szerző:
Hírszerző/FH
Tetszett a cikk?

Civil szervezetek javasolják, hogy a készülő alkotmányban jobban garantálják a jövő nemzedékek érdekeiért felelős biztos munkájának feltételeit. Azt is kérik, hogy az alkotmány kötelezze a kormányt együttműködésre a társadalommal.

Az elmúlt hetekben több mint 100 zöld civil szervezet csatlakozott ahhoz a nyilatkozathoz, amely javaslatokat fogalmazott meg az új alkotmánnyal kapcsolatban. A civilek hétfőn levelet írtak az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának, amelyben felhívták a figyelmet több javaslatuk fontosságára. A szervezetek szerint lényeges, hogy az alkotmány megfelelő függetlenséget garantáljon a jövő nemzedékek ombudsmanjának, aki az alapvető jogok biztosa helyetteseként fog működni. Azt kérik, hogy a helyetteseket is az Országgyűlés válassza, és biztosítsák szervezeti függetlenségüket.

A nemzeti konzultáció során visszaérkezett válaszok 86 százaléka támogatja, hogy az alkotmány vállaljon kötelezettséget a jövő nemzedékek iránt - hangsúlyozta Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

A zöld szervezetek további javaslatokat fogalmaztak meg a környezetvédelem erősítése érdekében. Kérik a többi között a visszalépés tilalmának beépítését az alaptörvénybe, azaz hogy a jogalkotó a környezet- és természetvédelem jogszabályokkal biztosított szintjét csak nagyon kivételes esetekben csökkenthesse és a csökkentés mértéke akkor se legyen aránytalan. Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezetője szerint az Alkotmánybíróság mondta ki a visszalépés tilalmát 1994-ben, ezért ezt a készülő alkotmányban is célszerű megfogalmazni.

A civil szervezetek javasolják, hogy az új alaptörvény kötelezze a társadalmi egyeztetésre a kormányt és az önkormányzatokat. A kötelezettséget a jelenlegi alkotmány is tartalmazza, ezért súlyos visszalépésnek tartanák a kérdés mellőzését. Közösségek, civil szervezetek bevonása nélkül nem biztosítható a társadalmi részvétel sem a helyi, sem az országos ügyekben - állítja Gerencsér Balázs, a Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány igazgatója.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Érettségizett a kormány: demokráciából és jogállamiságból kapta a legnagyobb egyest az olvasóinktól

Érettségizett a kormány: demokráciából és jogállamiságból kapta a legnagyobb egyest az olvasóinktól

Véget ért a szükségállapot Csehországban

Véget ért a szükségállapot Csehországban

Kiránduló nővel erőszakoskodott egy 19 éves férfi a budai hegyekben

Kiránduló nővel erőszakoskodott egy 19 éves férfi a budai hegyekben