szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Utasította a kormány a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt? – címmel fordult írásbeli választ igénylő kérdéssel a miniszterelnökhöz Gyurcsány Ferenc az Audi-beruházással kapcsolatban. A volt kormányfő azt szeretné megtudni, milyen folyamat végén jutott el a kormány a beruházási döntés támogatásáig, és kéri, hogy a kérdéses dokumentumokat, amennyiben léteznek, küldje meg számára Orbán.

A szocialista politikus – a Facebook-oldalán is közzétett kérdésében – emlékeztet, hogy a nol.hu 2010. december 31-én közölt interjút Tátrai Miklóssal, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő korábbi igazgatójával, aki elmondta: „Amíg a sukorói esetben a miniszterelnök szóban kérte fel a vagyonkezelőt a csere – lehetőségek szerinti – lebonyolítására, addig idén nyáron a jelenlegi kormány már írásos utasítást adott az MNV-nek, hogy az Audi által kiszemelt földeket adja a német cég tulajdonába. S ez az árat is tartalmazta.”

©

Mindezek alapján egyebek között arra vár választ Orbán Viktortól Gyurcsány Ferenc, hogy találkozott-e a kormányfő vagy a kormány bármely tagja az Audi Hungária Motor Kft., illetve annak tulajdonosa képviselőivel; készült-e a találkozóról feljegyzés, emlékeztető, jegyzőkönyv vagy hangfelvétel; döntött-e a kabinet arról, hogy a győri beruházáshoz a befektető számára állami földterületek megszerzését teszi lehetővé; illetve utasította-e a kormány vagy annak tagja a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt arra, hogy az Audi Hungária Motor Kft. számára állami földterületeket adjon tulajdonba.

Gyurcsány Ferenc utóiratként rögzíti: örül az Audi magyarországi jelenlétének, maga is sokat dolgozott azért, hogy beruházások érkezzenek Győrbe, és helyesen tette az Orbán-kormány, hogy támogatta a beruházást. Kérdései tehát nem az Audi ellen irányulnak, csupán azt szeretné pontosan megérteni, hogy milyen folyamat végén jutott el a kormány a beruházási döntés támogatásáig, milyen tárgyalásokat folytatott, milyen vizsgálatok, elemzések támasztották alá döntését.

Mint ismert, a főügyészség az LMP jelenlegi frakcióvezetője, Schiffer András másfél évvel ezelőtt tett feljelentése alapján kérte a parlamenttől Gyurcsány mentelmi jogának felfüggesztését. A Legfőbb Ügyészhez címzett feljelentésében a párt arra hivatkozott, hogy a sukorói King’s City-megaberuházást kiemelt jelentőségűvé nyilvánító jogszabály előkészítése során megszegték a nyilvánosságra és az állampolgárok bevonására vonatkozó törvényi rendelkezéseket.

Gyurcsány kérdései
  1. Találkozott-e Ön, vagy a Kormány bármely tagja az Audi Hungária Motor Kft. illetve annak tulajdonosa képviselőivel? Kérem, adja meg a találkozók pontos időpontját, helyét, a résztvevők nevét, a tárgyalás témáját!
  2. Készült-e a találkozóról feljegyzés, emlékeztető, jegyzőkönyv vagy hangfelvétel? Kérem, azok másolatát megküldeni szíveskedjen!
  3. Döntött-e az Ön kormánya arról, hogy az Audi Hungária Motor Kft. győri beruházásához a befektető számára állami földterületek megszerzését teszi lehetővé?
  4. Mi volt a döntés formája – rendelet, határozat, egyéb?
  5. Készült-e feljegyzés, emlékeztető, vagy hangfelvétel arról az ülésről, amelyen a kormány tagjai vagy államtitkárok vettek részt, és a földterület Audi Hungária Motor Kft. általi megszerzésének lehetővé tételéről döntöttek? Amennyiben ilyen készült, úgy kérem, küldje meg számomra ezt az emlékeztetőt, feljegyzést vagy hangfelvételt!
  6. Utasította-e a Kormány vagy annak tagja a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt arra, hogy az Audi Hungária Motor Kft. számára állami földterületeket adjon tulajdonba? Amennyiben igen, úgy ez milyen formában történt – határozat, utasítás, egyéb? Kérem, küldje meg részemre a Kormány vagy a Kormány tagjának ilyen tartalmú utasítását!
  7. Készíttetett-e a Kormány, vagy annak tagja az államigazgatási illetve tulajdonosi irányítása továbbá felügyelete alá tartozó szervvel hatástanulmányt az érintett földterület átadásáról? Tartalmazott-e a tanulmány ingatlanszakértői értékbecslést az ingatlan áráról? Amennyiben igen, úgy kérem, küldje meg részemre a hatástanulmányt, különös tekintettel az ingatlan értékbecslői szakvéleményre!
  8. Kérem, nevezze meg, hogy a Kormány tagjai, illetve a közvetlen irányításuk alá tartozó szervezetek milyen feladatot kaptak a döntés végrehajtása érdekében, és adjon tájékoztatást arról, hogy hogyan hajtották végre a címzettek a feladatukat?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Gyurcsány szerint nem kell félni a pártszavazástól

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök kedden megosztotta facebook oldalán az általa kezdeményezett pártszavazás kérdéseit. Szerinte nem kell félni a szavazástól, "hiszen a párt csak a feddhetetlenségét vívá" ezekkel ki magának.

Klubrádió Itthon

"A Fidesznek az a jó, ha Gyurcsány Ferenc aktív"

A Fidesznek nem érdeke, hogy leültesse Gyurcsány Ferencet, inkább az, hogy a volt miniszterelnök "itt zsizsegjen a közéletben" - fogalmazott Magyar Kornélia politikai elemző a Klubrádióban.

MTI Itthon

IKSZ: Gyurcsány hagyja abba a kormány elleni nyílt uszítást!

Stágel Bence a szervezet elnöke, a KDNP országgyűlési képviselője és Törcsi Péter ügyvezető alelnök az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta, hogy a volt miniszterelnök továbbra is képtelen beletörődni abba, hogy demokratikus választásokon a pártja alulmaradt és a magyar választók ítéletet mondtak politikájáról, és ország-rombolásáról.

Kigyulladt egy ház Tiszaszőlősön, egy ember meghalt

Kigyulladt egy ház Tiszaszőlősön, egy ember meghalt

A brit Nissan szerint ők jól jártak a Brexittel

A brit Nissan szerint ők jól jártak a Brexittel

Így repültek Budapest felett az utolsó Pumára emlékező Gripenek – videó

Így repültek Budapest felett az utolsó Pumára emlékező Gripenek – videó