szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

„A prostitúció, akárcsak a hajléktalanság, társadalmi probléma, de az utcán van, mindenki látja, ezért rendőrért kiáltanak” – mondja Tóth Béla ezredes, a BRFK bevetési főosztályának vezetője, aki úgy véli, a rendőrök nagy fába vágják a fejszéjüket, amikor megpróbálják megakadályozni, hogy a Nyugati pályaudvar aluljárója naponta ideiglenes türelmi zónává változzon. Videós munkatársunk rejtett kamerával járt a helyszínen

„A cél az lenne, hogy azokat, akik ebből hasznot húznak, azaz a futtatókat kiiktassuk. Ahhoz azonban, hogy őket leleplezzük, terhelő vallomásokra lenne szükség” – részletezte az ezredes a problémát a hvg.hu kérdéseire. Futtatójukra terhelő vallomást tenni azonban a lányok a legritkább esetben hajlandóak, hiszen bizonyos értelemben munkaadójukról van szó. Mivel az ügyben a közelmúltban telepített térfigyelő rendszer sem hozott komoly eredményt, a rendőrség kénytelen a bevált módszerekhez folyamodni: trükközni kell. Egy prostituált persze, akárcsak bárki más, naphosszat álldogálhat, ahol csak akar. Ezért megbüntetni senkit sem lehet.

„Csalit szoktunk bevetni, egy beépített embert. Ő a feltételezett prostituált felé sétál, aki felajánlja neki a szolgáltatásait, majd együtt elindulnak a megbeszéltek szerint, amikor érkeznek a kollégák, jegyzőkönyvet vesznek fel, a beépített ember pedig tanúként segíti tovább az eljárást” – árulja el a nem túl nagy titkot az ezredes, aki hozzáteszi: egyéb esetekben még a térfigyelő kamera felvételei sem jelentenek megfelelő bizonyítékot, hiszen azok hangot nem rögzítenek.

„Az év eleje óta 18 bírósági előállítás és 15 feljelentés a mérlegünk. Tisztában vagyunk azzal is, kik azok, akik ezt a tevékenységet végzik a Nyugati aluljárójában, úgy harminc fős körről van szó, de azt látjuk, nem sokkal az után, hogy mi feljelentjük a lányokat, ők újra az utcán vannak” – teszi hozzá Tóth Béla ezredes, aki szerint az ítéletek nem eléggé szigorúak, ezért jelenhetnek meg újra a lányok.

„Mivel az üzletszerű kéjelgés 1993-tól nem számít bűncselekménynek, azóta csak szabálysértést valósít meg az, aki a védett övezetre vonatkozó, törvényben vagy önkormányzati rendeletben foglalt tilalmakat megszegi” – szögezi le közleményében a Pesti Központi Kerületi Bíróság, amely tíz pesti kerületben illetékes. Ezekben a lakosság összlétszáma a 800 ezer főt is meghaladja. A bíróság előtt folyamatban lévő büntető és polgári, valamint gazdasági ügyek száma kiemelkedően magas. Ide tartozik a Nyugati téren álldogáló fizetős lányok körzete is.

„Tiltott kéjelgés miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróságra 2009-ben 2 099 új ügy érkezett és 1 853 ügyet be is fejeztek. A Fővárosi Bírósághoz mint másodfokú bírósághoz 2009-ben ebben a tárgyban 28 ügy érkezett és 28 ügy fejezéződött be” – áll a bíróság a hvg.hu-nak küldött válaszában.

A prostitúcióhoz kapcsolódó bűncselekmények ügyében indult eljárások száma azonban egyszámjegyű. Az első fokon eljáró Pesti Központi Kerületi Bírósághoz tavaly három megrontási ügy érkezett, míg a másodfokon eljáró Fővárosi Bírósághoz mindössze egy. Üzletszerű kéjelgés elősegítése miatt a másodfokon eljáró Fővárosi Bírósághoz három, emberkereskedelem miatt két darab ügy indult 2009-ben – olvasható ki a számokból, amelyek hivatalos statisztika híján csak tájékoztató jellegű adatok.

„A büntetések kiszabásakor a a bíróság a fokozatosság elvét követi. Kezdetnek általában csak figyelmeztetésben részesíti az elkövetőt. A pénzbírság összege a törvény szerint legfeljebb 150 ezer forint lehet, a visszaeső elkövetőket már elzárással büntetik” – reagált kérdéseinkre a Fővárosi Bíróság.

A törvény szerint a fiatalkorúak, fogyatékos személyek, a terhesség negyedik hónapját elérő nők, a tizenhat éves korát be nem töltött gyermeküket egyedül nevelő szülők esetében „nincs helye az elzárásnak”. Azoknak sem kell aggódniuk, akik fogyatékos vagy folyamatos ápolást igénylő hozzátartozójukról egyedül gondoskodnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vajon „Isten keze” elér-e a Legfelsőbb Bíróságig?

Vajon „Isten keze” elér-e a Legfelsőbb Bíróságig?

Obama volt EU-nagykövete: Az elnökválasztás az amerikai demokrácia jövőjéről szól

Obama volt EU-nagykövete: Az elnökválasztás az amerikai demokrácia jövőjéről szól

Kötélhidat kaptak ajándékba a majmok, akik csak a fákon tudnak mozogni – videó

Kötélhidat kaptak ajándékba a majmok, akik csak a fákon tudnak mozogni – videó