szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az LMP 68 módosító javaslatot nyújtott be a jövő évi költségvetéshez, ezek közül nyolcat fogadott el az Országgyűlés, ami 834 millió forint átcsoportosítását jelenti a büdzsén belül - közölte az MTI-vel kedden Karácsony Gergely.

A legnagyobb összegű módosítás nyomán Jávor Benedek és Szabó Rebeka javaslatára a nemzeti park igazgatóságok plusz 521 millió forint támogatásban részesülnek.

Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes közölte, hogy az ő és más LMP-s képviselők javaslatára a megszüntetésre ítélt Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért (PANKK) 104 millió forint, a RádióC pedig 35 millió forint támogatást kap.

Ezek mellett támogatást kapott Szabó Timea, Scheiring Gábor és Vágó Gábor javaslata is, amely plusz hatvanmillió forintot javasolt juttatni a szociális és gyermekvédelmi bentlakásos és átmeneti intézményi ellátásokra. 59 millió forint plusztámogatást kapnak a felsőoktatási szakkollégiumok, a KSH pedig egy fenntarthatósági főosztály létrehozására kapott 10 millió forintot.

Karácsony Gergely külön felhívta a figyelmet, hogy habár nem a költségvetés részeként, hanem az azt megalapozó salátatörvényben, de szintén támogatták azt a Kukorelly Endrével közös javaslatát, amely a szerint a jövőben az előadó-művészeti törvény VI.-os kategóriájába tartozó társulatokat, vagyis a független színházakat, báb- és táncszínházakat a jövőben is a színházi pályázati forrásoknak rögzített, nyolc százalékban megállapított támogatás illesse.

"Nem fogunk bocsánatot kérni az MSZP-től azért, mert további több mint félmilliárd jutott a nemzeti parkoknak, tovább működhet a RádióC és megmenekült a PANKK-program - reagált az őket ért szocialista vádakra Karácsony Gergely.

Török Zsolt, a szocialisták szóvivője keddi sajtótájékoztatóján mondta azt, hogy az MSZP szerint a Jobbik és az LMP háttéralkut kötött a Fidesszel, ezért szavazott meg a kormánytöbbség több olyan költségvetési módosító indítványt, amelyet a két ellenzéki párt nyújtott be. A politikus úgy fogalmazott, hogy a történtek "azt látszanak bizonyítani, hogy "őfelsége ellenzékei mégis kedvesek őfelsége számára". A szóvivő véleménye szerint ezzel az LMP és a Jobbik hitelessége megkérdőjeleződik, és az igazi ellensúly az MSZP maradt.

Karácsony Gergely viszont leszögezte, hogy semmilyen háttértárgyalást nem folytattak a kormánypártokkal és a költségvetés egésze továbbra is elfogadhatatlan az LMP-nek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormánynak tanácsokat adó epidemiológus szerint a tanároknak maszkban kellene tanítaniuk, amíg nem telik el két hét a második oltásuk után

A kormánynak tanácsokat adó epidemiológus szerint a tanároknak maszkban kellene tanítaniuk, amíg nem telik el két hét a második oltásuk után

Törvénysértő rendeletet fogadhatott el Kerepes fideszes polgármestere a vészhelyzetre hivatkozva

Törvénysértő rendeletet fogadhatott el Kerepes fideszes polgármestere a vészhelyzetre hivatkozva

A 2019-ben alapított cégek is kérhetik az újraindítási gyorskölcsönt

A 2019-ben alapított cégek is kérhetik az újraindítási gyorskölcsönt