szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A devecseri önkormányzat szociális és egészségügyi bizottsága a héten 46 család konyhakertet, háztartási ingóságot, gépjárművet és ruhaneműt érintő kárigényét bírálta el, az állami kárenyhítésre vonatkozó támogatási szerződéseket a jövő héttől kötik meg a vörösiszap-katasztrófa károsultjaival - közölte Devecser polgármestere.

Toldi Tamás (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy az önkormányzat rendeletben szabályozza az állami kárenyhítést, ennek értelmében a katasztrófaelhárítási célelőirányzat terhére készpénzben térítik meg a családoknak a tavaly októberi iszapömlés miatt a konyhakertekben, haszonállatban, gépjárművekben, illetve a ruhaneműben keletkezett kárát. Hozzátette: ezekre az összesítés szerint a támogatási szerződések megkötése után csaknem 200 millió forintot fizetnek ki készpénzben a lakosságnak. Elmondta, hogy a szociális bizottság heti két alkalommal tartott ülésein hagyja jóvá a kárigényeket, és határozatuk ellen a károsultaknak fellebbezési lehetőséget adnak.

Toldi Tamás szólt arról is, hogy 319 devecseri család kérte az ingóságaiban esett vagyoni kárának megtérítését, közülük tizenegy csak gépjárműkárt jelentett be. Hangsúlyozta, hogy a támogatási szerződések megkötése után az önkormányzat minél hamarabb lehívja a kárenyhítés "készpénzes részét" az állami költségvetésből, hogy a katasztrófa károsultjainak kifizethessék az őket megillető összeget. A rendelet értelmében az összegnek az önkormányzat elkülönített számlájára érkezése után tíz napon belül fizetnek.

Az egyeztetéseket csaknem egy hónapja végző munkacsoport adatai alapján a lakosság összes ingóságában keletkezett kára eléri a 620 millió forintot, ebből 200 milliót térít meg az állam készpénzben. A polgármester elmondta, hogy a Magyar Vöröskereszt a háztartási gépeket, a Magyar Bútor és Faipari Szövetség a bútorokat, a segélyszervezeteket tömörítő Civil Humanitárius Koordinációs Központ pedig az egyéb ingóságokat pótolja.

Az önkormányzat rendelete szerint a bútorok pótlására családonként maximálisan egymillió forintos vásárlási utalvány adható, ez a határ a belügyminiszter egyedi elbírálása alapján túlléphető. Hozzátette: a károsodott lakóépületekbe bejelentett személyek ruha- és élelmiszerkárainak megtérítését 200 ezer forintos értékhatárig vállalta az állam, a rendszeres szociális segélyen élők ennél kevesebbet kaphatnak, de minden esetet a szociális bizottság vizsgál.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti X-es iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A kormány ez év június 30-ig meghosszabbította a Veszprém megyére korábban kihirdetett veszélyhelyzetet, ezt a dátumot adta meg a helyreállítás-újjáépítés határidejének.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A külföld is kiállt Navalnij mellett

A külföld is kiállt Navalnij mellett

Ezzel a bővítménnyel még egyszerűbben kereshet a Google-ben, mint eddig

Ezzel a bővítménnyel még egyszerűbben kereshet a Google-ben, mint eddig

Rich Lesser: Szénadót mindenhova!

Rich Lesser: Szénadót mindenhova!