szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormány február végéig meghosszabbítaná a kolontári iszapkatasztrófa miatt elrendelt veszélyhelyzetet. Erre hétfőn adhat felhatalmazást az Országgyűlés. A rendelkezés oka, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt a védművek elkészítése tovább tart.

Az Országgyűlés honlapján közzétett határozati javaslat szerint a parlament felkéri a kormányt, hogy a rendelettel bevezetett intézkedések érvényének meghosszabbítását 2011. február 28-ig vizsgálja felül, és a felülvizsgálatról tájékoztassa az Országgyűlést.

Az Országgyűlés felkéri a kormányt arra is, hogy a veszélyhelyzet elhárítása érdekében megtett és a várhatóan szükséges további intézkedésekről az Országgyűlés ülésein az intézkedések érvényének fenntartásáig adjon tájékoztatást.

A javaslat indoklása szerint időközben nyilvánvalóvá vált, hogy egy későbbi katasztrófa megelőzését szolgáló védművek elkészítése a kedvezőtlen időjárás miatt jelentősen több időt vesz igénybe. A külterületi kárfelszámolás Veszprém megyében egyelőre nem fejeződött be, és a csaknem 1000 hektáros szennyezett mezőgazdasági terület mentesítése során továbbra is szükséges a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló törvényben meghatározott egyes intézkedések alkalmazása, ami pedig csak a veszélyhelyzet fenntartása mellett lehetséges. A kárenyhítést és a helyreállítást a szokatlanul csapadékos téli időjárás is hátráltatja. Ezért a veszélyhelyzet fenntartása Veszprém megyében indokolt.

Az országgyűlési határozat elfogadása esetén a kormánynak lehetősége lesz a veszélyhelyzetet továbbra is fenntartani Veszprém megyében 2011. március 31-ig. A határozat a közzétételét követő napon lép hatályba.

Az Országgyűlés október 18-án hatalmazta fel a kormányt arra, hogy év végéig meghosszabbítsa a vörösiszap-katasztrófa miatt Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében elrendelt veszélyhelyzetet.

A kormány október 16-án terjesztette az Országgyűlés elé az október 6-án kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló indítványt, amelyet a képviselők 349 igen szavazattal, és a szocialista Szanyi Tibor ellenszavazatával fogadtak el.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t felügyelő kormánybiztosa korábban azzal indokolta a vészhelyzet meghosszabbításának szükségességét, hogy az érintett területen nem lehet elvégezni a feladatokat a normál közigazgatás keretében, vagyis továbbra is szükség van a fegyveres szervek, ezen belül a honvédség speciális eszközeinek alkalmazására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!