szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bár több hónapja zajlanak bértárgyalások, még mindig nem sikerült a BKV menedzsmentjének megállapodnia a 2010-es bérfejlesztésről, mert a reprezentatív szakszervezeteknek nincs közös álláspontja.

Gulyás Attila, a BKV egyik legnagyobb szakszervezeti szövetségének elnöke pénteken azt mondta, hogy a januárban sztrájkoló szakszervezetek a legutóbbi, csütörtöki bértárgyalásról is kivonultak. Ez pedig megnehezíti a megegyezés lehetőségét. A kollektív szerződés szerint ugyanis mind az öt reprezentatív szakszervezetnek alá kell írnia a bérmegállapodást - tette hozzá.

A Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnöke úgy fogalmazott: nem értik, hogy a buszos érdekképviseletek miért vonulnak ki a bértárgyalásról, mert a VTDSZSZ az ő általuk képviselt embereknek is szeretne bérfejlesztést. A VTDSZSZ a 160 ezer forint alatti keresetűeknek 5+4, a 160 ezer forint feletti keresetűeknek 4 százalékos bérigényt jelentett be. Hangsúlyozta, hogy 1-2 héten belül megoldást kell találni a helyzetre. Ha nincs megoldás, akkor a VTDSZSZ vezetősége tájékoztatni fogja a kialakult helyzetről a tagságot, akik a nyomásgyakorlás eszközéről is dönthetnek. Ez Gulyás Attila elmondása szerint lehet demonstráció, sztrájk, de az is előfordulhat, hogy azt mondják: nem alkalmaznak semmilyen nyomásgyakorló eszközt.

Nemes Gábor, a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeteinek Szövetsége alelnöke az MTI megkeresésére azt mondta: azért vonultak ki az utóbbi két bértárgyalásról, mert Kocsis István, a cég vezetője nem jelent meg a tárgyalásokon. Ők pedig azt akarják, hogy a vezérigazgató legyen ott, mert így előremozdulhatnak az egyeztetések. A BKV-t Kocsis helyett Bolla Tibor gazdasági vezérigazgató-helyettes képviseli.

A VTDSZSZ február 15-én jelentette be, hogy 4, illetve 4+5 százalékos béremelést kér, valamint azt, hogy a 6 ezer forintos havi melegétkezési utalvány összegét emeljék fel 8 ezer forintra, a 3 százalékos munkáltatói hozzájárulási körbe pedig a nyugdíj- és egészségpénztári tagság mellé vegyék fel harmadik elemnek az életbiztosítást. A VTDSZSZ az év elején tartott BKV-sztrájkban nem vett részt, ezért jelenthetett be bérkövetelést. A korábban sztrájkoló, többségében buszos és villamos ágazati szakszervezetek viszont ebben az évben a sztrájkmegállapodás értelmében nem jelenthetnek be bérkövetelést.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ötödházzal vállal München Eb-rendezést

Ötödházzal vállal München Eb-rendezést

 Valószínűleg ön is rossz hőfokon mossa a ruháit

Valószínűleg ön is rossz hőfokon mossa a ruháit

Tudósok bírálják Elon Muskot, amiért chipet rakott egy majom agyába

Tudósok bírálják Elon Muskot, amiért chipet rakott egy majom agyába