Sebők János
Sebők János

Az MSZP-nél igen kreatív a kampánystáb, de legközelebb azért nem kellene Michael Jacksont csinálni Mesterházy elnök úrból az inger- és szimpátiaküszöb emelése érdekében.

Az MSZP kampánynyitó rendezvényt tartott a hétvégén Salgótarjánban, s a Beszterce lakótelepen történtek jól modellezték mindazt a tanácstalanságot, koncepciótlanságot és tehetségtelenséget, ami jelenleg az MSZP-t és annak vezetését uralja.

Mesterházy Michael Jacksont imitálja Salgótarjánban
©

A helyi politikusokat és a Budapestről érkezett pártelnököt már a szórakoztató programok alatt a színpadra hívták, ahol a rendezvény ceremóniamestere megtáncoltatta és megénekeltette Dóra Ottó polgármesterjelöltet, Molnár Károly képviselőjelöltet és Mesterházy Attilát is.

A rendezők megérezték, mulatós slágert ebben a helyzetben mégsem volna stílusos énekelni. A megjelent célközönség – amely főleg középkorúakból, nyugdíjasokból állt – ehelyett Michael Jackson-imitációt kapott.

Mesterházy Attila fehér kesztyűt húzott, fekete kalapot nyomott a fejébe, s a popkirály, Michael Jackson ismert mozdulatait (moonwalking) utánozva figurázott egy nagyot a színpadon. A látvány a YouTube-on visszanézve is eléggé dermesztő. Kevésbé mulatságos, sokkal inkább röhejes. A produkció Jelcinre emlékeztetett, aki tudatmódosított állapotban csűrdöngölt egykoron a színpadon, így akarva piros pontokat szerezni a közönségnél.

Az MSZP-show-nak azonban ez csak az egyik fénypontja volt. Alakult a színpadon egy alkalmi „sakál-vokál” is Dóra Ottó polgármesterjelölt, Molnár Károly képviselőjelölt és Mesterházy Attila közreműködésével, amely a ceremóniamester bíztatására playbackelt egy jót a Bikicsunájra.

Természetesen volt a rendezvénynek „komolyabb” része is. Az MSZP pártelnöke (egykori miniszterelnök-jelölt) beszédet mondott, értékelve a Fidesz-kormány eddigi teljesítményét, amely szerinte az elmulasztott lehetőségek és a be nem váltott ígéretek 100 napja volt. De pengetett ő érzelmesebb húrokat is – háta mögött egy többnyire tanácstalanul ácsorgó, érzelemmentesen nézelődő, piros pólóba öltöztetett „lelkesítő” csoporttal (amely bénaságával jól kifejezte az MSZP mai állapotát), mert imigyen szólt a megjelentekhez: „Ha segítenem kell a mellettem ülőnek, akkor ezt azért teszem meg, mert tudom, hogy ő is megtenné értem. Mert igazi bajtársak, harcostársak és – hát manapság sokszor, sokan félnek ettől a szótól, de engedjék meg nekem, hogy kimondjam – elvtársak vagyunk.”

A helyi polgármesterjelölt is domborított egy nagyot, aki magyar politikusnál már-már kötelező faarccal, rebegő mondatokkal felolvasta a gyújtó hangúnak nemigen mondható kortesbeszédét, így próbálva mozgósítani a mintegy 500 főnyi, lefárasztott, s ezért egyre aléltabb közönséget.

Néztem ezt a rémálmot, s arra gondoltam, hogy ez volna a megújulás, ezt értik fiatalos lendület alatt, így startol a fényévnyi hátrányban lévő MSZP a nagy rivális után. A párt kreatívjai csak erre képesek? Vagy ennyire nem fontos a kampány, a közönség? Vagy az egykori „vörös városba” ennyi is elég? És Mesterházy Attila miért vállalta be ezt a szánalmas szerepet? A politikai ösztönei miért nem működtek? Vagy a trash kultúra népszerűsége után most eljött az ideje a trash politikának? Mert ennek egyre több jele van: Schmuck Andor óvszert osztogat, majd egy klipben turbékol és dalra fakad, Mr. Bikicsunáj indul a helyi polgármesteri címért.

Vagy említsük a legújabbat: a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszabő községben becenevükkel együtt vették nyilvántartásba az önkormányzati képviselőjelöltek többségét. Így indulnak az október 3-i választásokon: Mága Gyula mint Pipás Gyuszi, Mága Tibor mint Gizi, Rácz Jenő mint Hájas,  Sándor Ferenc mint Fika Fia, Surányi Gusztáv mint Sántaguszti Fia. Mindezt jogszerűen teszik, a magyar választási rendszer kiskapuinak kihasználásával, a választási bizottság jóváhagyásával. Hát nem olyan ez, mint egy Megasztár-casting?

A trash politika távlatai beláthatatlanok. Mesterházyból – célközönségtől függően – például formálhatnak alkalmi chippendale fiút, Schmittet a Jobbik már meghívta disznót vágni, egyes térségek hátrányos helyzetű kisebbségei kirobbanthatják a Minden utcába polgármestert! elnevezésű forradalmat, az istenadta népből így kiemelkedhetnének az új megélhetési politikusok. Hiszen az embereknek elegük van abból, amit ma politika címszó alatt művelnek mifelénk.

Néhány éve Győzike is szeretett volna polgármester lenni. Akkor kevés támogatója akadt. Most a bulvárosodó politikában a celebeskedő politikusok láttán megkockáztathatjuk a jóslatot, hogy lesz még a Kétfarkú Kutya Pártnak is konkurenciája.

Oh, ha ezt Rejtő Jenő megérhette volna!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itt az új Honda Jazz és csak hibrid lesz belőle

Itt az új Honda Jazz és csak hibrid lesz belőle

Prága is beintett az elektromos rollereknek

Prága is beintett az elektromos rollereknek

Még egy helyettest kinézett magának Karácsony Gergely

Még egy helyettest kinézett magának Karácsony Gergely

Lehűlést és csapadékot is hoz egy hidegfront

Lehűlést és csapadékot is hoz egy hidegfront

Pert nyert a Fidesz ellen egy férfi, mert a párt nem tudta igazolni, honnan szerezte az e-mail-címét

Pert nyert a Fidesz ellen egy férfi, mert a párt nem tudta igazolni, honnan szerezte az e-mail-címét

Ki élhet vissza az erőszakkal? A Watchmen ízekre szedi a szélsőjobboldali populizmust

Ki élhet vissza az erőszakkal? A Watchmen ízekre szedi a szélsőjobboldali populizmust