szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mesterházy Attila azt kérte Orbán Viktortól, mondja meg egyértelműen, mit jelent az azonnali és radikális adócsökkentés, amelyről korábban beszélt.

A szocialista listavezető a "7 nap a demokráciáért" sorozat részeként fővárosi szocialista politikusokkal közösen tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy vélekedett: a Fidesznek érdemes lenne állnia a szavát, különben az egész politikája hiteltelenné válik. Mint mondta, egyenes és egyértelmű választ vár a Fidesz elnökétől, hogy ki mond igazat ez ügyben, ő vagy Kövér László.

Mesterházy Attila úgy látja, ha lesz még az idén adócsökkentés, akkor kérdés, Kövér Lászlónak-e helye a Fidesz bármelyik választási listáján, hiszen ha konzekvensek akarnának lenni, akkor Mádi Lászlóhoz hasonlóan meg kellene válniuk a választmányi elnöktől is.

A József Attila lakótelepen tartott sajtótájékoztató keretében a szocialista politikusok közösen elültettek egy platánfát. Pál Tibor képviselőjelölt - aki még versenyben van a 13. választókerületben - arról beszélt, hogy a platánfa több száz évig is él és akik ültetik, a jövő nemzedékére is gondolnak. Felhívta a figyelmet arra, hogy a József Attila lakótelepen 15 éve jól működik a részönkormányzat, ami bizonyíték arra, hogy nem a centralizáció a jó megoldás.

Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje emlékeztetett arra, hogy csütörtökön van a Föld napja. Ezzel összefüggésben kijelentette, hogy a fővárosnak zöld fordulatra van szüksége, és a kerületeknek, a közösségeknek több figyelmet kellene fordítaniuk a zöld területekre, saját környezetükre.

Hogy is voltak ezek a nyilatkozatok?

Bár a Fidesz hosszú ideje mielőbbi adócsökkentéssel kampányolt, s ezt Kövér László legutóbbi nyilatkozatáig tartották is, voltak már olyan – igaz, halk – hangok, amelyek arra engedtek következtetni: lehet, hogy más lesz a forgatókönyv.

A lapértesülések szerint a gazdasági csúcsminisztérium várományosa, Matolcsy György például március 24-én úgy nyilatkozott: év közben lehet már módosítani az adószabályokon, de az igazi nagy, radikális, a családi adózást középpontba helyező adócsökkentést jövő év január 1-jétől három év alatt tervezik végrehajtani. Ezt azzal indokolta, év közben vagyunk és bizonytalan az államháztartás helyzete; ez az év az egyszeri nagy adócsökkentés szempontjából "elúszott".  Matolcsyhoz hasonlóan, visszafogottabban fogalmazott Varga Mihály is április elsején. A párt alelnöke azt nyilatkozta: ha az államháztartás helyzete lehetővé teszi, már az idén lehet adócsökkentés. Akkori véleménye szerint 300 milliárd szabadulhatna fel a korrupció visszaszorításával, illetve abból, hogy egy hiteles kormány kisebb kamatra is kap finanszírozást.

Ezek a megszólalások azonban nem különösebben hatottak a párt hivatalos kommunikációjára. S vélhetően a választók sem feltétlenül akarták meghallani, amit már márciusban több cikk is megemlít: nevezetesen a 4-6 éves ciklust, mely alatt a párt a „régió adószintjére” vinné le a magyart. Sőt, a Fidesz programját elemző cikkek arra is felhívták a figyelmet, hogy abban nem adócsökkentés, hanem adóegyszerűsítés szerepel.

A megszólalások és nyilatkozatok azonban elég egyértelműek voltak. Orbán Viktor március 27-én egy kaposvári fórumon úgy fogalmazott: a leendő Fidesz-kormány első intézkedései az adócsökkentés, az egyszerűsített adórendszer megteremtése, a bürokrácia leépítése, a korrupció visszaszorítása és a rend megteremtése lesznek. S ekkoriban azt is mondta Orbán - aki egy novemberi interjúban egyszeri, nagy arányú, idei adócsökkentést ígért - szeretné, ha már az idei évben adót lehetne csökkenteni, "ugyanis jelentős adócsökkentés nélkül nem indul be a gazdasági növekedés". Hozzátette, egyszerűsíteni szeretnék a jövedelemadó-rendszert és csökkenteni a vállalkozók adóterheit. Munka- és családbarát adórendszer létrehozását ígérte.

Navracsics Tibor március 30-án azt nyilatkozta a Magyar Televízió Magyarország választ 2010 című műsorában, hogy Fidesz, ha kormányra kerül, akkor még idén adót csökkent, az pedig "kellemetlen meglepetésként" érné, ha ezt nem tudná megtenni.

„Minél rosszabb a helyzet, annál nagyobb adócsökkentés kell”- idézet a Fidesz-közeli nyugathir.hu Szijjártó Péter április 5-én. A szóvivő két nappal később is hasonló tartalmú nyilatkozatot tett: ha Fidesz-kormány alakul, a kabinet nem kér és nem is kaphat türelmi időt a cselekvésre, nem lesz idő várni az intézkedésekkel az őszi önkormányzati választásokig. Gyorsan el kell zárni a korrupciós csatornákat, a végkielégítések rendszerét meg kell változtatni, a bürokratikus eljárásokat meg kell szüntetni. És az adócsökkentéssel sem lehet várni, minél gyorsabban, minél nagyobb mértékben kell azt meglépni – fogalmazott akkor.

A választásokat követő nemzetközi sajtótájékoztatón Orbán Viktor még nagyon határozott jövőképet fogalmazott meg a témával kapcsolatban: a legfontosabb lépés az adócsökkentés lesz – mondta: "Ezt évek óta képviselem, és mindent meg fogok tenni, hogy valóra is váltsuk." Másnap pedig: a régió legversenyképesebb országának megteremtését tűzte ki célul a Fidesz elnöke. Az ehhez vezető út első állomása az adócsökkentés és a bürokrácia megnyirbálása – írták az újságok.

Szijjártó április 16-án ismét kontrázott: munkahelyteremtésre van szükség, "de ilyen magas adók és ilyen bonyolult adórendszer mellett nem jönnek létre új munkahelyek. Ezért a nemzeti ügyek kormánya csökkenteni fogja az adókat, és egyszerűsíteni fogja az adórendszert" – tudatta a közzel.

Aztán április 20-án jött a rossz hírek hozója, Kövér László: idén nem lesz adócsökkentés. "Ebben az esztendőben nem fog menni, ez teljesen nyilvánvaló, de az az eltökélt szándékunk, elképzelésünk, hogy négy esztendő múltán, a ciklus végére a magyar vállalkozók átlagos adóterhelése a közép-európai versenytársak átlagához igazodjon. Hat esztendő alatt pedig a munkavállalók adóterhelését is szeretnénk erre a szintre szorítani" – jelentette be.

A fogadtatás rossz volt, ráadásul a hírre többen is lecsaptak. Orbán Viktor szerdán Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Rakamazon már egészen mást mondott, egészen pontosan azt: bízzanak bennem, lesz adócsökkentés. A városi pletykák szerint államfő-esélyes Schmitt Pál pedig munkatársunknak Edelényben szintén magabiztosan nyilatkozott, megígérte az adócsökkentés, igaz, azt is hozzátette – jelentsen ez bármit is a gyakorlatban -, hogy: a döntés idén születik meg, de hatása csak jövőre érezhető.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyál polgármestere úgy döntött, hogy milliókkal jutalmazza magát

Gyál polgármestere úgy döntött, hogy milliókkal jutalmazza magát

Újabb ingyenes online ármeghatározó segít megbecsülni a lakás értékét

Újabb ingyenes online ármeghatározó segít megbecsülni a lakás értékét

Bestiálisan végezték ki keresztény áldozataikat az Iszlám Államhoz köthető dzsihadisták Indonéziában

Bestiálisan végezték ki keresztény áldozataikat az Iszlám Államhoz köthető dzsihadisták Indonéziában