Kiricsi Gábor (hvg.hu)
Kiricsi Gábor (hvg.hu)
Tetszett a cikk?

Kitűnő alkalom nyílna Edelényben az MSZP számára, hogy jelöltje visszaléptetésével fejezze ki szélsőségekkel szembeni elkötelezettségét. Ráadásul ezt lényegében tét nélkül tehetné meg. Így azonban a Fidesz kétharmados győzelméhez járulna hozzá.

Az elmúlt egy évben Edelény visszatérő vendég volt a hírekben. Megtudhattuk, hogy a borsodi város polgármestere mit gondol a roma kismamákról, a melegekről, meg a zsidó tőkéről, aztán azt is, hogy bár Navracsics Tibor és Molnár Oszkár egyformán elítélik a kirekesztést, Molnár mégsem indulhat Fidesz-színekben a választásokon, s a pártból is kizárták. Helyette Daher Pierre libanoni származású kórházigazgató lett a párt képviselőjelöltje, akitől – az alábbi hangfelvételt szerint – szintén nem áll távol a kirekesztő kifejezésmód. 

Molnár Oszkár
©

Edelényben - egyedüliként az országban - négy jelölt is túllépte a második fordulós induláshoz szükséges 15 százalékos határt: Daher Pierre végzett az élen 36 százalékkal, őt Molnár Oszkár követi 26-tal, a Jobbik jelöltje, Miklós Árpád is összeszedett 19 százalékot, míg a szocialisták helyi erős embere, Gúr Nándor 18 százalékkal a negyedik helyen végzett.

Ideológiailag alighanem Molnár Oszkár áll a legközelebb a Jobbikhoz, kézenfekvőnek tűnik tehát kettejük együttműködése. A polgármester a hvg.hu-nak azt mondta, semmilyen egyeztetésre nem került még sor Miklós Árpáddal, s a Jobbik borsodi szervezete is arról számolt be, hogy nem tárgyalnak még visszaléptetésekről, bár valóban Molnár Oszkár jöhetne szóba mint tárgyalópartner. (Daher Pierre is erről a mozdulatlanságról számolt be lapunknak.) 

Molnár és a Jobbik viszonossági alapon úgy működhetne együtt, ha a parlamenti választásokon a polgármester lép vissza a Jobbik jelöltje javára (az első körben együtt 43 százaléknyi támogatást szereztek), az őszi önkormányzati választáson pedig a szélsőjobboldal támogatná az edelényi polgármester újrázását. Persze ez csak elviekben működne, hiszen visszalépése esetén Molnár Oszkár szavazóira az Edelényben ugyancsak közismert Daher Pierre is számíthatna.

Daher Pierre

Nagy dilemma előtt áll azonban az MSZP. Első látásra úgy tűnik, nincs az a pártalku, amelynek nyomán Gúr Nándor esélyes lenne a végső győzelemre, de személy szerint neki erre nincs is semmi szüksége: a BAZ-megyei területi lista éléről már bejutott a parlamentbe. A szocialisták korábban hónapokon keresztül presszionálták a Fideszt, hogy határolódjon el Molnár Oszkártól és váljon meg tőle, a Jobbikot pedig a választás éjszakáján maga Mesterházy Attila fasisztázta le. Kézenfekvőnek tűnne tehát, ha Gúr Nándor visszaléptetésével az MSZP Daher Pierre-t juttatná győzelemhez, így ragadva ki Edelény városát az azt már szinte magukénak érző, s Daherrel szemben várhatóan összefogó radikálisok kezéből. 

Így viszont a Fidesz kétharmados győzelmét biztosítanák be a szocialisták, akiknek elnöke, Lendvai Ildikó hétfőn éppen az LMP-hez intézett felhívást, hogy a második fordulóban léptessék vissza budapesti egyéni jelöltjeiket, hogy ezzel is igyekezzenek a Fidesz kétharmados győzelmét megakadályozni. Mint a Political Capital elemzéséből kiderül, az állva maradt 57 egyéni választókerületből 13-at kell a Fidesznek elbuknia ahhoz, hogy bizonyosan elessen a kétharmados parlamenti mandátumaránytól. Ha 10-12 körzetben veszítene, akkor attól függne a kétharmad, hogy pontosan mely körzetekről van szó, hiszen azokból még a töredékszavazatok miatt újabb mandátumok járhatnak a pártnak. Ha viszont csak 9 körzetben veszít, akkor teljesen mindegy, melyek azok, biztosan megvan a kétharmad.

Az 57 választókerület közül 56-ban fideszes jelölt végzett az élen, a legtöbbször alig egy-két százalékkal lecsúszva az első fordulós győzelmet jelentő, 50 százalékos szavazatarányról. Ezek közül még Daher Pierre győzelmének megakadályozása tűnik talán a legegyszerűbbnek. 

Gúr Nándor

Az edelényi szocialisták tehát választhatnak: ha a második körben is indul jelöltjük, egy újabb parlamenti helyet ajándékozhatnak a Jobbiknak (vagy Molnár Oszkárnak), s megcsúfolják a szélsőségek ellen folytatott kampányukat. Ha visszalép Gúr Nándor, akkor ezzel a Fideszt segíti újabb képviselői székhez.

„Teljes gőzzel előre” – felelte Nyakó István MSZP-szóvivő arra a kérdésünkre, hogy készülnek-e visszaléptetni Gúr Nándort. A párt szóvivője elmondta, nem kívánják szavazóikat választásra kényszeríteni egy rasszista kijelentéseket tevő polgármester, egy szélsőséges párt, s egy „komcsikról” listát állító párt jelöltjei között, így Gúr Nándor a második fordulóban is indul Edelényben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Feljelentést tett Molnár Oszkár a terhes nők ügyében

Ismeretlen tettesek ellen feljelentést tett Molnár Oszkár fideszes országgyűlési képviselő, edelényi polgármester a legfőbb ügyésznél az állítása szerint a magzatukat a magasabb pótlék reményében szándékosan károsító terhes nők ügyével kapcsolatban, több bűncselekmény gyanúja miatt – jelentette be hétfőn Baranyi Ferenc, az edelényi polgármesteri kabinet munkatársa.

hvg.hu Itthon

Orbán nem tud eleget tenni az edelényi meghívásnak

Orbán Viktor köszöni az edelényi emberek megtisztelő kitüntetését, számos egyéb teendője miatt azonban sajnos nem tud eleget tenni a meghívásnak - közölte Havasi Bertalan, a Fidesz sajtófőnöke pénteken az MTI-vel annak kapcsán, hogy Edelény szeretné átadni a díszpolgári címet a Fidesz elnökének.

MTI Itthon

Kövér László: Lakoljanak, akik ezt tették velünk

A leltárkészítés az egyik legfontosabb teendő a Fidesz kormányra kerülése esetén, vagyis szembesülni kell azzal a valósággal, amit most csak sejteni lehet - jelentette ki Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke, országgyűlési képviselő szerdán a Borsod megyei Edelényben.

hvg.hu Itthon

A főügyészség dönt Molnár Oszkár feljelentéséről

Ismeretlen tettesek ellen tett feljelentést magzatkárosítás és más esetek miatt Molnár Oszkár (Fidesz) országgyűlési képviselő, Edelény polgármestere még az elmúlt évben, a Legfőbb Ügyészség az illetékes Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészséget jelölte ki a feljelentésben foglaltak kivizsgálására és az eljárás lefolytatására.

hvg.hu Itthon

Kártérítést követelnek Molnár Oszkártól

Elsősorban erkölcsi kártérítést, bocsánatkérést követel több szervezet Molnár Oszkártól (Fidesz), a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelény polgármesterétől; a kártérítésre vonatkozó igényüket kedden nyújtják be a megyei bírósághoz.

Átkutatták a rendőrök Maradona orvosának lakását

Átkutatták a rendőrök Maradona orvosának lakását

Egyre népszerűbb az Edge böngésző, de vannak ennek árnyoldalai is

Egyre népszerűbb az Edge böngésző, de vannak ennek árnyoldalai is

Beckenbauer: Csak Matthäusban bíztam, hogy felveszi a küzdelmet Diegóval

Beckenbauer: Csak Matthäusban bíztam, hogy felveszi a küzdelmet Diegóval