szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Valamifajta elismerésre vágytak, és épp ezért mindenképpen üzentek volna a rendőrségnek a romagyilkosságok elkövetésével gyanúsítottak – vélekedik a hvg.hu-nak adott interjújában Végh József kriminálpszichológus.

hvg.hu: A romagyilkosságok egyik gyanúsítottjáról, K. Árpádról tudni azt, hogy barátnője van, és gyerekük nem rég született meg. A többi három férfinak – a sajtóban megjelentek alapján – nincs családja. Véletlen ez?

Végh József
Végh József: Nem tudni, és azt sem, hogy szándékosan nem árulja-e el esetleg a rendőrség a közvetlen hozzátartozók kilétét, hogy így biztosítsák a védelmüket. Ehhez ugyanis joguk van, sőt a gyanúsítottak személyazonosságának titkolásához is, hiszen amíg nincs jogerős bírósági ítélet, addig feltételezniük kell az ártatlanságukat. A sörözőben elrejtett fegyverek is arra utalhatnak, hogy a családot nem akarták beavatni, hiszen ők otthon aztán bármikor megláthatták vagy felfedezhették volna a lőfegyvereket.

hvg.hu: Tehát körültekintőek voltak a gyanúsítottak?

V. J.: Valamilyen fokon biztosan, hiszen megtervezték a bűncselekményeket, és valószínűleg ezért bíztak is abban, hogy elkerülik azt, hogy személyükkel hozzák összefüggésbe a gyilkosságokat, még ha vágytak is arra, hogy elismerésben részesüljenek a tetteikért.

hvg.hu: Kialakulhat egy emberben ilyen fokú rasszizmus, gyűlölet anélkül is, hogy konfliktusa lett volna romákkal?

V. J.: A gyanúsítottak közül valaki összetűzésbe kerülhetett a romákkal, ilyen személyes élmény mindenképpen kell, hogy legyen a háttérben. Nézeteikről viszont kevesen tudhatott a külvilág, mert a csoport tagjai valószínűleg senki mással nem tartottak kapcsolatot és senkivel nem beszéltek a bűncselekményekről, azokat csak egymás között vitatták meg. Ez lehet az oka annak is, hogy a négy férfiról jókat mondtak a munkatársaik, ami egyébként semmit sem jelent. A társaság identitástudata arról szólt, hogy Magyarországot meg kell tisztítani a romáktól és/vagy félelemben kell tartani őket. Ezen a nézeten túl viszont az ilyen tettekhez az is kell, hogy elégtételre vágyjanak az elkövetők, s a bosszú vezesse őket. Ezek tartották össze a társaságot. A csoport identitástudata, miután létrejön, fejlődik is, és azzal együtt változik, hogy el is kell különítenie magát más hasonló csoportosulásoktól, szervezetektől. A rasszista eszmék vallói még inkább elcsúsznak a szélsőségek felé. Az újabb és újabb esetek elkövetésére pedig azért volt szükség, hogy fenntartsák és megújítsák az identitástudatukat.

A négyek bandája
A 42 éves K. Árpádot, aki dobosként-hangtechnikusként is dolgozott csendes, visszafogott és békés emberként ismerték Debrecenben. Ő alapította 1994-ben a Replika zenekart, amelyben négy évig játszott 33 éves öccse, K. Istvánt viszont nyíltan szélsőjobboldali eszméket vallott. A férfi tagja volt a szélsőséges nézeteket valló Keleti Arcvonal Bajtársi Szövetségnek, és érintett volta debreceni zsinagóga tóratekercsek őrzésére szolgáló szekrényének 1995 januárjában történt felgyújtásában is. A nyomozók szerint a testvérpár követte el a gyilkosságokat, társaik pedig sofőrként, megfigyelőként segédkeztek nekik a bűncselekmények elkövetésénél; Cs. István Tiszalökön, P. Zsolt pedig Galgagyörkön volt velük. Az utóbbi 30 éves férfi cukrász végzettségű, és a többiekkel együtt a Perényi 1-ben biztonsági emberként dolgozott. A 28 esztendős Cs. István többször volt Koszovóban szerződésesként, ahol nem katonai feladatokat végzett, hanem teherautósofőr volt, a honvédségtől 2008-ban szerelt le. Cs. István „csontrabló” nicknéven az interneten több rasszista bejegyzést is tett.
hvg.hu: Ha senkinek nem beszéltek a gyilkosságok elkövetéséről, akkor nem is akartak ismertté válni vagy legalább is nem vágytak arra, hogy hősnek tartsák őket? Cs. István fórumbejegyzéseiben mintha valami igazságosztó szerepre vágyna.

V. J.: Nem üzentek ugyan a gyanúsítottak a gyilkosságok elkövetésekor a nyomozóknak, de már nem tartott volna sokáig, hogy ezt megtegyék. Ez része ugyanis a kommunikációjuknak, hiszen amit nem tudnak elmondani szavakkal, azt megoldják a bűntett végrehajtásával. Hasonlóan fel akarják magukra hívni a figyelmet, mint azok a terroristák, akik a túszejtés után megölik magukat. A romagyilkosságok elkövetői elismerésre vágytak.

hvg.hu: Akkor viszont valamilyen módon mégiscsak el kellett dicsekedniük a tettükkel, vagy beszélniük kellett róla, nem? Talán aki előtt emlegették a dolgot, az nem tulajdonított neki jelentőséget.

V. J.: A rendőrség vezetői a nyomozás vége felé azt hangoztatták, hogy a tettesek életvitele biztosan megváltozott, ami feltűnhet valakinek, és az is, ha hibát ejtenek, leleplezik magukat. Ez könnyen előfordulhat: az emberi lélektan is azt mondja, hogy ha tudjuk, mit kell védenünk, akkor a fokozott védelem elszóláshoz vezethet. Amennyiben érzelmileg intenzíven átélünk, megélünk valamit, akkor hajlamosak vagyunk olyan információ kiadására, amit nem kellene. A fokozott védekezéssel úgy is lehet gyanút kelteni, hogy például valaki, aki mindig a romaellenességét hangoztatta, egyszer csak nem beszél erről. Az egyik gyanúsítottnál a védekezési mechanizmust szolgálhatta az, ha igaz az erről szóló sajtóértesülés, hogy roma nőket segített álláshoz jutni.

hvg.hu: Ha valaki ennyire elvetemültnek tartja a romákat, mint a gyilkosok, akkor miért teljesen ártatlan embereket választottak ki célpontnak?

V. J.: A lényeg az volt, hogy roma legyen az illető, és hogy könnyű célpontot jelentsen, így a gyilkolást minél tovább tudják folytatni. Ezért nem számított az, hogy dolgos vagy munkanélküli romáról, férfiról vagy nőről, felnőttről, esetleg gyerekről van-e szó. Azért is igyekeztek olyan embereket találni, akik védtelenek, mert a nyilvánosság ereje így még nagyobb, a sajtóban megjelenő hírek mennyisége még több, amelyeket biztosan figyelemmel követtek.

hvg.hu: A rasszista indíték elég egy ilyen gyilkosságsorozat elkövetéséhez?

V. J.: Igen, elég lehet. Hozzátenném, hogy emellett azonban még le kell győzni az emberben meglévő nagyon erős ölésgátlást. Ehhez az szükséges, hogy az illető igazságosnak vagy jogosnak érezze a tettét, amelynek végrehajtása után elégtétel tölti el a gyilkosokat. Ők eggyé akartak válni a bűncselekményekkel, amelyek elkövetése közben egyébként a tettesek tudtukon kívül hibákat ejtenek, azokon pedig el tudnak indulni a nyomozást végző rendőrök. A négy gyanúsított esetében egyébként képben lehetett a rendőrség, mert ilyen gyorsan nem tudta volna megállapítani a csoport összetételét, terveit, s tartózkodási helyét.

hvg.hu: Úgy tudni, hogy eddig egyik gyanúsított sem tett vallomást. Mi történik, hogy ha a csoport egysége megbomlik, akkor beszélnek majd?

V. J.: Ez nehezen történik meg, mert nem köztörvényes bűnözőkről van szó, akik könnyen megoszthatóak. Közöttük létezik a betyárbecsület. Összetartó erejük egyébként inkább a terrorista jellegű csoportokéhoz hasonlítanám, amelyen belül érdekegység van, ez pedig nehezen megbontható.

hvg.hu: Vajon tesznek-e majd vallomást a gyanúsítottak?

V. J.: Az ideológia, az érdekegység és esetleg a félelem egybe kovácsolja őket ugyan, de az biztos, hogy most az elkövetők mindegyike elgondolkodik azon, beszéljen-e. A cselekedetig azonban csak a periférián lévők jutnak el, a csoport kemény magja tartani fogja magát. Az is befolyásolja egyébként a vallomástételüket, hogy választott vagy kirendelt ügyvédjük van-e, mert az előbbi tudja befolyásolni a védencét, az utóbbi azonban nem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Romagyilkosságok: miről árulkodnak a mobiltelefonok?

A rendőrség továbbra is homályban hagyta azt a kérdést, hogy miképpen jutottak a romák feltételezett gyilkosainak nyomába. Egy névtelenséget kérő nemzetbiztonsági szakember szerint a mobiltelefon társaságok által szolgáltatott adatok hoztak áttörést. A gyanúsítottak ott követtek el hibát, hogy bekapcsolt telefon volt náluk,amikor gyilkolni indultak és talán még használták is.

Csikász Brigitta Itthon

Romagyilkosságok: nincs meg a titokzatos terepjáró?

Nem tudni egyelőre milyen terepjárót használhattak a romagyilkosságok gyanúsítottjai, a hvg.hu értesülései szerint ugyanis az előzetesben lévőktől csak egyszerű személyautókat foglaltak le a rendőrök. P. Zsoltnak pedig nem csak autója nem volt, hanem jogosítványa sem.

MTI Itthon

Romagyilkosságok: négy kidobóember az elfogottak között

A rendőrségi akció során két biztonsági őrt - a debreceni K. Istvánt és testvérét - a Perényi 1.-ből, két másik, hajdú-bihari illetőségű biztonsági őrt a fölötte lévő Karaoke bárból vitték el, egy személyt pedig barátnője közeli, Bethlen utcai lakásából - tudta meg az MTI.

MTI Itthon

Rendőrség: DNS-bizonyítékok a romagyilkossággal vádoltak ellen

DNS-minta és több más bizonyíték is rendelkezésre áll a romák ellen elkövetett gyilkosságok elkövetésével gyanúsított négy férfi előzetes letartóztatására - jelentette be Bencze József országos rendőrfőkapitány péntek délután rendkívüli sajtótájékoztatóján. A rendőrség vizsgálja a romák elleni támadásokban a rasszista indítékot.

MTI Itthon

Romagyilkosságok: nyolc bűncselekménnyel gyanúsítják a testvérpárt

A korábbi tájékoztatással ellentétben mégsem kilenc, csak nyolc romák elleni támadással gyanúsítanak az augusztus 21-én elfogott négy férfi közülkettőt -derült ki a szombati rendőri és roma vezetők közötti találkozón Petőfi Attilának, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vezetőjének beszámolójából.

Csikász Brigitta Itthon

Feldobták a romagyilkosságok gyanúsítottjait?

A romák elleni támadások gyanúsítottainak elfogását követően napvilágot látott olyan híresztelés is, amely szerint valaki súghatott a rendőröknek, és ez segíthette az ügy megoldását. Találgatások szerint nem kizárt, hogy alku jött létre egy vagy több informátorral. Személye illetve személyük azonban éppúgy titokban fog maradni, mint az, hogy kifizették-e a 100 milliós nyomravezetői díjat. A rendőrség állítja, hogy a telefonhívások elemzésével jutott a gyanúsítottak nyomára.

hvg.hu Itthon

Romagyilkosságok: valószerűtlen a több éves megfigyelésről szóló hír

Kizárt, hogy a titkosszolgálat évekig lehallgatta volna a romagyilkosság egyik gyanúsítottját csak azért, mert a férfi szélsőséges nézeteket vallott, ahogy arról a köztévé pénteken este hírt adott – mondták a hvg.hu-nak nyilatkozó nemzetbiztonsági szakértők. Valószínűbb, hogy a gyanúsítottat csak nyilvántartották, de nem figyelték folyamatosan, évekig pedig egészen biztosan nem hallgathatták le.

hvg.hu Itthon

Romagyilkosságok: egyező DNS-ek, videó az elfogásról

A helyszínen hagyott DNS-minták és a romák elleni támadásokkal gyanúsított személyek DNS-mintái egyeznek - közölte kedden a rendőrség. Egyelőre nem keresnek újabb gyanúsítottakat és szabadon engedték azt a három férfit, akik a tarnabodi Molotov-koktélos támadás miatt voltak előzetes letartóztatásban. Az alvilág több embert "dobott fel" az ügyben.

MTI Itthon

Romagyilkosságok: még mindig helyszínelnek Debrecenben

Még mindig helyszínelnek a rendőrök abban a debreceni belvárosi sörözőben, ahol péntekre virradóan elfogták a romagyilkosságok gyanúsítottjait - tapasztalta az MTI tudósítója a helyszínen pénteken kora délután.