szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szegénység problémáját radikálisan, a "gyökerénél fogva" kell kezelni a társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár szerint.

A magyar lakosság egy harmada, "szigorúan véve egy hatoda, 1,5 millió" él méltatlan körülmények között, szegénységben, a kérdés az, hogy beletörődünk-e ebbe - fogalmazott az MTV Ma reggel című műsorában Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára.

Balog elmondta: radikális változásra van szükség a szegénység kezelésében, gyökerénél fogva kell elkezdeni kezelni. "Határozott gazdasági program kell szociálpolitikai vonatkozással" - mondta. A szegénység nem egyéni sors, hanem bizonyos térségeket sújt - állította szembe Miskolcot és Pest-megyét az államtitkár. Meglátása szerint fejlesztő politika is kell, nem csak szociálpolitika.

Az eddigiektől eltérő megközelítésre van szükség: az adórendszer megváltozása csak az egyik ösztönző erő, a másik a munkaerőpolitika, Balog szerint ez utóbbi az igazán lényeges. Kiemelte: sok - elsősorban roma - családban probléma az esélytelenség, ami egyenlő a feladással.

Ha a családban nem volt egyetlen dolgozó ember sem, ez lesz a minta és sokan azt gondolják, "miért is küzdjek 30-40 évesen, hogy munkám legyen", amikor ott vannak a szociális segélyek, támogatások. Arra kell törekedni, hogy nagyobb legyen a különbség a szociális segély és a minimálbér között, ami arrra ösztönzi az embereket, hogy a munkát válasszák segély helyett - véli az államtitkár. A cél az, hogy lényegesen jobban tudjon megélni valaki, ha dolgozik, mint ha nem.

Az adócsökkentés, a 16 százalékos adó, a családtámogatás azokat a családokat erősíti, akik úgy vállalnak gyermeket, hogy azokat el is tudják tartani - jelentette ki Balog.

Azzal kapcsolatban, hogy Magyarországon 300-400 ezer ember él szegénytelepeken, Balog elmondta: az érintett önkormányzatok nem vették igénybe a telepek felszámolására felhasználható belföldi támogatásokat sem, nemhogy az uniós támogatásokat, pedig a költségvetésben 1 milliárd forint van csak erre a célra. Elmondása szerint egyetlen pályázó volt, az is visszavonta később pályázatát.

Szerinte nem az a jó megoldás, hogy úgy emelnek ki valakit a szegénységből, hoyg kap egy jobb minőségű lakás a város másik pontján, mert ha nincs munkája, azt egy idő múlva lelakja, nem tudja fenntartani és a szegénytelepek helyett "mikro szegénytelepek" jönnek létre a településeken. "Célzottan azoknak kell jobb lakást adni, ahol a szülők dolgoznak, iskoláűba járnak a gyerekek" - jelentette ki Balog, hogy legyen esély arra, hogy tudnak élni a jobb körülményekkel.

Szerinte még saját posztját is rosszul hívják, mert a társadalmi felzárkóztatás helyett a társadalmi felzárkózás szó lenne a megfelelő. Szerinte nem csak az állam segítéségére kell várni, hanem magának az embernek is akarnai kell változtatni a helyzetén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fényes nappal késeltek meg egy férfit Budapesten

Fényes nappal késeltek meg egy férfit Budapesten

Mind az 50 amerikai államban erőszakos zavargásoktól tartanak Biden beiktatása alatt

Mind az 50 amerikai államban erőszakos zavargásoktól tartanak Biden beiktatása alatt

Orbán is gratulált a német CDU új elnökének

Orbán is gratulált a német CDU új elnökének