Magyarország rendet akar és elege van abból, hogy az ország vezetői politikai és ideológiai vitákat folytatnak a parlamentben, miközben az élet egyre elviselhetetlenebbé válik ott, ahol a magyar mindennapok zajlanak - jelentette ki Orbán Viktor, az észak-borsodi Ózdon, a nemzeti konzultáció sorozat első állomásán. A leendő kormányfő a közbiztonságról szóló tanácskozás végén gyors javulást ígért.

A konzultáción Putnok polgármestere, Tamás Barnabás az Ózdon és a Sajó völgyében élő emberekről beszélt. Elmondta, hogy a lakosság száma folyamatosan csökkenő tendenciát mutat, a települések elöregednek, továbbá felhívta a figyelmet az alacsony iskolázottságra és arra, hogy a létfenntartás egyetlen eszköze lassan csupán a szociális segély. Kiemelte, hogy a becsületesen élő, dolgozó embereket bosszantja a nagymértékben elterjedt fém- és falopások száma. Mindennapossá vált a pedagógusok elleni erőszak és a közlekedési szabályok megsértése. Ezeknek a visszaszorítására a helyi eszközök már nem elegendőek, kőkemény törvényekre és vasszigorra van szükség.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrfőkapitány, Vereckei Csaba is a lakosság csökkenő biztonságérzetére és a hiányos jogszabályi keretekre hívta fel a figyelmet. Elmondta, nem régen a megye összes polgármesterének küldött levelet, akiknek nagy részétől már választ is kapott. Többségük arra panaszkodik, hogy a lakosságot a sorozatos csendháborítás, a közterületeken való csoportosulás, a garázdaságok, rongálások zavarják. Továbbá kiemelte azokat a bűnelkövetőket, akik időskorúakat rabolnak ki, támadnak meg, és gyakoriak a termény- és falopásokat is.

Az ózdi kisebbségi önkormányzat tagja, Balogh István kiemelte, hogy számos esetben találkozik rendőri túlkapással. Hangsúlyozta, olyan rendőrségre lenne szükség, akik nem éreznek ellenszenvet és gyűlöletet a romák iránt. Kiemelte, hogy Ózdon közel tizenkétezer roma él, s szeretnék, ha nem kellene attól félni, hogy valaki romának születik. Balogh szerint nincs cigánybűnözés, nem általánosításra van szükség, a bűnözőt nem a származása, hanem a neve szerint kell megnevezni. A kisebbségi vezető támogatja a három csapás törvényét, de a rendőrségen és a hivatalokban több romát szeretne látni.

Lakatos Attila, Borsod megyei cigányvajda vitába szállt Balogh Istvánnal. Mint mondta, az elmúlt nyolc év cigányvezetőit bíróság elé kellene állítani. „Ha a cigánygyerek megüti a tanárt, vegyük el a családi pótlékot. Ne éljen a romantika a cigánygyerekekben, hogy milyen jó a börtön”.

Obbágy Csaba, ózdi kereszténydemokrata önkormányzati képviselő, aki egyben az egyik helyi iskola igazgatója, elmondta, az intézmény vonzáskörzetében élő túlnyomó részt roma lakosság egyelőre nem tekinti értéknek a tanulást.  Az uzsorakamattal kiszipolyozzák az embereket, jelentős a bűnözés és túlnyomó részt a szociális segély az egyetlen bevételi forrás.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy a megdöntött rendszer egyik legfontosabb jellemzője az volt, hogy nem voltak olyan események, mint a mai.  A döntések az elmúlt években rendszeresen az emberek feje fölött születtek. "Senkit nem kérdeztek meg semmiről, és ez nem folytatható" - hangoztatta.

Minden faluban lesz rendőr

Tekintse meg galériánkat!
©

Orbán Viktor szerint lesz pénz a közbiztonságra, minden faluban nem lesz körzeti megbízott, lesz megfelelő számú rendőr, lesz rendőrőrs is. A kormány megalakulását követő két hét elegendő lesz, hogy a közrendvédelem területén eredményeket érjünk el - ígérte. Utalt arra, hogy nemcsak jó rendőrségre, hanem jó rendőrökre is szükség van. "Pontosan tudjuk, hogy a jó munkának ellenszolgáltatás az ára, figyelemre méltó és gyors eredményeket nem várhatunk olyan rendőröktől, akik napi megélhetési gondokkal küzdenek, és nincs meg az a társadalmi és szociális biztonságuk, ami az ilyen kockázatos és felelősségteljes munkához szükséges - vélekedett a politikus.

©

Orbán Viktor egyetértett Vereckei Csaba Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrfőkapitánnyal, a jogszabályi környezet megváltoztatása nélkül nem lehetséges hatékonyabb rendőri munkát végezni.

 A  parlament megalakulásának napján, vagy az azt követő munkanapon benyújtják azt a törvénymódosítási javaslatot, amely maximális védelmet ad a nehéz munkát végző pedagógusoknak - közölte a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor április 26-án, a parlamenti választások második fordulója után tartott nemzetközi sajtótájékoztatón jelentette be, hogy öt ügyben tartanak nemzeti konzultációkat: a rend, a szociális biztonság helyreállítása, a gazdaság talpra állítása, az egészségügy megmentése és a demokratikus normák visszahozatala témakörében.

Az ózdi, a közbiztonsággal foglalkozó konzultáción felszólalt Pintér Sándor leendő belügyminiszter is.   Kifejtette, hogy egy tisztes, jogkövető polgár csak úgy képes a hivatásában, munkájában a legjobb teljesítményt nyújtani, ha önmagát és családját biztonságban tudja. Jelenleg az állam az ország több térségében nem teljesíti kötelezettségét, nem tartja megfelelően fenn a közrendet, ami miatt könnyen kialakulhat egy „maffiaszerű helyzet”. Beszédében továbbá kiemelte, vissza kell adni az állampolgárok szubjektív biztonságát, biztonságérzetét.

A tanácskozáson több százan vettek részt, köztük a Fidesz országgyűlési képviselői, rendőri vezetők, polgármesterek.

hvg.hu/MTI

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szombaton elvitték a nagy pénzt az ötösön, ez történt a hatoslottó sorsolásán

Szombaton elvitték a nagy pénzt az ötösön, ez történt a hatoslottó sorsolásán

Hiába a figyelmeztetés, még mindig túl egyszerűek a jelszavak

Hiába a figyelmeztetés, még mindig túl egyszerűek a jelszavak

Megalázó vereségbe futott bele a Manchester United

Megalázó vereségbe futott bele a Manchester United

Az amerikaiak szerint a kínai titkosszolgálatok pénzelik a Huawei-t

Az amerikaiak szerint a kínai titkosszolgálatok pénzelik a Huawei-t

Már vannak gyanúsítottak az észak-írországi újságíró-gyilkosság ügyében

Már vannak gyanúsítottak az észak-írországi újságíró-gyilkosság ügyében

Hárommilliót kell fizetnie a pártoknak az adatainkért

Hárommilliót kell fizetnie a pártoknak az adatainkért