szerző:
MTI

Az MSZP szerint több százezer ember van kitéve annak a veszélynek, hogy mindenét elveszíti.

Szanyi Tibor országgyűlési képviselő vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta: a kolontári vörösiszap-katasztrófa "több százszorosa, ha nem ezerszerese fenyegeti Magyarországot" abban az értelemben, hogy több mint százezer lakástulajdonos otthona áll végrehajtási eljárás alatt, a kilakoltatási moratórium pedig tavasszal lejár. Mintegy tízszer ennyien, nagyjából egymillióan vannak, akik elmaradtak a lakáshitel-törlesztéssel, illetve a rezsiköltségek befizetésével - tette hozzá.

A politikus beszélt arról is, hogy a kormány intézkedései miatt a legszegényebbek viselik a tehetős vállalkozásoknak és a magasabb jövedelműeknek juttatott adókedvezmények terheit. Kifogásolta, hogy a havi bruttó 250 ezer forint alatt keresők - az egykulcsos adó miatt lényegében megszűnő adójóváírás elvesztésével - idén a tavalyinál kevesebb pénzből kell, hogy éljenek.

Kiadásaik eközben emelkednek: a kormány által bevezetett különadók megjelennek a négyszáz forintot közelítő benzinárban, a banki műveletek növekvő költségeiben és az élelmiszerláncok áraiban - fűzte hozzá.

Szanyi Tibor kifejtette: nem hullat krokodilkönnyeket a multinacionális élelmiszerláncokért, de tudvalévő, hogy az emberek azért vásárolnak ott, mert a legolcsóbb beszerzési forrást jelentik. Kitért arra, hogy noha a kormány a családok támogatását hirdeti, egy kutatás szerint a gyermekek 40 százaléka olyan családban nevelkedik, amelynek romlik az anyagi helyzete.

Szólt arról is, noha a választási kampányban a Fidesz kifogásolta, hogy a szocialisták kormányzása alatt a legszegényebbeknek jutó állami támogatás mértéke nem érte el a bruttó nemzeti össztermék egy százalékát, a kormányváltás óta ez az arány tovább csökkent. Szanyi Tibor egyúttal ígéretet tett arra, ha az MSZP hatalomra jut, a legszegényebbek központi támogatását az egyszázalékos szint fölé emeli, valamint visszaállítja a kétkulcsos adórendszert.

Kérdésre válaszolva a szocialista politikus elmondta: várakozása szerint január végéig mintegy ötvenezren nyilatkoznak arról, hogy magán-nyugdíjpénztári tagok maradnak. Úgy vélte, ez elég lehet ahhoz, hogy a pénztárak összeolvadásával egy vagy két magánpénztár túlélje a kormány ellenük intézett "atomtámadását".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Szanyi szerint kellett nekik a pofon

Szanyi Tibor MSZP-s képviselő szerint a kormány vissza fogja vonni az új médiatörvényt, mert ilyen erős nemzetközi nyomás alatt nem lehet végigkormányozni az uniós elnökséget.

Magyar Nemzet Itthon

Gyurcsányt inkább máshol látná szívesen Szanyi Tibor

Bár vannak közös céljai a szocialistáknak a Gyurcsány által képviselt politikával, a párt napi működésében azonban a világnézeti különbségek inkább problémaként jelentkeznek – mondta Szanyi Tibor.

MTI Itthon

Szanyi: a kormány jól teljesítette az energia-áremelést

Szanyi Tibor MSZP-s országgyűlési képviselő szerint a kormány jó lendülettel hozta azt a vállalást, amire a tavaly tavaszi választásokon az emberek elsöprő fölénnyel szavaztak, mégpedig azt, hogy a lehető leghamarabb minimum 10, de inkább 15 százalékos energia-áremeléseket szeretnének.

hvg.hu Itthon

Szanyi Tibor: ez a párt vörös

Szanyi Tibor, az MSZP parlamenti képviselője az MTV Az Este című műsorának nyilatkozott a pártszakadás esélyeiről, illetve arról, hogy miként látja Gyurcsány Ferenc csoportosulásának esetleges önállósodási törekvéseit.

Álom marad a 400 forint alatti üzemanyagár

Álom marad a 400 forint alatti üzemanyagár

Münchenben javítana Fucsovics

Münchenben javítana Fucsovics

Elutasították a fegyverrel szökő elítélt panaszát

Elutasították a fegyverrel szökő elítélt panaszát

A magyar határtól nem messze lehet egy új Volkswagen-gyár

A magyar határtól nem messze lehet egy új Volkswagen-gyár

Több magyar született tavaly Németországban, mint Nógrád megyében

Több magyar született tavaly Németországban, mint Nógrád megyében

Saras eső érkezik Magyarországra

Saras eső érkezik Magyarországra