szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bár a 2009-es költségvetés zárszámadásának normaszövege és mellékletei egymással összhangban állnak és megfelelnek az államháztartási törvény vonatkozó előírásainak az Állami Számvevőszék szerint a jelenlegi gyakorlaton tovább kell lépni - állapította meg Domokos László, az ÁSZ elnöke.

A számvevőszék kifogásolta egyebek között, hogy a zárszámadási törvényjavaslat több kötetes dokumentuma nem biztosítja az átláthatóságot, illetve az évek közötti összevethetőséget. Megállapították azt is, hogy a zárszámadásra korábban tett számvevőszéki javaslatok csak részben hasznosultak. Ezért az ÁSZ továbbra is a változtatásokat javasol a tartalékok kezelésében, az egészségügyi finanszírozás rendszerében, az állami vagyonkezelésben, a 4-es metróval és az EU-val összefüggő költségvetéssel kapcsolatban.

A központi költségvetés tavalyi hiánya 743,7 milliárd forint volt, 67,87 milliárddal, azaz 10 százalékkal haladta meg a módosított előirányzat összegét. A hiányt csökkentette a kormányzati zárolás, valamint az 500 milliárdot meghaladó maradványtartási kötelezettség. Az adóbevételek azonban 415,6 milliárddal elmaradtak a tervezettől.

A kincstári kör finanszírozása biztosított volt. A központi költségvetés tavaly év végi 18.964,9 milliárd forint összegű bruttó adóssága 4,8 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A devizában fennálló adósság aránya 2009-ben 44,7 százalékra nőtt az előző évi 37,6 százalékról. Az államadósság finanszírozásába bevont devizahitelek közvetett módon növelik az MNB kötvényállományát, amelynek forint és devizahozamok közötti különbözete várhatóan negatív hatással lesz az MNB eredményeire.  2012-re várhatóan 49 milliárd forintot is elér majd az az összeg, amelyet a költségvetésnek meg kell majd térítenie az MNB veszteségének eredménytartalékot meghaladó része után.

Az ÁSZ megállapította azt is, hogy a nemzetgazdasági elszámolások kiadási és bevételi előirányzatainak teljesítési adatai megbízhatóak, kivételt jelentenek az állami vagyonnal kapcsolatos bevételek és kiadások, valamint a lakástámogatások, amelyeket korlátozott minősítéssel látott el az ÁSZ.

A számvevők szerint jelentősen javult az állami vagyonnal kapcsolatos nyilvántartás, különösen a bevételeknél. A lakástámogatásoknál azonban tavaly 12,9 milliárd forint támogatást folyósítottak a jogszabály által előírt új szerződés nélkül.

A számvevők kifogásolták azt is, hogy a költségvetés általános tartalékának  mintegy 60 százalékát olyan feladatokra csoportosított át a kormány, amelyek előre tervezhetőek voltak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Az MNB 2009. évi működését ellenőrizte a számvevőszék

A Magyar Nemzeti Bank 2009. évi mérleg szerinti nyeresége 65,5 milliárd forint volt, ami 2010-ben növeli az eredménytartalék 2009. év végi állományának 9,5 milliárd forintos összegét – olvasható az Állami Számvevőszék (ÁSZ) összefoglalójában.

MTI Itthon

Hiányosságokat talált az ÁSZ a vagyonkezelő tavalyi működésében

Alapvető hiányosságokat állapított meg az Állami Számvevőszék a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tavalyi jogi szabályozásában, a döntési folyamatokban és a vagyonnyilvántartásban, felelősségre vonás azonban a vezérigazgató munkaviszonyának felmondásán túl nem történt - ismertette Warvasovszky Tihamér, az Állami Számvevőszék alelnöke.

MTI Gazdaság

ÁSZ-jelentés az uniós támogatásokról: ötször több szabálytalanság

Az uniós források felhasználása során a szabálytanul folyósított támogatások összege közel ötszörösére nőtt 2009-ben a 2008. évihez képest, és megközelítette a 9 milliárd forintot, a szabálytalanságok növekedése a programok zárásával és a kedvezőtlen gazdasági helyzettel függött össze – derül ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentéséből.

MTI Gazdaság

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tavaly 57 jelentést készített

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2009-ben 57 jelentést készített, az országgyűlési bizottságok 6 jelentésről és 1 tanulmányról összesen 46 alkalommal tárgyaltak – olvasható abban a jelentésben, amelyet a számvevőszék munkatársai az ellenőrző intézmény tavalyi tevékenységéről állítottak össze.