester lett a világ legjobb cukrásza

Belga csokoládékészítő-mester lett a világ legjobb cukrásza

Egy hajszál választja el a forintot a történelmi mélyponttól, és eddig az MNB sem tudott segíteni

Egy hajszál választja el a forintot a történelmi mélyponttól, és eddig az MNB sem tudott segíteni