szerző:
hvg.hu

Február 17-én különös tanácsadói szerződésekről számolt be blogjában a zuglói képviselő-testület LMP-s tagja, Várnai László. Az írásból az derül ki, hogy a korábban elszámoltatási kormánybiztosként ténykedő XIV. kerületi fideszes polgármester, Papcsák Ferenc vezette önkormányzat tanácsadásokért mintegy 80 millió forintot fizet ki. Többek közt rokonoknak és hű embereknek.

Várnai László a képviselő-testület tagjaként kérte ki a tavaly október óta kötött tanácsadói szerződéseket. A lista alapján a fideszes Papcsák Ferenc vezette Zuglóban nem fukarkodnak a külsősök megbízásával. A hvg.hu birtokába is került dokumentum szerint ugyanis jóval több tanácsadásra szerződött az önkormányzat az idei esztendőre, mint az előző polgármester, Weinek Leonárd idején. Információink szerint akkor egy évben körülbelül 40 millió forintot költöttek különböző tanácsadások megkötésére. Weinek egyébként éppen két – összesen húszmillió forint értékű – tanácsadói szerződés miatt gyanúsított hűtlen kezelés miatt, mivel a Központi Nyomozó Főügyészség megállapítása alapján a kontraktusok feleslegesek voltak.

„A kapott táblázatból kiderül, hogy az eddigi képviselők közül mindenki, szó szerint mindenki, aki most nem lett képviselő, az valamilyen állást, tanácsadói szerződést kapott a polgármestertől” – írja blogjában Várnai László. Majd felsorolja, kik ezek a kedvezményezettek.

Például Zugló korábbi fideszes vezetője, Rátonyi Gábor, akinek sportügyekben tett javaslatai az önkormányzatnak havi 320 ezer forintot érnek, amit a Békalencse Bt.-nek fizetnek. A cég 2009-es mérlege szerint veszteséges volt. Megjegyzendő, hogy Rátonyi lánya, Flóra egyébként önkormányzati képviselő.

De nem csak egy ilyen kapcsolatot lehet felfedezni a listán. A helyi Fidesz elnökének, Gyügyei Attilának a lánya, Gyügyei Lilliannak a cége, a Peli & Perfect Kft. koordinálja a kapcsolattartást a Polgármesteri Kabinethez érkező lakossági megkeresések és észrevételek ügyében, illetve közreműködik a kabinet nyilvános szereplését elősegítő kommunikációs képzésben, ami havonta 300 ezer forintot kóstál, áfa nélkül. A tanácsadáson túl többek között hajógyártást és ipari gép, berendezés javítását is tevékenységi körei között jegyző céget 2010. december 27-én jegyezték be, s egy hét múlva, 2011 első munkanapján, január 3-án már alá is írták a szerződést.

Érdekes magának Gyügyei Attilának a hozzáállása ehhez a kérdéshez. Míg a Zuglói Lapok február 3-án megjelent számában kikel a volt polgármester tanácsadói szerződései ellen, és úgy nyilatkozik, hogy „az új polgármesternek az egyik első lépése volt, hogy nekiálljon visszaszerezni ezeket az 'elgurult forintokat' és én ebben maximálisan támogatom”, addig mintha saját magával és gyerekeivel szemben más lenne a követelmény.

A kommunikációért egyébként Cseke Vanda volt fideszes önkormányzati képviselő, a Helyi Téma volt újságírója felel, aki vállalkozása, a Studió Trend Kft. révén számlázhat havonta 320 ezer forintot. Ebből úgy látszik, Zuglóban gondolnak a tapasztalt ex-képviselőkre is, hiszen Cseke Vanda mellett a 74 éves Weinwurm Árpád költségvetési tanácsaira is igényt tartanak, s fizetnek érte havonta 220 ezer forintot. Weinwurm – mint azt Várnai László megjegyzi – a pénzügyi bizottság külsős tagjaként további 30 ezer forintos tiszteletdíjat is kap.

Mellettük kívülről figyeli és segíti a XIV. kerületi vezetők munkáját egy másik egykori képviselő, Kiss Imre László, aki az önkormányzat jogi képviseletét látja el peres és peren kívüli eljárásokban 300 ezer havi apanázsért. Kiss Imrén kívül szintén igényt tartanak egy másik volt képviselő, Illiás Lajosné tanácsaira, aki egy éven keresztül havi 220 ezer forintért készít el oktatási intézményeket érintő előterjesztéseket, szakmai anyagokat.

Alpolgármesterek tanácsadói

Zugló testvérvárosi kapcsolatainak fejlesztése érdekében pedig két hónapos tanácsadói tevékenységet végez mintegy 360 ezer forintért a jelenleg is képviselő Ferdinándy István (Fidesz-KDNP) testvére, Ferdinándy Katalin. Öt hónapon át – havi 300 ezerért – az általános alpolgármester – Kovács Balázs – munkájának előkészítésében vesz részt Tildy Balázs, Papcsák Ferenc volt titkára. Neki ez a megbízás most már fájdalomdíj is lehet, hiszen a múlt héten eldőlt, hogy nem őt, hanem Kulcsár Józsefet – Zugló egyik országgyűlési képviselőjét – indítja a Fidesz a helyi időközi választáson a tavasszal. Valószínű, hogy Kovács Balázs lehet a zuglói önkormányzat legfelkészültebb embere, mert munkáját segíti Tildyn kívül Schild László is, aki ezért havonta 400 ezer forint díjazásban részesül. Ehhez képest jóval kevesebbe – havi 185 ezer forintba – kerül az önkormányzatnak Ferdinándy István alpolgármester titkárának, Bíró Gergely Csabának a munkája.

Vidéki társaságok a XIV. kerületért

A tanácsadói szerződések listáján találhatóak más érdekességek is. Így az, hogy előszeretettel alkalmaznak vidéki cégeket Zuglóban történő munka elvégzésére. Így a Peli & Perfect munkáját korábban két hónapig ellátó Omega-Kreatív Bt. székhelye Neszmélyen található. A vállalkozás csak a számláját vezeti Budapesten, az Erste Bankban. Ugyanabban a fiókban, ahol tavaly november 3-án nyitott számlát – a cégnyilvántartás szerint – az Annaida Kft., amely többek között stratégiai jellegű városfejlesztési projektekben működik közre havi 410 ezer forintért. A mátészalkai cég tavaly október 22-én alakult, a Zuglói Önkormányzattal november 5-én írta alá a szerződést, csak kérdés, milyen referenciák alapján esett pont rá a választás.

Szintén vidékről, Debrecenből tekinti át a XIV. kerületi önkormányzat információs rendszerét a Web-Sky Consulting Kft. A 2007-ben és 2008-ban nulla, 2009-ben pedig félmillió forint eredményt elérő társaság 2010 novembere és 2011 áprilisa között havi 250 ezer forintot számlázhat ki az önkormányzatnak. Ugyanerre az időszakra egy másik, szintén debreceni társaság, a Biblio-Markt Ingatlanforgalmazó Kft. az önkormányzati ingatlanok értékbecsléseinek felülvizsgálatát végzi el havi 400 ezer forintért. A cég budapesti irodával állítólag nem is rendelkezik.

Közbeszerzési értékhatár alatt

Zuglóban jutott hely a nagy kormányzati megbízásokat kapó Sárhegyi és Társa Ügyvédi Irodának is, amellyel havi 900 ezer forintos kontraktust kötött az önkormányzat idén január 3-án, határozatlan időre. Mindezt például a rendelettervek jogi szempontból való véleményezéséért, illetve az önkormányzat által alapítandó gazdasági társaságok létrehozásában való közreműködésért kapja az ügyvédi iroda.

Az Esztári Ügyvédi Irodát pedig csak a január 25-től március 31-ig elvégzendő tevékenységért 7,8 millió forint illeti meg. Az iroda az önkormányzat által fenntartott oktatási intézmények helyzetfelmérését végzi el, valamint ennek alapján racionalizálási tervet készít. Ennek a szerződésnek a szükségessége viszont megkérdőjeleződik, hiszen az önkormányzatnak megvannak azok az osztályai, amelyek ezekkel az ügyekkel foglalkoznak. Ha emellett szükség van egy ilyen megbízásra, az azt jelenti, hogy a dolgozók nem végzik el a feladataikat, ha nem így van, akkor a majdnem nyolcmillió forint felesleges kiadás.

Az összeg egyébként abból a szempontból érdekes, hogy még a közbeszerzési értékhatár alatt van. Mint az önkormányzat gazdálkodását átvilágító C. C. Audit Könyvvizsgáló Kft. esetében, amelynek szintén 7,8 millió forint üti a markát.

Zugló idén mintegy 80 millió forintot költ külsős szakértők tanácsaira, ebből mintegy 55 millió forint a folyamatos megbízások összege, a fennmaradó rész pedig az eseti megbízásoké. Ezek a számok pedig nem azt mutatják, hogy a Papcsák vezette testület megbecsül minden guruló forintot.

Papcsák reagálása

A tanácsadói szerződésekkel kapcsolatban Papcsák Ferenc a hvg.hu-nak hangsúlyozta, hogy bőven akad olyan, amelyet még az előző vezetés kötött, ám ők megörökélték, s csak 2011-ben fut ki. Megjegyezte: mintegy 25 szerződést bontottak fel, például most már csak három ügyvédi irodát alkalmaznak a korábbi nyolccal szemben.

Zugló vezetője elmondta azt is, hogy az említett, Várnai László által kikért listán szereplő tanácsadói kontraktusok három csoportra oszthatóak. Egy részük a megörökölt szerződések, mondta, bár ennek elletmond, hogy a listán szereplő 53 tanácsadói szerződés mindegyike a tavaly őszi önkormányzati választás után köttetett. A szerződések másik csoportjába tartozók Papcsák szerint eseti megbízások, amelyek összefüggnek az önkormányzat működésének átvilágításával. A harmadik pedig azoknak a kontraktusoknak a csoportja, amelyeket már ő kötött meg a polgármesteri kabinet munkájának szakmai segítése érdekében.

A hvg.hu kérdésére, hogy hozzátartozók, például Gyügyei Lillian esetében minek alapján kötötték meg a szerződéseket, Papcsák Ferenc azzal érvelt, hogy a hölgy nem édesgyermeke a kerületi Fidesz elnökének, illetve, hogy az előző parlamenti ciklusban a titkáraként dolgozott. A polgármester hozzátette: minden szerződést a hivatalban megvizsgálnak, és ha megállapítják, hogy egy adott hónapban nem teljesített a másik fél, akkor nem is fizetik ki a járandóságát.

Papcsák Ferenc megjegyezte azt is, hogy amennyiben a racionalizálás következtében nem lesz már szükség az adott tanácsadói szerződésre, vagy az abban foglalt minden tevékenység elvégzésére, akkor megszüntetik a szerződést vagy csökkentik a megbízás összegét.

Cs. B.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csikász Brigitta Itthon

A zuglói önkormányzat érdekes kifizetései

A szocialista- szabaddemokrata zuglói önkormányzat, a helyi KDNP-frakció kérésére egy olyan könyvviteli céggel szerződött pénzügyi és jogi szakértői feladatok ellátására, amelynek átmenetileg Seychelles-szigeteki tulajdonosa volt, a jogi szakértést pedig alvállalkozóra bízta, tudta meg a hvg.hu. A vállalkozás tulajdonosa szerepel azon az APEH listán, amely a tízmillió forintnál nagyobb adósságot felhalmozó személyek neveit tartalmazza.

Válságot várt a kormány szeptemberre – ez már annak az előszele?

Válságot várt a kormány szeptemberre – ez már annak az előszele?

Hadházy megnézte: szépen halad a munka az Orbán-család majorságán

Hadházy megnézte: szépen halad a munka az Orbán-család majorságán

Meghalt a Motörhead első gitárosa, Larry Wallis

Meghalt a Motörhead első gitárosa, Larry Wallis

Ilyen hibridet kap az új császár 2019-ben

Ilyen hibridet kap az új császár 2019-ben

Amerikai vízumot kapott az iráni elnök és a külügyminiszter

Amerikai vízumot kapott az iráni elnök és a külügyminiszter

22 régészeti lelőhely pusztulhat el Trump ötlete miatt

22 régészeti lelőhely pusztulhat el Trump ötlete miatt