szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A napokban Magyarországra küldött újabb levélre adott választól függ, hogyan halad tovább az Európai Bizottság a tavalyi Ajka környéki vörösiszap-ömlés elemzésével - jelentette ki csütörtökön Brüsszelben a testület szóvivője, Joe Hennon.

A testület szokásos napi sajtótájékoztatóján - kérdésekre válaszolva - hangoztatta: továbbra sincs szó arról, hogy a bizottság hivatalos eljárást kezdene az ügyben. Megismételte, hogy előzetes értékelése alapján a bizottság úgy ítéli meg, már korábban veszélyes anyaggá kellett volna minősíteni a vörösiszapot, és ezt figyelembe kellett volna venni a tároló engedélyezési eljárása során. Ezekkel kapcsolatos kérdéseket tett fel a bizottság a magyar hatóságoknak mostani levelében, és a válasz kézhez vétele után mérlegeli majd a további tennivalókat - mondta el a szóvivő. Ez attól is függ, milyen rendszert érvényesítenek a magyar hatóságok az engedélyek kiadásakor az erre vonatkozó 2008-as uniós irányelv szem előtt tartásával. Hozzátette, hogy a levélben egyértelművé tették: az anyag besorolásán változtatni kell az érintett jogszabály közelgő felülvizsgálatakor. Emlékeztetett arra, hogy az anyag a katasztrófát követően komoly hatással járt a talajra és a környező vizekre. 

Az uniós végrehajtó testület még októberben, az Ajka környéki vörösiszap-katasztrófát követően fordult tájékoztatásért a kormányhoz, és mostani véleménye a novemberben teljes egészében megkapott válasz, illetve saját értékelése alapján született. Hennon az MTI-nek már előző nap elmondta, hogy továbbra is csak informális jellegű levélváltásról van szó. Korábbi közlés szerint a bizottság elismerte a kormány gyors és határozott reagálását is a tragédiára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Iszapömlés: a bontás és az újjáépítés négymilliárdba kerül

A katasztrófában érintett három településen, Kolontáron, Devecserben, és Somlóvásárhelyen legfeljebb 250 lakóházat kell lebontani, és 150 új lakást építeni. Mindez nettó 4 milliárd forintba kerül - ez derült ki két közbeszerzés eredményhirdetéséből.

MTI Itthon

Iszapömlés: lakást kapnak a devecseri romák

Lakáshoz juthatnak azok a devecseri romák, akiknek a háza a vörösiszap-ömlésben megsemmisült Dankó-telepen állt, ám a kártalanítással kapott pénzből nem tudnának másikat vásárolni, vagy nem jogosultak kártalanításra engedély nélkül épült viskóik miatt - mondta Toldi Tamás (Fidesz-KDNP), a település polgármestere pénteken az MTI-nek.

MTI Itthon

Iszapömlés: március 31-ig tart a vészhelyzet

Az ajkai zagytározó októberi gátszakadása miatt kihirdetett veszélyhelyzetet január 1-jétől március 31-ig meghosszabbította az Országgyűlés, de az már csak Veszprém megyére vonatkozik.