szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) három hallgatója kezdte meg önkéntes munkáját a devecseri plébánián működő közösségi rádióban - közölte a Helyi Rádiók Országos Egyesülete (HEROE) kedden.

A médiaszakos hallgatók az egyetem kommunikáció intézete által működtetett Pázmány Rádió munkatársai, és december közepéig minden héten három-három társuk váltja őket - írták közleményben. Három nappal a vörösiszap-katasztrófa után jelentette be a Szabad Rádiók Magyarországi Szervezete (SZRMSZ), hogy elindítják az Ajka környékén fogható Közös Hullámhossz Hírszolgálatot (KHH) a 103 MHz-en - emlékeztettek. Hozzátették: Mód Miklós devecseri plébános szerint az egyetemisták jelenléte hatalmas segítség, mivel a rádió folyamatos működtetése igen nehezen oldható meg. 

A PPKE egyetemistái nem csak a stúdiómunkában vesznek részt, védőfelszereléssel és hangfelvevőkkel felszerelkezve folyamatosan járják a környéket, hogy az alapítók szándékának megfelelően a rádió igazi "elektronikus üzenő falként" működjön - írták.     A HEROE közleménye szerint a plébánián berendezett stúdióból közzétett információk akár életet menthetnek, a gázpalack-cserétől a védelmi bizottság aktuális közleményein át az útlezárásokig sok fontos tudnivalót osztanak meg a helyiekkel. Az adás pedig az interneten is elérhető. A szorgalmi időszak végéig a PPKE-ről összesen mintegy 20 egyetemista vállal önként feladatot a KHH működtetésében Devecserben - jegyezték meg. 

A Közös Hullámhossz-projektet 2009-ben hozta létre a SZRMSZ azzal a céllal, hogy a tagrádiók közösen folyamatos, tíznapos helyi műsort sugározzanak az abban az évben megrendezett Dörögdi Fesztiválon. Ez 2010-ben a Művészetek Völgyében készített adással folytatódott.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Hétfő estére kitakarítják Devecsert

Már csak utómunkálatokat végeznek a nap folyamán a vörösiszappal elöntött Devecser közvetlen lakókörnyezetében, és vegyszeres oldattal mossák le a házfalakról és az utakról a szennyeződést - tájékoztatta a kárhelyszíni parancsnokhelyettes a hétfő reggeli eligazítás után.

MTI Itthon

Talajmenti fagyok nehezítik a devecseri munkálatokat

Talajmenti fagyok nehezítik a kármentesítést Devecser és Kolontár utcáin, kertjeiben; a katonaság megkezdte a kolontári híd cölöpözését - mondta Bakos György őrnagy, a katasztrófavédelem megyei szóvivője szerdán.

MTI Itthon

Iszapömlés: a devecseri cigánytelep felszámolását kéri az OCÖ elnöke

A vörösiszappal elöntött Devecser romák által lakott Dankó-telepének végleges felszámolását, a károsultak lakhatásának sürgős megoldását kérte az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke a város polgármesterétől, miután vasárnap megtekintette a négy héttel ezelőtti pusztítást, és kétmillió forintos támogatási felajánlást tett érdekképviselete nevében a városvezetésnek.

Lengyel László Vélemény

Lengyel László: Igaz történet egy orvosról, akinek mindene elúszott

Dr. Szabó István devecseri háziorvos házát elöntötte a vörösiszap-áradat. Autóját a szeme láttára sodorta magával és törte össze. Tökéletesen magára maradt a családjával. Az orvos, a személyes katasztrófával nem törődve, teljes erővel folytatta a mentést, a sebesültek ellátását.

MTI Itthon

Nem tudnak több iszapot pakolni az eddigi tározóba

Még mintegy 10 ezer köbméternyi vörösiszapot és szennyezett földet kell elszállítani Devecserből a bontási munkálatok megkezdése előtt, de már megtelt az eddig használt tározó, így vasárnap reggeltől ideiglenes hulladéklerakóba hordják a szennyezőanyagot - tudta meg az MTI tudósítója a kármentesítési munkákat irányítóktól szombat délelőtt Devecserben.

MTI Itthon

A földtani intézet is vizsgálja az iszapkatasztrófa okait

A Magyar Állami Földtani Intézet (MAFI) is tagja annak a munkacsoportnak, amelyik az ajkai-kolontári vörösiszap-katasztrófa okait vizsgálja - mondta el Fancsik Tamás, a MAFI október 15-ével kinevezett új igazgatója az MTI kérdésére pénteken.