szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tétényi Éva szerint a függetlenség együttműködést jelent mindenkivel, akik egy célért összefognak. Erről az MTI kérdésére nyilatkozott hétfőn Esztergom független polgármestere, aki vasárnap beszédet mondott az LMP alkotmánytervezet elleni tüntetésén a fővárosi Vörösmarty téren.

"Pontosan azért vettem részt, mert független vagyok. A függetlenség nem azt jelenti, hogy senkivel nem együttműködni. Az együttműködést szóban kívánatosnak nyilvánítja a legnagyobb kormánypárt is, de a Fidesztől még soha nem kaptam meghívást, hogy beszédet tartsak" - mondta Tétényi Éva. A polgármester rámutatott arra: számára az olyan politika vonzó, amelyben az egy célért dolgozó pártok és mozgalmak megőrzik sokszínűségüket.

Esztergom vezetője vasárnap úgy fogalmazott, hogy egy teljesen új közpolitikát akar megvalósítani pártokkal együtt vagy pártokon kívül, de mindazokkal az emberekkel, akik még hisznek az erkölcsben. Tétényi Éva polgármesterré választását a Fidesz-KNDP és egy civil szervezet kivételével minden helyi párt és civil fórum támogatta Esztergomban. A tisztséget a szavazatok kétharmadát meghaladó számú vokssal nyerte el úgy, hogy eddig még soha nem szavaztak ennyien a polgármesterre Esztergomban.

A tisztségben a fideszes Meggyes Tamást váltotta, aki tíz évig vezette a várost. A választások után kiderült, hogy az önkormányzatnak - a legfrissebb adatok szerint - 24,5 milliárd forintos adóssága van. Tétényi a képviselő-testület fideszes többségének ellenszegült és nem volt hajlandó további hitelekből fizetni a meglévő kölcsönök kamatait, inkább adósságrendezési eljárást kért a város ellen. Ezt a helyi Fidesz-frakció törvénytelennek minősítette. Tétényi Éva az együttműködés hiányára való hivatkozással Orbán Viktor miniszterelnöktől a képviselő-testület feloszlatását kérte nyílt levélben, melyet kétszáz ember kíséretében gyalog vitt el Esztergomból a Parlamenthez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
6 milliárd forintos kárt okozott egy számlagyárat működtető bűnbanda

6 milliárd forintos kárt okozott egy számlagyárat működtető bűnbanda

Fürjes Balázs: A Fudan Egyetem budapesti campusa nem a Diákváros helyett épül meg

Fürjes Balázs: A Fudan Egyetem budapesti campusa nem a Diákváros helyett épül meg

Brazíliában már 360 ezer halottja van a járványnak

Brazíliában már 360 ezer halottja van a járványnak