szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Közlekedési Hatóság ma felfüggesztette a BKV működési engedélyét a cég pénzügyi helyzetének bizonytalanságára hivatkozva, és hat hónapos ideiglenes engedélyt adott ki - közölte Tarlós István kedden.

A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint a közlekedési társaság hat hónapos, ideiglenes működési engedélyt kapott, ez idő alatt kell a BKV pénzügyi állapotát stabilizálni. Ez "nyilvánvaló bizonyítéka annak, hogy a szocialista-szabaddemokrata városvezetés a BKV-ban csődtömeget hagyott maga után" - olvasható a Tarlós István által aláírt közleményben. A BKV-nál nem kommentálták az NKH döntését.

Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója október 22-én közölte: Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester megállapodott abban, hogy a kormány még november során 7,5+5 milliárd forint támogatást nyújt a BKV Zrt. számára. Enélkül a BKV működőképessége kerülne veszélybe, mivel a BKV a 2010-es költségvetését úgy tervezte, hogy határidőre megérkezik a kormánytól a Demszky-Bajnai megállapodásban rögzített 17,4 milliárd forintos plusz támogatás. A Nemzetgazdasági Minisztérium augusztus végén tudatta, csődbizottságot hoz létre a kormány a BKV pénzügyi helyzete miatt.

A BKV saját kimutatása szerint belső eladósodottságuk 720 milliárd forint, ekkora egy összegű fejlesztést kellene a cégben végrehajtani ahhoz, hogy a műszaki színvonalat optimális szintre hozzák. A cég teljes megújítása ennél többe, kétezer milliárd forintba kerülne. A 2010-es üzleti tervében a BKV 3,7 milliárd forintos adózás előtti veszteséggel tervezte, év végére a tervben jelzett hitelállomány 76,3 milliárd, az adósságállomány 81 milliárd forintra nőhet. Egy évvel korábban a BKV-nak 23,5 milliárdos vesztesége volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Vitézy lehet a BKV-holding vezére

A Népszava információi szerint Vitézy Dávid, aVEKE szóvivője lehet a BKV-t is magában foglaló holdingcég vezérigazgatója.

Gazdaság

BKV-megbízás a Synergon leánynak

A Synergon leányvállalata nyerte el a BKV Zrt. közösségi közlekedés fejlesztését célzó, informatikai és kommunikációtechnológiai beruházás kivitelezésére kiírt pályázatot.

MTI Gazdaság

Egymilliós közbeszerzési bírság a BKV-nak

Egymillió forintra bírságolta a Közbeszerzési Döntőbizottság a céget, és megsemmisítette a buszok karosszéria-felújítására kiírt hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás felhívását, és az azt követő döntéseket.

MR1-Kossuth Rádió Itthon

A BKV megússza a lefejezést

Vezetőcserékre készül a fővárosi tulajdonú társaságoknál Tarlós István, de az MR1 Kossuth Rádió információi szerint az egyedüli kivétel a BKV lesz.