szerző:
Bálint Csaba

A pártok régen rájöttek, hogy a számítógép és az internet nemcsak hajnalokba nyúló pasziánszcsatákra jó, meg napi öt sajtóközlemény elküldésére. A kampány minden fronton zajlik, de néhány műfajban még mindig van hová fejlődniük a politikusoknak.

A YouTube videóit böngészve és a pártok nevére keresve mostanság jó esélyünk van rá, hogy az október harmadikán esedékes önkormányzati választás jelöltjeit bemutató felvételekre bukkanunk. A videókat türelemmel végignézve leszögezhetjük: a pártok harca nem a videomegosztókon fog eldőlni. A teljesség igénye nélkül gyűjtöttünk össze pár felvételt, amelyek azért készültek, hogy meggyőzzék önöket. A YouTube-hadművelet nem valami nagy offenzíva, inkább csak bozótharc, számháború és gyakorlatilag pénzkidobás. Bár néha egészen nagy energiákat mozgatnak meg egy-egy videó elkészítéséhez, a politikusoknak egyelőre sejtelmük sincs arról, miként tehetik népszerűvé anyagaikat a neten.

Botka László kihívója, B. Nagy László az elmúlt hétvégén főzött több ezer szegedivel együtt halászlét a Tisza partján, és úgy érezte, ezt mindenkinek látnia kell. A bogrács körül a helyi média képviselői is feltűnnek, mindenki szeretné megkóstolni, mit főz nekik a polgármesterjelölt, de ezenkívül a paprikázás és a verőfényes napsütés az egyetlen említésre méltó pontja az összeállításnak.


A szegedi Fidesz egyébként jól oldotta meg a feladatot, egységes arculatot találtak ki a kampányvideóikhoz, operatőrt alkalmaztak, ami józan észre vall. Dinamikus, bár a nyolcvanas évek híradóinak főcímeit idéző zenét választottak a jelöltek alá.


Határozott fejlődés tapasztalható a szerkesztés terén, a jelöltek mondanivalójára kínosan ügyelnek a pártok, nehogy az MDF hibáit újra elkövessék. Az legalábbis mindenkinek leesett, hogy nem jó nevetség tárgyává válni. Kivételek persze idén is vannak, de őket későbbre tartogatjuk.

Pásztón drámai lehet a helyzet. Gajdics Gábor filmjének képi világa a Hír Tv Célpont című műsorára emlékeztet, a zene az Armageddon előzetesébe is jó lenne. A jelölt közben az ingére csíptetett mikrofonnal sétálgat fel-alá Pásztón, később egy templomi orgonán játszik, és elég unalmas. 


Schmuck gyerekkori élményei a vöröshangyákkal

Schmuck Andor saját gyártású videoklipjével robbant be idén a köztudatba, alaposan felforgatva ezzel a könnyűzenei életet. Klipjének művészi értékéről lehet vitatkozni, de hatékonyságáról aligha érdemes. Amennyiben az volt a cél, hogy minél többen megismerjék, az sikerült. Bizonyos szempontból kár is, hogy Schmuck kiesett a versenyből, mert egészen szórakoztató kampányt hozott össze.

Az alábbi felvételen a jelölt emberi oldalát ismerhetjük meg, néhány mókás történet által, amelyek abból az időből valók, amikor a kis Andorka rövidnadrágban tologatta a csattogós lepkét a hetedik kerületben. A címadásra is nagyon ügyelt valaki Schmuck Andor stábjából, hiszen a videó címe hazudós, kétértelmű, amivel a bulvárlapok szoktak kattintásokat szerezni maguknak: Schmuck vörösöket szabadított Budapestre - őszinte vallomás.


Az MSZP házi videótárából

Mesterházy Attila Jackó-imitátor fellépése már-már Schmuck Andor szereplésével is felér, bár rajta látszik, nem szívből csinálja. A salgótarjáni produkció így is tízezreket vonzott a YouTube-on. Igaz, nagyon kellett hozzá Dóra Ottó, az MSZP salgótarjáni jelöltje is, aki freestyle rappel segített tolni a párt szekerét.


A következő bejátszásban, ha még fér, az MSZP csepeli jelöltjeiről tudhatunk meg olyan, az ország sorsát nagyban befolyásoló részleteket, mint a kedvenc együttesük, filmjük vagy desszertjük. A csepeli MSZP a somlóira és a palacsintára szavaz.

Ladányi Sándor szigetszentmiklósi MSZP-s polgármesterjelölt bemutatkozó anyaga egyelőre még hanggal is élvezhető a YouTube-on, de mivel Jon Bon Jovi és az AC/DC zenéje szól alatta, a kiadó alighanem elnémíttatja hamarosan. 

Nem marad el a jó felütés, Ladányi úr bemutatkozó filmjének első mondata: kedvenc zenekarom nincs. A videón mosogat, telefonál és vidám családi életet él a kertben, amit néha a tujasor előtt felvett interjú szakít meg, a háttérben a pázsitot locsoló porlasztó hangja hallatszik. Idilli.

Az MSZP emberei, úgy tűnik, nemcsak a szép zöld pázsitot, de a hasukat is szeretik, mert az ugyancsak Szigetszentmiklóson induló Rákosi Katalin filmje is a konyhából indul, ahol bundáskenyeret készít. Néhányszor belecsap a tojásba és pajkosan évődik a kamerával. "Bundáskenyér, tudják" - mondja korábbi bemutatkozó filmjére utalva, amelynek első pár másodpercében leszögezi, hogy szereti a bundáskenyeret és a zserbót.

Kaposvári videószakkörök lendületben

Az LMP somogy megyei jelöltjei is kezükbe vették a kamerát. Igaz, valamivel eltakarták a handycam mikrofonját, mert a jelölt elhaló hangja mellett zúgás, a kamera forgó alkatrészeinek hangja hallatszik a felvételen. A filmekből az operatőrt és a vágót is kispórolták, kérdés: ennyi megtakarítás megérte-e, az igen amatőr videók mennyi profizmust, felkészültséget sugároznak. Talán nem véletlen, hogy komoly vagy komolynak látszó politikusok választási filmjein sminkesek, operatőrök, vágók, világosítók és alighanem rendezők is dolgoznak. Nem kell persze ekkora apparátussal dolgozni, egy ember is elég lenne, aki ismeri a plánokat. Ez a médiaszakon is csak kettes.


A kaposvári Jobbik sem marad le a videós versenyben. Egyikük albérletében foroghatott a Biztos 12 címmel feltöltött filmecske. Aligha tudatos szerkesztés eredménye, hogy a jelöltek fölfelé néznek az objektívbe, szinte könyörögve pillantanak a választóra. Legalább akkora hiba, mint Schmuck Andor tokáját alulról filmezni.


Hogy ezek az erőlködéssel határos erőfeszítések hoznak-e szavazatokat, megítélni nem lehet, de az óvodalátogatásokhoz, helyi napilapokban publikált mélyinterjúkhoz szokott választót ezzel aligha érik el a politikusok, az interneten élő magyarok ingerküszöbét pedig - Schmuck Andort talán kivéve - még alulról sem karcolják a produkciók. Freestyle kattintgatáshoz azonban mindenképpen megfelelnek ezek az alkotások, és csak remélhetjük, hogy van belőlük valahol egy másolat, hogy ez az értékes anyag az emberi civilizáció vége után is hirdesse nagyságunkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Zavargás volt egy máltai menekültközpontban

Zavargás volt egy máltai menekültközpontban

Az eutanáziát választotta Marieke Vervoort belga paralimpiai bajnok

Az eutanáziát választotta Marieke Vervoort belga paralimpiai bajnok

Jelöletlen BMW M3-as rendőrautó állt szolgálatba az ausztráloknál

Jelöletlen BMW M3-as rendőrautó állt szolgálatba az ausztráloknál

A IV. kerületben is marad az ellenzéki polgármester

A IV. kerületben is marad az ellenzéki polgármester

Két újabb melegrekorddal indult a kedd

Két újabb melegrekorddal indult a kedd

Erdogan iskoláiban nem csak törökül tanulnak Berlinben

Erdogan iskoláiban nem csak törökül tanulnak Berlinben