szerző:
MTI

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség történelmi hibának tartja, hogy a Fővárosi Közgyűlés - a Jobbik javaslatát magáévá téve - Wass Albert íróról közterületet nevezett el Budapesten - közölte a Mazsihisz csütörtökön az MTI-vel.

A közgyűlési határozat "a Budapesten meggyilkolt zsidók tízezrei emlékének sárba tiprása, mert egy olyan emberről neveztek el teret, aki élete végéig hangoztatta zsidóellenes nézeteit, egész életében büszke volt nyílt antiszemitizmusára, és akit háborús bűncselekmények miatt ítéltek el" - írták a közleményben. A Mazsihisz véleménye szerint "egy ilyen ember nem méltó arra, hogy egy európai ország fővárosában teret nevezzenek el róla".

Tarlós István főpolgármester és a Fővárosi Közgyűlés többsége "szégyenteljes döntést hozott, ami okkal kelt visszatetszést és felháborodást a demokratikus gondolkodású, a népirtást, a faji gyűlölködést, az antiszemitizmust elítélő emberek körében" - olvasható a közleményben."Ez a döntés arculcsapása azoknak a budapesti polgároknak, akik a XIX. század végén és a XX. század első felében a város lakosságának több mint egyötödét adták, és nagyon sokat tettek azért, hogy ez a város Európa egyik legszebb, modernebb nagyvárosává válhatott" - fogalmaztak. Mint írták, a budapesti zsidóság mindig is motorja volt "szeretett városa fejlődésének, kulturális és gazdasági fellendülésének, oroszlánrésze volt abban, hogy e település nemzetünk méltó fővárosává váljék".

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Senki ne rendezzen sporteseményt Spanyolországban – kéri a NOB

Senki ne rendezzen sporteseményt Spanyolországban – kéri a NOB

Budapesten forgatta legújabb klipjét Ellie Goulding

Budapesten forgatta legújabb klipjét Ellie Goulding

Bekerült a Guinness-rekordok Könyvébe egy magyar karatés

Bekerült a Guinness-rekordok Könyvébe egy magyar karatés

Beismerte az Apple: gondok vannak az iPhone X kijelzőjével

Beismerte az Apple: gondok vannak az iPhone X kijelzőjével

Építészet a NER-ben: épülő-szépülő horthysta Disneyland

Építészet a NER-ben: épülő-szépülő horthysta Disneyland

Nagy újításra készül a posta: követhetők lesznek a küldemények

Nagy újításra készül a posta: követhetők lesznek a küldemények