szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az állam többé nem utal át pénzt a magánnyugdíjpénztárakba - mondta az RTL Híradójának adott keddi exkluzív interjújában a miniszterelnök. Elmondta azt is, hogy mihamarabb meg akarják teremteni az állami nyugdíjkasszába történő visszatérés feltételeit. A visszalépőket semmilyen kár nem érheti, ezt garantálja a kormány. Korábban a magánnyugdíjkasszákat tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség közölte: nyoma sincs annak, hogy a pénztártagokat az állam később bármi módon kompenzálná a nyugdíjcélú megtakarítások központi költségvetési átirányításáért.

A következő 10-20 évben csak az állam tud biztosan nyugdíjat adni - indokolta a magánnyugdíjpénztári befizetések felfüggesztését az RTL Híradójának adott interjújában a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint a magánpénztárak nyugdíjtőzsdeként működtek, az emberek pedig azt hiszik, hogy a pénzük biztonságban van. A nyugdíjmegtakarításokat is kezelő alapok komoly károkat okoztak az elmúlt években, azért a kormányfő mindenkit visszalépésre biztatott. A munkavállalók azonban maguk dönthetnek arról, hogy visszatérnek-e az állami nyugdíjkasszába.

A Stabilitás Pénztárszövetség közleményéből

A magánnyugdíjkasszákat  tömörítő szövetség korábbi közleményében hangsúlyozta: a törvénytervezetben még utalás sincs arra, hogy az elvonás miatt a tagok milyen kompenzációra lesznek jogosultak, az állami rendszerbe irányított befizetéseket milyen módon tartják majd nyilván, illetve a most elvont nyugdíjpénztári befizetések miként számítanak bele az öröklésbe.
A szervezet főtitkára visszautasította Orbán Viktor miniszterelnöknek "a pénztári rendszer lejáratására irányuló vádjait", miszerint a magán-nyugdíjpénztárak tagjait "tőzsdézésre vagy rulettasztalhoz kényszerítették" volna. A havi 30 milliárd forint járulék nem "magánbefektetők zsebébe", hanem a tagok nyugdíjszámláira kerül, ahol azt egyénileg, naprakészen nyilvántartva, törvények által szabályozott módon befektetik, amelyet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) rendszeresen ellenőriz.
A befektetések hozamait ezen felül külön garantálja a Pénztárak Garancia Alapja, amely biztosítja, hogy a tagok  befizetései a teljes felhalmozási időszakra vonatkozóan garantáltan megőrizzék az inflációval megegyező hozamot. Tehát az embereket semmiféle kár nem érheti, a megtakarítások értékállósága hosszú távon biztosított a magán-nyugdíjpénztári rendszerben – áll a pénztárszövetség közleményében.

Az új adórendszer mindenkinek kedvez - fogalmazott a miniszterelnök a televíziós interjúban. Orbán Viktor a minimálbér adómentességének megszüntetése kapcsán azt mondta, hogy a jelenleg is tartó tárgyalások nyomán olyan mértékben emelik fel a minimálbért, hogy azzal lehetőleg az érintettek is jobban járjanak. Az adójóváírás kivezetését is úgy kívánják kompenzálni, hogy senki se legyen vesztes - tette hozzá a miniszterelnök. Az új adórendszer tisztességes és világos lesz, az adóelkerülés lehetőségét pedig szinte a nullára csökkentik - mondta a kormányfő. A miniszterelnök példátlannak nevezte azt az új családtámogatási rendszert, amely hosszú távon is biztonságot nyújt a gyermekeket nevelő családoknak. Orbán Viktor ezen garanciákat később az alkotmányba is be kívánja építeni. A kormány még nem döntött arról, hogy a nagyon magas jövedelműek esetében a jövőben is járjon-e a családi pótlék.

A kormányfő nem számít arra, hogy a válságadó által sújtott szektorok továbbhárítják többletterheiket a lakosságra. Orbán Viktor emlékeztetett rá, hogy a bankadó bevezetését követően sem terhelték a pénzintézetek tovább ügyfeleiket. Az energiaszektorban áremelési moratórium van érvényben, míg a többi területen a piac maga szabályozza az árakat. A kormányfő szerint azonban a versenyhivatalnak és a fogyasztóvédelmi hatóságoknak is több feladatuk lesz a közeli jövőben. A miniszterelnök a nagy áruházláncok beszállítóival is egyeztetetni fog, hogy őket se érhesse hátrány a válságadó miatt. A banki különadó és a válságadó is csak átmeneti, három évre szóló extraadó, amelynek kivezetéséhez javítani kell a gazdaság teljesítményét és munkahelyeket kell teremteni - mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor megerősítette, hogy a következő években 4-6 százalékos gazdasági növekedésre és 10 év alatt 1 millió új munkahely megteremtésére van szükség. A gazdasági növekedés gerincét adó termelési szektorra ugyanakkor nem vetettek ki különadót - tette hozzá az RTL Híradónak adott exkluzív interjújában a kormányfő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!