szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lendvai Ildikó vasárnap este bejelentette, hogy lemond az MSZP elnöki posztjáról és a pártelnökség is felajánlja lemondását a kongresszusnak.

Lendvai Ildikó pártelnöknő azt mondta: az új kormánynak kétharmada lesz az Országgyűlésben. Ehhez gratulál. Mint fogalmazott, a győztes Fidesz a kétharmad birtokában sokat tehet ötvenkét százalékos választóbázisára támaszkodva. Hozzátette: az MSZP a jó kormányzásban érdekelt. Szerinte a kétharmados többség nem ígér sok jót, de az MSZP mindent meg fog tenni a demokratikus nyilvánosságért. Pártja nem fog senkinek a nyakában lihegni, de a baloldal, a demokrácia és a progresszió szószólója lesz. Lendvai megköszönte az egymillió százezer egyéni szavazatot: „ők értették és viselték a válságkezelés terheit”. A pártelnöknő sajnálkozását fejezte ki, amiért az MSZP sok korábbi választójának csalódást okozott.
 
A (most még) kormánypárti politikusnő szerint pártjának szembe kell nézni a saját hibáival. Azt mondta: az MSZP vezetése vállalja a következményeket. Ő lemond, az elnökség pedig fölajánlja a lemondását. Május végén vagy június elején a párt kongresszust tart, ő addig lesz pártelnök. A kongresszus után – de lehet, hogy csak az önkormányzati választások után – teljes tisztújítás lesz a pártban, minden szinten.
 
Mesterházy Attila frakcióvezető, volt miniszterelnök-jelölt szintén köszönetet mondott a párt szavazóinak, egyúttal gratulált azoknak az MSZP-s politikusoknak, akik parlamenti mandátumot nyertek, „főleg az egyéni győztes Tóth Józsefnek és Szanyi Tibornak”. Szintén gratulált a győzelemhez a Fidesznek „és az új miniszterelnöknek”.
 
A kétharmad példátlan fölhatalmazás egy pártnak – mondta Mesterházy. „Nem szabad, hogy ez demokratikus keretek közötti egypártrendszerré silányuljon. De a haza nem lehet ellenzék nélkül” – tette hozzá. Azt mondta: ellenzéki pártként az MSZP elvárja a Fidesztől a konzultációt az ország fontos ügyeiben. Szerinte „felelősséggel jár”, hogy az MSZP lett „a demokratikus ellenzék vezető ereje”. Mesterházy elismerte: „komoly vereségen vagyunk túl”.
 
A politikus úgy látja: pártjának három föladata van: „őszintén értékelni” az elmúlt húsz, nyolc és négy évet; fölkészülni a konstruktív és alternatívát fölmutatni képes, az országot az európai úton tartó ellenzéki szerepre; végül a pártot nyitott, demokratikus, nemzeti karakteres néppárttá formálni. Azt mondta végül: vége egy korszaknak és új korszak jön – az MSZP számára is. 

Fidesz szimpatizánsai üdvrivalgásban törtek ki Lendvai lemondására

Hangos üdvrivalgással fogadták a Fidesz szimpatizánsai, amikor Lendvai Ildikó bejelentette, hogy lemond az MSZP elnöki posztjáról. A budapesti Vörösmarty téren kivetítőkön követik az összegyűltek a Hír Tv elé adását: hangos fújolással fogadták, amikor a televízió az MSZP székházába kapcsolt Lendvai Ildikó sajtótájékoztatójára. Az egybegyűltek üdvrivalgásában törtek ki, amikor a pártelnök bejelentette, hogy lemond a posztjáról; beszéde közben azt skandálták, hogy "elkúrtad".

A Vörösmarty téren újabb fújolás tört ki, amikor Mesterházy Attila listavezető lépett az MSZP szákházban a pulpitusra. A Fidesz-szimpatizánsok egy része "Csáó MSZP" feliratú táblákat tartottak, mások pedig olyan táblákat, amelyek egyik felén a nemzeti színű zászló, a másik oldalán pedig narancssárga alapon fehér betűkkel a Fidesz-KDNP logója mellett az állt, hogy "Köszönjük Magyarország".

A helyszínen látták Áder Jánost, Németh Zsoltot, Bayer Zsoltot és Czene Attilát is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Lendvai lemond?

Lendvai Ildikó pártelnök elhárította a lemondását firtató újságírói kérdést, amikor megérkezett az MSZP fővárosi székházába vasárnap délután, de az MTI úgy tudja, ezt még az este folyamán bejelenti.

MTI Itthon

Mihez kell kétharmados többség?

A Fidesz vezetőinek eddigi nyilatkozatai szerint legalább fél tucat kétharmados jogszabály módosítását tervezi a párt kormányra kerülve; az alkotmány 36 jogszabálynál és 31 döntésnél írja elő a kétharmados többség szükségességét.

Hann Endre: Nem lepne meg, ha az ellenzék tartana a győzelemtől

Hann Endre: Nem lepne meg, ha az ellenzék tartana a győzelemtől

Magyar filmesek dolgoznak egy marokkói filmen, az állam is támogatja

Magyar filmesek dolgoznak egy marokkói filmen, az állam is támogatja

Csak akkor környezettudatos a magyar, ha spórol is vele

Csak akkor környezettudatos a magyar, ha spórol is vele