szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A dunaszekcsői partfal mozgását jelző rendszer kiépítéséhez kér segítséget a Baranya Megyei Önkormányzat Bajnai Gordon miniszterelnöktől, a speciális berendezésekkel ugyanis előre lehetne tudni a löszdomb újabb részeinek esetleges leszakadását - közölte Tóth György megyei katasztrófavédelmi igazgató.

"Várható, hogy a domboldalnak előbb-utóbb az a része is megindul a Duna felé, melynek omlása eddig nem következett be. Mivel e jelenség akár tizenöt házat is veszélyeztethet, jó lenne előre jelezni, hiszen a hatóságok akkor idejében megtehetik a szükséges intézkedéseket" - mondta Tóth György.

Hozzátette, a jelzőrendszer azért is fontos, mert a domb egy természetvédelmi terület része, fontos régészeti lelőhely, s a Duna partján, egy nemzetközi hajózási útvonal mellett található. Egy újabb omlás akár a vízi közlekedést is akadályozhatja.

A katasztrófavédelmi igazgató közölte, az állapotfelméréshez szakembereknek próbafúrásokat kellene végezniük, majd adott helyeken a különleges geodéziai mérőműszereket elhelyezniük. A beruházásra és a rendszer folyamatos működtetésére a dunaszekcsői önkormányzatnak azonban nincs pénze.

Faller János, Dunaszekcső polgármestere 2007 szeptemberében tájékoztatott arról, hogy a településen a vízellátás és négy hétvégi ház került veszélybe, mivel a Duna partján található, mintegy 8,6 hektáros löszdombon az esőzések következtében az idők során több száz méter hosszú repedés keletkezett.

A megrepedt partfal félmillió köbméteres darabja 2008 februárban leomlott, s egy kisebb szigetet alakított ki a folyóban. A területen található négy üresen álló hétvégi házból egy összedőlt, a többi súlyosan megrongálódott, személyi sérülés nem történt. A rendőrség a balesetek megelőzése érdekében lezárta a környéket, két héten át a katasztrófavédőkön és a geológusokon kívül senkit sem engedett az érintett partszakasz közelébe.

A partfal közeléből később biztonságos helyre telepítették át a 2600 lelkes község egyik víztároló tartályát, így az ellátásban nem volt komolyabb fennakadás.

Oszvald Tamás, a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal szakági főgeológusa a 2008 februárban helyszínen tartott szemlét követően azt közölte, hogy a partfal szakaszosan omlik a Dunába. "Lassú folyamatról van szó, melynek végét nem lehet előre megmondani" - jegyezte meg.

Hangsúlyozta, az eset ritka ugyan, de nem példátlan, az 1960-1970-es években több ilyen jelenség is volt az Ercsi-Dunaújváros partszakaszon, volt, hogy egyszerre 1,5-2 millió köbméter föld omlott a Dunába.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kitartó titkolózás: huszonharmadszor söpörte le a Fidesz az aktanyilvánosságot

Kitartó titkolózás: huszonharmadszor söpörte le a Fidesz az aktanyilvánosságot

Iván Kristóf: A járványmatematikai modell azt mutatja, hogy a vírus terjedése tetőzött

Iván Kristóf: A járványmatematikai modell azt mutatja, hogy a vírus terjedése tetőzött

Tapasztalt szoftverfejlesztőt keres a HVG

Tapasztalt szoftverfejlesztőt keres a HVG