szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A közigazgatási és igazságügyi miniszternek többek között meg kell kezdeni a felülvizsgálatát az állambiztonsági szolgálatok mágnesszalagra rögzített adatbázisaiban található adatokkal kapcsolatos szabályozásnak, illetve terjessze elő az erre vonatkozó jogszabály tervezetét.

A jövő év végéig kell kidolgoznia a közigazgatási és igazságügyi miniszternek azt a törvénytervezetet, amely az elmúlt rendszerben, nem jogállami keretek között rögzített adatbázisokban lévő, egyes titkosszolgálati tevékenységgel összefüggő iratoknak a megfigyelt személyek részére történő visszaadásáról szól. Az ezt tartalmazó kormányhatározat a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg.

A kormány arra is felhívja a közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy a koncepció megvalósítása érdekében kezdje meg a felülvizsgálatát az állambiztonsági szolgálatok mágnesszalagra rögzített adatbázisaiban található adatokkal kapcsolatos szabályozásnak, illetve terjessze elő az erre vonatkozó jogszabály tervezetét.

A rendelkezés szerint a miniszternek az állambiztonsági iratok visszaadásáról szóló törvénytervezet kidolgozásakor figyelembe kell vennie az információs önrendelkezési szabadság minél teljesebb körű érvényesülését, az érintettek személyes adatainak védelmét, a minősített adatok védelméhez fűződő közérdek védelmét, valamint az elmúlt rendszer állambiztonsági szolgálatai tevékenységének következtében sérelmet szenvedett személyek információs kárpótlásának széles körű megvalósítását. A tárcavezetőnek 2011. november 30-ig kell elkészülnie utóbbi törvénytervezettel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
245 millióért épült új kerékpárút Békés megyében, de az átadása előtt szétrepedt

245 millióért épült új kerékpárút Békés megyében, de az átadása előtt szétrepedt

Lehetetlenből valóság: elkészült a visszahúzható fénykard – videó

Lehetetlenből valóság: elkészült a visszahúzható fénykard – videó

Felfüggesztették Czeglédy Csaba ügyvédi engedélyét

Felfüggesztették Czeglédy Csaba ügyvédi engedélyét