szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elsősorban az alacsony gyermeklétszám és a magas fenntartási költségek miatt nem pályáztak a kisiskolák újraindítására azok a Tolna megyei önkormányzatok, amelyek az elmúlt évtizedben zárták be az intézményeket.

Tizenöt gyerek miatt nem érdemes visszahozni az iskolát - mondta Gödrei Zoltán, a 736 fős Kéty független polgármestere, hozzátéve, hogy az ennyi diákra járó, mintegy ötmillió forintos állami normatíva a szükséges három pedagógus bérét sem fedezné. A községben 2007-ben éppen a kevés gyerek miatt szüntették meg az iskolát, a kétyi diákok ma a közeli Zombán tanulnak.

Hasonlóan nyilatkozott Fácánkert, Váralja, Lengyel, Nak és Csibrák polgármestere is. Orbán Zsolt, a 720 lakosú Fácánkert fideszes vezetője arról számolt be, hogy az iskola 2008-as bezárásakor tíz gyerek járt volna négy osztályba, ma azonban még ezt a létszámot sem érnék el. A 81 millió forintos költségvetésű településen akkor 18-19 millió forintba került volna az iskola működtetése, most nem lenne reális esélye annak, hogy hosszú távon fenn tudnák tartani az intézményt - tette hozzá.

A településvezetők tájékoztatása szerint Lengyelben három első osztályos lenne, Csibrákon nyolc-kilenc kisdiákkal számolhatnának, Nakon szintén nem érné el a tízet a gyerekek száma. A 915 fős Nagyszokolyról viszont több mint száz diák jár más település iskoláiba. Bors Bálint, a tamási kistérséghez tartozó falu független polgármestere azt mondta: hibás döntés lenne újraindítani a 2007-ben bezárt iskolát. A községben megkérdezték a szakembereket, a szülőket és a gyerekeket is, de csak utóbbiak egy részének tetszett volna, hogy ismét összevont osztályokban tanulhatnának, szakmai vélemény nem állt mellette - mondta a falu vezetője. Szerinte egy színvonalas iskola elvinné az önkormányzat 145 millió forintos költségvetését.

Tolna megye 109 településéből jelenleg negyven községben egyáltalán nem folyik oktatás, húsz helyen négy-, 49 településen nyolcosztályos iskola működik; az elmúlt évtizedben legalább tíz intézmény szűnt meg. A Nemzeti Erőforrás Minisztériumának oktatási államtitkársága 300 millió forintos kerettel hirdetett meg pályázatot, április 18-ig 30 millió forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhattak az iskolák újraindításához az önkormányzatok. A pályázatokról május 13-ig dönt az oktatásért felelős államtitkár.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kisstílű személyes érdekek a felsőoktatás kormányzati einstandja mögött

Kisstílű személyes érdekek a felsőoktatás kormányzati einstandja mögött

Intézkedni kellett Buchenwaldban, miután sokan a tömegsíroknál szánkóztak

Intézkedni kellett Buchenwaldban, miután sokan a tömegsíroknál szánkóztak

Pécsi virológusok: Olyanoknál azonosították a koronavírus brit mutációját, akik nem utaztak

Pécsi virológusok: Olyanoknál azonosították a koronavírus brit mutációját, akik nem utaztak