szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár szerint már 2002 óta látható volt, hogy ha nem javítanak az egészségügyi dolgozók helyzetén, egyre nagyobb lesz az elégedetlenség, ezzel együtt az orvoshiány.

Szócska Miklós egy szombati rendezvényen azt mondta, a Magyar Nemzet pénteki cikke szerint egyes orvosok azt tervezik, ügyvédi letétbe helyezik a felmondásukat, amelyet akkor "aktiválnak", ha december végéig nem születik megállapodás a béremelésről. Erről Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke és Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke egyaránt úgy nyilatkozott, hogy ismerik, és megértik az orvosok kezdeményezését.

Látja a helyzet súlyosságát, tudja, hogy szükség van a bérek rendezésére, és megtesz minden tőle telhetőt érte - mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy a tárcánál dolgoznak olyan forrásteremtési lehetőségeken is, mint a hamburgeradóként ismertté vált népegészségügyi termékdíj terve.

Az államtitkár elmondta, a kormányban folyamatosan tárgyalnak az egészségügy finanszírozásának kérdéseiről, és - mint mondta - dolgozik azon, hogy a politikai és gazdasági döntéshozókat meggyőzze, kezeljék prioritásként az egészségügyet. Emellett ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a bérezés mellett számos egyéb tényező van, amely az orvosok elégedettségén javíthat - például a lakhatásuk megkönnyítése -, azok viszont nem az ő hatáskörébe tartoznak.

A Változás előtt az egészségügy című csütörtöki budapesti konferencián arra figyelmeztettek a szakma képviselői, hogy az orvosok egyre elégedetlenebbek, az egészségügyben a feszültség kezelhetetlenné vált. Ha nem sikerül megfordítani az orvosok elvándorlásának tendenciáját, már jövőre sem lesz elég orvos, 2013 végére pedig akkora lehet a hiány, hogy működésképtelenné válik az egészségügy.

Papp Magor, a Magyar Rezidensszövetség elnöke a rendezvényen arról beszélt, hogy az orvosok körében eddig soha nem látott mértékű az elkeseredettség, de emellett az elszántság is. Mint mondta, folyamatosan egyeztetnek, igyekeznek felmérni a kitörési pontokat. Ugyanott Banai Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős helyettes államtitkára azt mondta: jelenleg adósságra nagyjából annyit költ az állam, mint az egészségügyre. Leszögezte: "az egészségügy kiadásait nem lehet elszakítani az államháztartás egészének helyzetétől".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zúgolódnak a karanténba kényszerített teniszezők Ausztráliában

Zúgolódnak a karanténba kényszerített teniszezők Ausztráliában

Rablás Nagybörzsönyben: ököllel ütötte és fojtogatta a fogyatékkal élőt a támadó

Rablás Nagybörzsönyben: ököllel ütötte és fojtogatta a fogyatékkal élőt a támadó

Szijjártó: Kínában a vakcinát a 60 év fölöttieknél is engedélyezték

Szijjártó: Kínában a vakcinát a 60 év fölöttieknél is engedélyezték