szerző:
Szabó Fruzsina
Tetszett a cikk?

Feldühítette a bezárásra ítélt Janikovszky iskolába járó diákok szüleit, hogy a Baross Gábor Általános Iskola igazgatója az utolsó pillanatban lefújta a hétfőre szervezett tájékoztatót, amelyen a két intézmény összevonásáról és a tanárok átvételéről lett volna szó. A szülői szervezet szerint van esély arra, hogy a bíróság megsemmisíti a Janikovszky megszüntetésről szóló VII. kerületi döntést – ha mégsem, legalább húsz-harminc pedagógus veszíti el az állását.

„Az iskola nagy valószínűséggel 2012 júniusáig működni fog, az erzsébetvárosi képviselő-testület határozata a megszüntetésről érvénytelen és semmis” – így értelmezte a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól kapott jogszabályi tájékoztatót a Janikovszky Éva Általános Iskola és Gimnázium szülői szervezetének elnöksége. Az általános iskolai beiratkozási időszak után, május 20-án döntött úgy a VII. kerületi képviselő-testület, hogy bezárja az intézményt, a diákokat és a tantestület egy részét a Baross Gábor Általános Iskola veszi át. A szülők többször tiltakoztak a határozat ellen, végül bírósághoz fordultak.

Bár választ még sem a budapesti kormányhivatalhoz, sem a Fővárosi Bírósághoz elküldött beadványra nem kaptak, Lugosi András elnökségi tag szerint egyértelmű, hogy a VII. kerületi önkormányzat nem a jogszabályoknak megfelelően döntött a megszüntetésről.

„A közoktatási törvényben az áll, hogy az oktatási intézmények megszüntetése vagy átszervezése előtt kötelező egyeztetni az iskolaszékkel, a szülői szervezettel és a tantestülettel, sőt el kellett volna küldeniük azokat a dokumentumokat is, amelyek alapján úgy döntött az önkormányzat, hogy bezárja az iskolát. A hatástanulmányt a mai napig nem kaptuk meg, a közoktatási szakértő véleményét pedig csak a döntés után olvashattuk el” – mondta. A szülői szervezet szerint van esély arra, hogy a bíróság felfüggeszti vagy megsemmisíti a képviselő-testület határozatát – ha így lesz, a kerület leghamarabb a következő tanév végén zárhatja be a Janikovszkyt, az iskolabezárások és -összevonások határideje ugyanis minden évben május 31-e.

©

Az erzsébetvárosi önkormányzat sajtóosztályán a hvg.hu-nak azt mondták, egyelőre sehonnan nem kaptak hivatalos állásfoglalást arról, hogy jogszabályt sértett a képviselő-testület. Juhász Gábor alpolgármester az Eduline oktatási oldalnak korábban úgy nyilatkozott, nem követtek el hibát azzal, hogy a terveket csak a beiratkozási időszak után hozták nyilvánosságra, az érintetteket pedig a közoktatási törvénynek megfelelően tájékoztatták. 

Lefújták a szülői értekezletet

Lesznek elbocsátások
Legalább harminchat pedagógus-álláshelyet szüntet meg augusztus 1-től az erzsébetvárosi önkormányzat. A legtöbb tanárt az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskolából küldik el, ott tizenöttel kevesebben kezdik meg az új tanévet. Tizenhárom pedagógust a Janikovszky-Baross összevont intézményből, nyolcat pedig az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskolából és Gimnáziumból bocsátanak el. A VII. kerület ezzel 2011-ben összesen 27 és fél millió forintot spórol. 

A Baross Gábor Általános Iskolában hétfő estére szerveztek tájékoztatót a megszüntetett Janikovszky iskolába járó diákok szüleinek, az összevont intézmény igazgatója azonban – a „Mentsük meg a Janikovszkyt” nevű, 900 tagú Facebook-csoport oldalán megjelent „rágalomhadjáratra és a minősíthetetlen stílusú üzenetekre” hivatkozva – végül lefújta a szülői értekezletet.

Az iskola bezárása ellen tiltakozó szervezet tagjai szerint lett volna miről beszélni, arról ugyanis még egyáltalán nem kaptak információt, hogy hogyan helyezik majd el szeptemberben a 411 janikovszkys tanulót a jelenleg felújítás alatt álló, 350 férőhelyes épületszárnyban, amelyet eddig a Facultas Alapítvány gimnáziuma használt, és ahonnan az intézmény továbbra sem akar kiköltözni – az alapítvány honlapján olvasható közlemény szerint az erzsébetvárosi önkormányzattól ígéretet kaptak arra, hogy maradhatnak.

Márpedig előfordulhat, hogy költözniük kell – mondta a hvg.hu-nak Futás Béláné, a Baross iskola igazgatója, aki szerint egyelőre azért nem foglalkoznak a férőhelyekkel, mert még azt sem tudják, pontosan hány diák kezdi náluk a tanévet, a szülők azonban bármikor megnézhetik az iskolaépületet.

„Ha negyven-ötven tanuló jön át, akkor a meglévő termeket használjuk majd. Ha háromszáz-háromszázötven gyereket íratnak be hozzánk, akkor viszont az önkormányzatnak ki kell ürítenie az épület másik szárnyát” – tette hozzá. Peszleg Brigitta, a szülői szervezet elnökségi tagja szerint a családok többsége csak akkor hajlandó a Barosst választani, ha a diákokat a Janikovszky tanárai, a megszokott pedagógiai program alapján oktatják majd – ha nem, akkor más iskolába vagy más kerületbe viszik át a gyerekeket.

Átmentenék az osztályokat, de nincs hova

Az már most biztos, hogy a teljes tantestületet nem veszi át a Baross Gábor Általános Iskola, az erzsébetvárosi képviselő-testület május 20-án ugyanis úgy döntött, hogy az összevont intézményben legalább tizenhárom tanári álláshelyet kell megszüntetni augusztus 1-ig. Ha az osztályonként nem kerül át legalább tizennyolc-húsz diák, akár harminc-negyven tanár is elveszítheti az állását.

©

Információink szerint a szülők egész tanulócsoportokat igyekeznek „átmenteni” más budapesti iskolákba osztályfőnökökkel és napközis tanítókkal együtt. A VI. és a XIV. kerület mellett a XIII. kerületben is próbálkoztak, de az önkormányzatok mindenhol elutasították őket – elsősorban anyagi okokra hivatkozva.

„Kénytelenek voltunk nemet mondani erre a kérésre, mert elsősorban a terézvárosi diákok oktatása a feladatunk. A Janikovszky iskolából távozó gyerekek szülei közül néhányan egyénileg is megkerestek kerületi iskolákat, a jogszabályoknak megfelelően volt, akit felvettek valamelyik intézménybe” – mondta Császárné Csóka Ilona, a VI. kerületi önkormányzat humánbizottságának elnöke.

A hvg.hu-nak név nélkül nyilatkozó janikovszkys pedagógus szerint azzal mindannyian tisztában vannak, hogy hosszú távon ez sem segítene rajtuk, egy-két éven belül, amikor az osztályuk elballag vagy felső tagozatba lép át, munka nélkül maradnának, betöltetlen általános iskolai tanári állás ugyanis alig van Budapesten. Attól is tartanak, hogy azoknak, akik részt vettek a demonstrációkon, esélyük sincs átkerülni a Baross iskolába.

Az összevont intézmény igazgatója szerint nem ez fog dönteni, egyedül a szülőkön múlik, hogy hány tanárt kell elbocsátani - akinek az osztálya egészben marad, annak megmarad az állása is.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
hvg.hu Itthon

Janikovszky bezárás: előkerült egy érdekes hangfelvétel

A bosszúteóriát erősítheti meg a Janikovszky iskola bezárásával kapcsolatban az a hangfelvétel, melyen állítólag egy VII. kerületi fideszes képviselő beszél az iskolabezárás néhány részletéről - írja az index.hu A felvételen a portál tudomása szerint Nagy Marianna, a VII. kerületi Fidesz-KDNP frakció képviselője beszél.

László Éva Lilla Karrier

„A kormány azt ígéri, nem bántják az iskolát.” Mi lesz az AKG-val?

A minap arról cikkeztek a lapok, hogy államosítják az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumot, az iskolát működtető magánalapítvány szerepét egy non-profit kft. veszi át. Sokan kongatják a vészharangot, ám megszűnésről nincs szó, viszont tény, hogy egyelőre még az alapítvány leendő jogutódjának feladatköre sem tisztázott. A jelenlegi helyzetről Horn Györgyöt, az AKG pedagógiai vezetőjét kérdeztük.

Népszava Karrier

Nem nyugszanak bele a Janikovszky iskola bezárásába

A tüntetések és tiltakozó akciók eredménytelensége után most bírósági beadvánnyal, a kormányhivatalhoz eljuttatott törvényességi kifogással és a főpolgármesterhez írt levéllel küzdenek a Janikovszky Éva iskola megmentéséért - írja a Népszava.

Karrier

"Politikai döntés született": a Janikovszky-iskola bezárásáról

Hiába demonstráltak, gyűjtöttek aláírásokat és alapítottak tiltakozó Facebook-csoportot a Janikovszky Éva Általános Iskola tanárai és diákjai, az erzsébetvárosi képviselő-testület péntek délelőtt úgy döntött, bezárják a Rottenbiller utcai iskolát. A szülői szervezet még ma dönt a lehetséges jogi lépésekről, információink szerint az ellenzéki képviselők is megtámadják a határozatot.

Holtan találták a hesseni pénzügyminisztert

Holtan találták a hesseni pénzügyminisztert

Koronavírusban meghalt az I Love Rock’n’Roll szerzője

Koronavírusban meghalt az I Love Rock’n’Roll szerzője

A Fidesz-kétharmad elfogadta a felhatalmazási törvényt

A Fidesz-kétharmad elfogadta a felhatalmazási törvényt