szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A devecseri önkormányzat rendeletben szabályozza a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak ingóságaiban keletkezett vagyoni kár megtérítését; az állam a katasztrófaelhárítási célelőirányzat terhére készpénzben fizeti ki a lakosság gépjárművekben és konyhakertekben keletkezett kárát.

A tavaly októberi iszapömlés károsultjainak a március 5-én hatályba lépett rendelet értelmében 2011. március 20-ig kell benyújtaniuk - jogvesztés terhe mellett - támogatási kérelmüket, a devecseri önkormányzat a központi költségvetésből hívja le az adott összeget, melynek kifizetésére az ezt követő 10 napon belül kerülhet sor. 

A 24 oldalas rendelet szerint az állami kártérítésre az az "életvitelszerűen" devecseri lakos jogosult, aki a károsodott lakóépület tulajdonosa, és a támogatásnál az egyéb forrásból megtérülő károkat is figyelembe veszik. Minden esetben egyedi elbírálás alapján állapítják meg a támogatás összegét, amely kiterjed a konyhakertekben, a gépjárművekben, a háztartási ingóságokban (bútorok, háztartási eszközök) és ruhaneműkben esett károkra, illetve élelmiszer-vásárlás támogatására. A benyújtott igényekről az önkormányzat szociális és egészségügyi bizottsága dönt, a támogatás összegébe nem számít bele a segélyszervezetektől kapott élelmiszer-, ruha- és tisztítószer-adomány, a Magyar Kármentő Alapból kapott támogatás, valamint a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-től kapott egyszeri gyorssegély összege. Alapfeltételként a támogatott nevét, a támogatás összegét az önkormányzat közzéteszi. 

A konyhakertekben és az elhullott haszonállat-állományban keletkezett kárt annak fizetik ki egy összegben, aki nem részesült a Vidékfejlesztési Minisztérium jövedelempótló támogatásában, és rendelkezik a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) által hitelesített kárfelvételi jegyzőkönyvével. A gépjárműkárok esetében a kárösszeget az OKF szakértője állapítja meg az autó életkorának és az amortizációnak figyelembevételével. 

A háztartási ingóságokra vonatkozó kártérítést lakóépületenként változó mértékben kaphatják a vörösiszap-katasztrófa károsultjai; ezt a segélyszervezeteket tömörítő civil humanitárius koordinációs központ természetbeni támogatásával, a Magyar Vöröskereszt által adott háztartási technikai eszközökkel és a bútorokra beváltható utalvánnyal téríti meg az állam. Az utalványt a Magyar Bútor és Faipari Szövetségnél kell levásárolniuk a károsultaknak. Ruhaneműkre és élelmiszerre a károsult épületbe bejelentett személyenként 200 ezer forintos értékhatárig terjed ki az állami kártérítés, ezt szintén készpénzben fizetik ki. Az önkormányzat a károsultakkal kárenyhítési megállapodást köt, amelyben a támogatott az ingóságokkal kapcsolatos kárigényéről lemond a Magyar Állam javára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!