szerző:
MTI

A Fővárosi Közgyűlés várhatóan augusztusban dönt arról, milyen árvízi védmű épüljön a III. kerületi Római-parton.

Tarlós István főpolgármester szerdán jelentette be, hogy egy ad hoc bizottságot kér fel a felmerült javaslatok vizsgálatára. A fejlesztés várhatóan még ebben az önkormányzati ciklusban elkészül.A beruházásra az idei évre az állami költségvetésben egymilliárd forintot különítettek el.

A főváros és a III. kerületi önkormányzat közös finanszírozásában 2005-ben készült el egy döntéselőkészítő tanulmány. A tervező megvizsgálta a jelenlegi "nyúlgát" helyén megvalósítható műszaki megoldásokat, valamint a három kilométeres partszakaszon építhető változatokat is, a klasszikus földművektől a mobil szerkezetekig. Az előnyök és a hátrányok mérlegelése után négy, továbbtervezésre javasolt változat maradt; a közgyűlésnek szerdán ezek közül kellett volna kiválasztania a legjobbat, ám egyelőre nem hoztak határozatot. A testület augusztusra halasztotta a döntést, addig az említett ad hoc bizottság vizsgálja a lehetséges megoldások előnyeit és hátrányait.

Az "A" változat szerint a jelenlegi földmű helyén építenének 1-1,7 méter magas mobilgátat "fővédműként". A fémszerkezetű, oszlopok közötti betételemes (a zajvédő falakhoz hasonló megoldású) mobil védvonal előnye, hogy az megőrizné a kialakult utcaképet és a vízparti rekreációs feltételeket. Hátránya azonban, hogy jelentős lenne a közművek áthelyezési költsége. E változat becsült megvalósítási költsége mintegy 2,7 milliárd forint.

A "B" változat szerint a mobilgátat a partélen építenék meg, ugyancsak fővédműként. A gátrendszer magassága 1,7-3,3 méter között változna, a terepviszonyoktól függően. Az így védetté váló 70 hektáros - jelenleg hullámtéri - homokos, kavicsos területen azonban magas vízállás esetén a fakadóvizek károkat okozhatnak. A javaslat előnye, hogy a hullámtéri ingatlanok területe fejleszthetővé válik. E változat megvalósítása mintegy 4,8 milliárd forintba kerülne.

A "C" változat szintén a partélre helyezné a mobilgátat, de nem fővédműként, hanem "nyári" gátként. Ez utóbbi nem jelent teljes értékű védelmet az érintett területeknek. Ez a javaslat annyiban tér el az előbbitől, hogy a parti mobilgát kiépítése csak a mértékadó árvízszintig történik, nem tartalmazza a plusz 1,3 méteres biztonsági magasságot, és az így a mentesített terület továbbra is hullámtér marad. A vízparti rekreációs feltételek megmaradnának ugyan, de a hátrányok azonosak lennének az előző változatéval. E változat becsült költsége mintegy 2,8 milliárd forint.

A "D" változat a vállalkozók és a civil szervezetek javaslataként került a főváros elé. Ez a megoldás lenne a legdrágább, ugyanis az elképzelések szerint 20-70 méterrel kiszélesítenék a partszakaszt a Duna felé. A meder feltöltése utáni partélre helyeznék a "nyári" mobilgátat. A tervek szerint a három kilométeres partszakaszon könyvpavilonokat, nagy teraszos vendéglátóhelyeket, játszótereket, sétányokat, kerékpárutakat építhetnének; e fejlesztések vonzó idegenforgalmi célponttá tehetnék a területet. E változat becsült költsége az előző költségén túl további négymilliárd forint lenne; ennyibe kerülne a három kilométer hosszú partszakasz mederfeltöltése.

Az LMP fővárosi szervezete a közgyűlési vitában azt közölte: nem építtetnék meg a védművet, ha az a terület természeti értékeinek rombolásával járna. Ha azonban a városvezetés mégis a beruházás mellett dönt, akkor egy olyan változatot támogatnak, amely érintetlenül hagyná a természetes vízpartot, a parti erdősávot.

Az LMP ezért a saját "E" változatát is a közgyűlés elé terjesztette. Ennek lényege, hogy a védművet a parti telkek kerítésének a vonalába helyeznék, így "esztétikus megjelenésű" kőkerítések és mobilgátszakaszok váltogatnák egymást. E változat előnyei között említették, hogy a vízparti ingatlanok értéke növekedhet, s a rekreációs lehetőségek is megmaradhatnak. Becsléseik szerint a beruházás költsége a "C" változatéhoz hasonló. A párt szerint ugyanakkor a védetté váló telkek tulajdonosainak és az ingatlanfejlesztés haszonélvezőinek részt kellene vállalniuk a védvonalépítés költségeiből.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Lecseréli, nem megújítja az OKJ-t a kormány

Lecseréli, nem megújítja az OKJ-t a kormány

Ezer tűzoltó küzd az erdőtüzek ellen Portugáliában

Ezer tűzoltó küzd az erdőtüzek ellen Portugáliában

Pomázon is megvalósult az ellenzéki összefogás

Pomázon is megvalósult az ellenzéki összefogás

Kocsira zuhant egy ház teteje a viharban Sarudon

Kocsira zuhant egy ház teteje a viharban Sarudon

A kormány védelmezője irányíthatja az Igazságügyi Minisztérium apparátusát

A kormány védelmezője irányíthatja az Igazságügyi Minisztérium apparátusát

Nincs most ennél erősebb androidos mobil: megjött az Asus ROG Phone II

Nincs most ennél erősebb androidos mobil: megjött az Asus ROG Phone II