szerző:
MTI

A megelőző napok csapadékából és a hóolvadásból keletkezett újabb tiszai árhullám Tiszaderzs és Kisköre között tetőzik, a folyó Martfűig kis mértékben árad, alatta lassan apad; a vízszintek a másodfokú árvízvédelmi készültséghez rendelt értékekhez hasonlóak - közölte a területi vízügyi igazgatóság védelemvezetője. A Hármas-Körösön Gyomaendrődnél megszüntették az árvízvédelmi készültséget.

A Tisza mellékfolyóin vegyes a kép: Zagyva-Tarna vízrendszerben kisebb szintemelkedések történtek, míg a Hármas-Körös és a Hortobágy-Berettyó végig apad - tette hozzá Lovas Attila vízügyi igazgató. Tájékoztatása szerint a veszélyeztetettség mérséklődését jelzi, hogy döntően már csak első fokú, lényegében figyelőszolgálattal járó árvízvédelmi készültséget tartanak fenn a legtöbb helyen. Egy kivétel van, a Hortobágy-Berettyó Karcag és Kisújszállás közötti szakasza, ahol továbbra is harmadfokú a készültség.

Árvíz elleni védekezésben az elmúlt 24 órában 207 fő vett részt. Változatlanul szivattyúztak az őrházaknál, Szolnok belterületén a Paprika utcánál, Tiszasüly belterületén, valamint a tiszaburai templomnál. Tiszabura határában a katasztrófavédelem által biztosított berendezésekkel a tiszaburai önkormányzat folytatott szivattyúzást. A Közép-Tisza vidékén a kedvező időjárásnak köszönhetően csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága,  jelenleg 688 négyzetkilométernyi földet áztat a víz. 

Belvízvédelmi fokozatban nem történt változás, így másodfokú a készültség nyolc, míg harmadfokú két igazgatósági szakaszon. Hetvenegy szivattyú pénteken 4,1 millió köbméter vizet emelt át a befogadók irányába. A lakott területek vízmentesítése érdekében Újszász, Jánoshida, Alattyán, Jászkisér, Jászdózsa, Sarud és Jásztelek önkormányzatának az igazgatóság szivattyút illetve szivornyát - folyadékot szállító szívócsövet - biztosít.

A folyamatos vízátfolyások miatt továbbra is le van zárva a Jásztelek-Jászapáti közötti út, illetve a Fegyvernek és a 34-es számú főutat összekötő műút. Elöntés veszélyezteti a Kétpó-Mezőtúr közötti 4632-es számú közlekedési utat is.

Hármas-Körös

Megszüntették az árvízvédelmi készültséget a Hármas-Körösön Gyomaendrődnél pénteken, ám a folyó alsó szakaszán, Szarvasnál, és a Berettyón még mindig elsőfokú a védekezés szintje - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A tájékoztatás szerint a vízügyi szervezet 340 kilométer védvonalaiból így 56 kilométerrel 43 kilométerre csökkent a riasztás hosszúsága.

A térségben a belvízzel elöntött területek nagysága több mint 26 négyzetkilométerrel valamivel több mint 460 négyzetkilométerre mérséklődött. A tíz belvízvédelmi szakaszból változatlanul kettőben a legmagasabb szinten védekeznek, hatban másodfokú, kettőben pedig elsőfokú a készültség. A 19 működő szivattyútelep pénteken 4 millió köbméter vizet emelt át a főbefogadó folyókba és csatornákba. Tavaly december elseje óta pedig 284 millió köbméter vizet szivattyúztak el.

Az önkormányzatok közül Békéscsaba megszüntette a készültséget, így a vízügyi szervezet működési területén 19 településen védekeznek. Ötben másodfokon, 14-ben pedig első fokon küzdenek az elöntések ellen. Az árvízvédelmi és belvízvédelmi munkálatokban pénteken 256-an vettek részt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Útlezárás Letenyénél baleset miatt

Útlezárás Letenyénél baleset miatt

Fluor Tomi: Háromszor tiltottak le, a második után már elengeded

Fluor Tomi: Háromszor tiltottak le, a második után már elengeded

Megnyugodhat, semmi gond a magyar ivóvízzel

Megnyugodhat, semmi gond a magyar ivóvízzel

Meghosszabbították Hasszán F. letartóztatását

Meghosszabbították Hasszán F. letartóztatását

Jön az orosz vezetésű bank, és Orbánék már készülnek belépni egy másik hasonló szervezetbe

Jön az orosz vezetésű bank, és Orbánék már készülnek belépni egy másik hasonló szervezetbe

Lift is lesz az 1,7 milliárdból megújuló szegedi dómban

Lift is lesz az 1,7 milliárdból megújuló szegedi dómban