szerző:
Hírszerző/FH
Tetszett a cikk?

Egyre több középiskolás részegedik le súlyosan a hétvégén, sőt sokan már hétközben is, például reggel, iskola előtt. Az egyik budapesti toxikológiára naponta 4-5 súlyosan részeg fiatalt visznek be. A szakemberek szerint a megengedett korhatár alattiak is szinte mindenhol gond nélkül hozzá tudnak jutni az alkoholhoz - számolt be az RTL Híradó.

Az Erzsébet kórház toxikológiájára egyre több fiatal kerül ittas állapotban. Az osztály vezetője azt mondja, minden hétvégi napon legalább 5 lerészegedett fiatal köt ki náluk. Kétszer annyian, mint 5-6 éve. Sokan közülük olyan súlyos állapotban vannak, hogy géppel kell őket lélegeztetni. És nemcsak hétvégén, egyre többen isznak hétközben, iskola előtt is. Zacher Gábor azt mondta délelőtt iskolaidőben is kerülnek be úgy fiatalok, hogy jelentős mennyiségű alkoholt fogyasztanak. Elindulnak otthonról, de nem érnek be az iskolába útközben találnak tömény alkoholt amit magukba csorgatnak - fogalmazott.

Leginkább 14-18 évesek, de egyre több a 12-13 éves részeg is a toxikológián. Van aki egy év alatt ötször is bekerült. Pedig ők egyáltalán nem ihatnának, mert a törvény szerint 18 éves kor alatt nem szolgálhatják ki a fiatalokat alkohollal. Ám sokszor gond nélkül tudnak vásárolni alkolholt.

Legutóbb 2007-ben készült felmérés a magyar fiatalok alkohol fogyasztásáról, már akkor is azt mutatták ki, hogy a középiskolások 60 százaléka iszik. Minden harmadik fiatal pedig rendszeresen iszik nagy mennyiséget egyszerre. A szakemberek szerint azóta a helyzet tovább romolhatott.

Elekes Zsuzsanna szociológus azt mondta, hogy a fiatalok "ezt a mintát látják, anyutól aputól". Másrészt egész Európában végbement egy ilyen irányú változás hogy egyre inkább terjed az alkoholfogyasztás és ez a hétvégi nagymennyiségű alkoholfogyasztás. A szociológus szerint ahhoz, hogy kevesebb fiatal igyon, megelőző programokra lenne szükség, és arra, hogy szigorúbban ellenőrizzék az alkoholárusítást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bemutatkoznak a macedón írók, akik szerint az irodalom az ellenállás egyik formája

Bemutatkoznak a macedón írók, akik szerint az irodalom az ellenállás egyik formája

Sosem ment még olyan jól a Teslának, mint most

Sosem ment még olyan jól a Teslának, mint most

Hogyan befolyásolja a várandósság alatt megélt stressz az utódok életminőségét? – folytatódik a Határtalan tudás-sorozat

Hogyan befolyásolja a várandósság alatt megélt stressz az utódok életminőségét? – folytatódik a Határtalan tudás-sorozat