szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kirívóan drága ajánlatot nyilvánított nyertesnek Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata a négy évre szóló személy- és vagyonvédelmi feladatokra kiírt közbeszerzés értékelésekor, ezért az önkormányzatot 2 millió forintra bírságolta a Közbeszerzési Döntőbizottság - a határozat a Közbeszerzések Tanácsa honlapján jelent meg.

A városi önkormányzat tavaly decemberben írta ki az egyszerű közbeszerzést. Az ajánlattevőknek 2010 első napjától 2013 utolsó napjáig kellett vállalniuk azt, hogy gyalogos és gépkocsis járőrökkel őrzik Szegedet. Az értékelésnél az ajánlati áron belül a gyalogos és a gépkocsizó járőr óradíja, valamint a vállalt éves infláció-index volt a döntő szempont, de szerepelt a szempontok között az egy autó egy kilométerére jutó költség is. 

A felhívásra három ajánlat érkezett. Az ajánlattevők: Szentinel Vagyonvédelmi Biztonság–technikai Szolgáltató Kft., Insure’98 Vagyonvédelmi és Biztonsági Kft., Jusec Biztonsági Szolgáltató Kft. A Szentinel ajánlata érvénytelen volt, az ajánlatkérő az Insure’98 ajánlatát mondta ki nyertesnek, amire a vesztes Jusec Kft. a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz (KDB) fordult jogorvoslatért. A kérelmet a szerződéskötés napján adta be.

A vesztes cég a beadványában kimutatta, hogy amíg az egy gépkocsi egy kilométerére 79 forint költséget számolt, addig a nyertes 250 forinttal kalkulált. A különbözet a négy éves idő alatt 45 millió forintra rúg, ennyivel kerül többe az önkormányzatnak. Miután a járőrök óradíja viszont a nyertesnél volt alacsonyabb, a kettő eredőjeként 37 millió forinttal járt rosszabbul az önkormányzat. A KDB véleménye szerint a beadott ajánlatok minden részletét - így a gépkocsi díját - külön kell értékelni. Ennek során az ajánlatkérőnek feltűnhetett volna az, hogy a két ajánlat - a 70 és a 250 forint - között kirívóan nagy a különbség, és erre magyarázatot kellett volna kérnie az ajánlattevőktől. Miután ezt elmulasztotta az ajánlatkérő, és a szerződést is megkötötte, 2 millió forint bírságot tartott a jogsértéssel arányosnak a KDB.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Elcsúsztak a hőpapíron: közbeszerzési bírság a Madách Színháznak

A Madách Színház Nonprofit Kft. jegyértékesítő programra kiírt egyszerű közbeszerzésével kapcsolatos szabálytalanság miatt 500 ezer forintra bírságolta a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) a színházat. A cég ugyanis ellentmondásosan határozta meg a közbeszerzés tartalmát – a február 2-án kelt határozat a Közbeszerzések Tanácsa honlapján jelent meg.

MTI Gazdaság

Az Európai Bizottság elé kerül az M0 déli szakaszának közbeszerzése

Vitatja a Porr Építési Kft. a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDb) azon határozatát, amely semmissé nyilvánította az M0-ás autóút M6-os autópálya és 51. sz. főút közötti szakasz kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljárást lezáró döntést, ezért az Európai Bizottságtól kér gyors vizsgálatot - mondta Mészáros József ügyvezető.

hvg.hu Kult

Megbírságolták a Szépművészeti Múzeumot

A Szépművészeti Múzeumot 3 millió forintra bírságolta a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB), mivel a föld alatti bővítésre kiírt tender dokumentációját az eredményhirdetés után módosította, a határozat a Közbeszerzések Tanácsa honlapján található. A Szépművészeti Múzeum nem ért egyet a KDB döntésével, jogorvoslati kérelmet nyújtott be az illetékes bírósághoz.

MTI Itthon

Tovább vizsgálják a rendőrség traffipaxtenderét

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDb) nem hozott döntést szerdai ülésén az ORFK traffipaxtendere ügyében, és újabb indoklás benyújtását kérte az eljárásból kizárt ajánlattevő Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-től és az ajánlatkérő ORFK-tól.