szerző:
Népszava
Tetszett a cikk?

Gaskó István a szakszervezetek.hu-val közölte: idén sem lesz közös szakszervezeti majális a munka ünnepén: a LIGA Szakszervezetek nem vesznek részt a városligeti május elsejei rendezvényen. Ennek oka, hogy nem akarnak együtt ünnepelni olyanokkal, akik "az előző kormányzatot minden tekintetben kiszolgálták."

Az április 9-i demonstráción azért vettek részt, mert azt az Európai Szakszervezeti Szövetség szervezte. Gaskó István a közös majálisról való távolmaradást azzal indokolta: "nem szívesen jelennek meg azokkal az emberekkel, akik az előző kormányzatot minden tekintetben kiszolgálták, feladták saját tagságuk érdekeit a kormánnyal való személyes jó kapcsolatok érdekében, most pedig beindulnak, mint a buldózer, miközben a tagságuk nem tudja, hogy mi történik."

Orbán Viktor a héten személyesen látogatta meg Gaskó Istvánt - írja a nepszava.hu. A találkozó után kiadott közlemények szerint voltak olyan ügyek, amelyeket eltérően ítéltek meg. Gaskó István erről annyit mondott: az elmúlt egy év törvénykezése során születtek olyan döntések, amelyek elég súlyosan érintik a munkavállalókat. A Liga elnöke szerint a külön egyeztetés volna jó a kormánnyal, mert néhány szakszervezeti vezető stílusát nem tartja megfelelőnek.

Mindazonáltal Gaskó István szerint szemen szedett hazugság a sajtóban megjelent információ, amely szerint a szakszervezeti tisztségviselők rekreációjára költötték azt a pénzt, amit a konföderációk, illetve a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete - amelynek szintén Gaskó az elnöke - a Nemzeti Üdülési Alapítványtól kaptak.

A szakszervezetek.hu megkérdezte Varga Lászlót a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) Gaskó István kijelentéseivel kapcsolatban. Varga László elképesztőnek tartja, hogy újból műsorra tűződött egy évek óta agyon koptatott "régi lemez": a Ligán kívül álló többi szakszervezet hitelességének megkérdőjelezése. Csak remélni tudom - jelentette ki a SZEF elnöke, hogy nem ez volt a négyszemközti miniszterelnöki találkozónak a legfontosabb üzenete.

Szerinte Gaskó vélhetően nem emlékszik a közösen szervezett közös tüntetésekre. Ilyen volt például, mikor 2006. július 8-án, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a LIGA Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma a kormány gazdasági megszorító intézkedései ellen együtt demonstráltak Budapesten.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bűnügyi felügyelet alatt marad Bige László

Bűnügyi felügyelet alatt marad Bige László

Sokadjára halasztják el az új James Bond-film bemutatóját

Sokadjára halasztják el az új James Bond-film bemutatóját

Az államé lesz a szombathelyi stadiont működtető cég

Az államé lesz a szombathelyi stadiont működtető cég