szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem igaz a sokat hangoztatott tétel, mely szerint a válság szerte a világban összefogásra kényszerítette a politikai erőket – írja elemzésében a Political Capital. Az elemzők szerint a válság egyértelmű politikai következménye a radikális mozgalmak, pártok és ideológiák, illetve az előítéletek megerősödése.

A Political Capital (PC) szerint a válságot az aktuális ellenzék szinte mindenütt igyekszik a maga javára fordítani, a válság hatásaiért a kormányzatot téve felelőssé. A válság általában nem betemeti, hanem inkább elmélyíti a szociális különbségeket, valamint a politikai, ideológiai és etnikai törésvonalakat, amelyek ráadásul egymásra csúszva és egymást erősítve jelentősen kikezdhetik a társadalmi-politikai stabilitást. Mindezzel összefüggésben Kelet-Közép-Európa több kormányzata esetében a PC szerint további destabilizációval kell számolni – a kormányváltások nyomán viszont stabilabb parlamenti háttérrel és társadalmi támogatottsággal rendelkező, működőképesebb kormányok jöhetnek létre, melyek hatékonyabb intézkedéseket hozhatnak a válság kezelésére.

„Korábbi kockázatelemzésünkben azt jósoltuk, hogy az elhúzódó és egyre népszerűtlenebb válságkezelés azon kormányok stabilitását is kikezdi, amelyeket rövid távon megerősített a válság. Ez több ország (pl. Magyarország, Csehország, Románia) esetében is beigazolódni látszik” - írják. A PC szerint a mélyülő válság és a szűk mozgástér egyre népszerűtlenebb válságkezelésbe hajszolja a kormányzatokat a régióban, így azon országokban is csökken a kormányzatok támogatottsága (pl. Lengyelország és Szlovákia), ahol eddig megtartotta népszerűségét a kormányzat.

Izlandot leszámítva eddig csak közép- és kelet-európai kormányok buktak bele a válságba, ez pedig érezhetően felerősíti a régióval szembeni általános bizalmatlanságot. A kelet-közép-európai régióban kéz a kézben jár a gazdasági és a politikai válság, így egyes kommentárok már teljesen „leírják” a térség egészét. Ez tovább ronthatja ezen országok gazdasági pozícióját, és önbeteljesítő jóslatként akár láncreakciót is beindíthat, további kormánybukásokat indukálva.

A gazdasági válság jól láthatóan elmérgesíti az etnikai konfliktusokat, mérsékelten bár, de felerősíti az unióellenes hangulatot a régió országaiban, és jelentősen növeli a radikális mozgalmak támogatottságát. A júniusi EP-választás megerősítheti a szélsőséges pártokat, és destabilizálhatja a kormányzatokat nemcsak a régióban, de Európa egészében is. A kormányok stabilitását a jelentős társadalmi tiltakozás még tovább gyengítheti.

A válság hatása szempontjából tehát a kelet-európai régió nincs különleges helyzetben – arról van csak szó, hogy a politikával szembeni belső és az országokkal szembeni külső bizalmatlanság felnagyítja a válságok azon hatásait, amelyekben egyébként minden ország osztozik.

Ugyanakkor az elemzés emlékeztet arra is, hogy kormányellenes demonstrációk nem csak Kelet-Közép-Európában tapasztalhatóak. Kelet-Közép-Európában viszont még nincsenek meg a választói indulatok levezetésének bejáratott csatornái, így a demonstrációk könnyebben torkollnak erőszakos „dühkitörésekbe”. Ráadásul ezekben az államokban az esetek többségében a politikai elit megítélése, a politikai intézményekbe vetett bizalom igen alacsony szinten áll, így a kormányellenes tüntetések gyakran csapnak át rendszerellenes megmozdulásokba.

A Bajnai-csomag nyomán ugyanakkor még előfordulhatnak intenzív (akár erőszakba forduló) megmozdulások Magyarországon is - figyelmeztetnek. A válság egyértelmű politikai következménye a radikális mozgalmak, pártok és ideológiák, illetve az előítéletek megerősödése. Nyugat- és Kelet-Európában egyaránt felerősödhet az EU-szkepszis, ami akár az EP-választások eredményeiben is visszaköszönhet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A karácsony előtt lazíthatnak a korlátozásokon Németországban

A karácsony előtt lazíthatnak a korlátozásokon Németországban

Így emelték be Spielberg hatalmas cápáját az Oscar-múzeumba (videó)

Így emelték be Spielberg hatalmas cápáját az Oscar-múzeumba (videó)

Araszol a forgalom az M0-son

Araszol a forgalom az M0-son