szerző:
MTI

A parlament keddi ülésének napirendjén szerepelt a budapesti agglomeráció területrendezési tervéről szóló törvény módosításának részletes vitája.

Az LMP szerint a módosítás több ponton elégtelen, a kormányzatnak hatékonyabb intézkedéseket kellene tennie azért, hogy a város koordinálatlan terjeszkedését keretek közé terelje, és biztosítsa az itt élők számára az egészséges életfeltételeket, a megfelelő nagyságú zöldterületet. Az ökopárt felháborítónak tartja az egyedi lobbiérdekek felbukkanását a javaslatban - áll a közleményben.

©

Mint írták, a budapesti agglomeráció az ország legsűrűbben beépített területe, az elmúlt húsz évben sok olyan beruházás létesült, amely hozzájárult a mezőgazdasági és zöldterületek drasztikus fogyatkozásához. A térség túltelítődött, miközben a beruházók jelentős extraprofithoz jutottak a területátsorolások miatt. A közúti forgalom lassan elviselhetetlen feszültségeket okoz.

Az együttműködés helyett a települések önkormányzatai inkább egymással versenyeznek, és koordinálatlanul terjeszkednek tovább. Az átsorolások eredményeként a települések területe csaknem 14 százalékkal nőtt 2005 óta. Az LMP szerint ezen kérdések igazi kezelésére eddig még nem volt politikai akarat, és a kétharmados többség sem elkötelezett a fővárosi törvény megalkotása, egy valós jogosítványokkal rendelkező agglomerációs koordináló szervezet, vagy egy nem csak papíron létező agglomerációs területfejlesztési koncepció elfogadása mellett.     A törvény jelenlegi módosításának néhány intézkedése ugyan a további beépülések korlátozására törekszik, ez mégsem elég, mert a feltételek könnyen kijátszhatók, sokszor nem elég szigorúak (például újonnan kijelölt lakóterületeken csupán 5 százaléknyi zöldterületet kellene minimálisan kijelölni játszó-, sport és pihenőterületek számára).

A közlemény szerint az LMP több rendszerszintű módosító javaslatot nyújtott be, amelyek a zöldterületi háló maradékainak megőrzését szolgálják. Az ellenzéki párt szerint a legérthetetlenebb és legveszélyesebb változtatás a kormány mostani javaslatában vélhetően konkrét beruházási tervekhez köthető. Ökológiai magterületeken az 1914 előtti történeti sportterületek, vagy az 1989 előtt honvédelmi területek esetében beépítésre szánt területek kijelölésének lehetővé tétele nehezen magyarázható mással, mint lobbiérdekekkel.

A történeti sportterületekről szóló rendelkezés például utat nyithat a Normafa környékének, vagy a Széchenyi-hegyen a Gyermekvasút végállomása közelében egykor működő golfpálya területének beépítéséhez. A honvédelmi területek esetében olyan értékes zöldterületek épülhetnek be, mint például a Tétényi-fennsík, vagy a Kevélyek nyugati völgye, arra hivatkozva, hogy ezeken a területeken valaha katonai lőtér volt - írták.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Videó: Szétszedték a Huawei P30 Prót, ezt találták a belsejében

Videó: Szétszedték a Huawei P30 Prót, ezt találták a belsejében

Visszatér a rádiózáshoz Juhász Péter, az Együtt volt társelnöke

Visszatér a rádiózáshoz Juhász Péter, az Együtt volt társelnöke

Megéri a közmédia vezetőjének lenni: a kétmilliós fizetés is tovább nőtt

Megéri a közmédia vezetőjének lenni: a kétmilliós fizetés is tovább nőtt

Világháborús hajóroncsra bukkantak 700 méter mélyen Ausztrália partjainál

Világháborús hajóroncsra bukkantak 700 méter mélyen Ausztrália partjainál

Eltűnt Fafula Mirella

Eltűnt Fafula Mirella

Gyilkos fájdalomcsillapítók: vádalku a nagykereskedőkkel Amerikában

Gyilkos fájdalomcsillapítók: vádalku a nagykereskedőkkel Amerikában