szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Súlyosan eladósodottak a költségvetési intézmények, lejárt tartozásuk 37,9 milliárdra rúg - írja a szerdai Blikk a Magyar Államkincstár adataira hivatkozva. Az érintettek között kórházak, oktatási intézmények is vannak, és az is világos, hogy a Pest megyei rendőrség nagyon eladósodott. Az adósságok növekedése miatt a szűkös állami forrásokat okolják.

Hatalmas, 37,9 milliárd forintos lejárt adósságot görgetnek maguk előtt egyes költségvetési intézmények a Magyar Államkincstár adatai szerint. A Blikk által közölt számok szerint a hátralékból csak bő egymilliárdot tesz ki a köztartozás.

A legnagyobb hiányt a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala halmozta fel, a 7,3 milliárdos tartozás szerintük abból adódik, hogy 2003 óta nem kapnak annyi pénzt, amennyi fedezi a működésüket. Ők - írja a Blikk - a megoldás kulcsát a kiszervezett feladatok visszavételében és a szerződések újratárgyalásában látják, bár ezek mellett helyzetükön a 4 milliárdos, megszavazott állami támogatás is jelentősen segít. A Honvédkórház - Állami Egészségügyi Központ - szerint a finanszírozás alultervezése miatt 6,3 milliárd forintnyi elmaradást görget maga előtt, és hasonló okok miatt halmozott föl 5,7 milliárdot a Pécsi Tudományegyetem is.

Az adatokból az is kitűnik, hogy a Pest megyei Rendőr-főkapitányság is jelentős, 251 milliós adósságot görget maga előtt, miközben Ármós Sándor megyei főkapitányt április 18-án annak nyomán váltották le, hogy körlevélben rendelt el megszorításokat, majd visszavonni kényszerült levelét, felettesei szerint ugyanis hibás gazdasági adatokból vontak le téves következtetéseket. A Blikk cikke szerint a Pest megyei Rendőr-főkapitányság 251 millió forintos tartozása nagyobb, mint a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságé (237 millió) és a Bajai Eötvös József Főiskoláé (150 millió).

A teljes adósságállomány bő egy év alatt megduplázódott, aminek nagy része az egészségügyi intézményeknél gyűlt fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
ecoline.hu Gazdaság

Tartja jó formáját a forint

Továbbra is a forint a régió egyik legjobban teljesítő fizetőeszköze; szerda délelőtt 10 órakor egy euró kevesebb mint 265 forintot, egy frank kicsit több mint 206 forintot ért.

ecoline.hu Gazdaság

A magyar GDP 15 százalékát tették zsebre az amerikai bankok

Bár bevételük és nyereségük is csökkent az amerikai bankoknak 2011 első negyedévében, a piac hat legnagyobb szereplője így is az éves magyar GDP nagyjából hetedét tette zsebre az esztendő első három hónapjában. Annak ellenére, hogy a gyorsjelentések többsége jobb volt a vártnál, a befektetők nem különösebben lelkesek.