szerző:
MTI

Az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága szerda ülésén egyhangúlag támogatta a közúti közlekedési törvényhez - a bizottság által - készített módosító javaslatot, amely minimálisra szorítja a külföldi rendszámú járművek magyarországi használatát.

Ugyanilyen támogatást kapott a testülettől Rogán Antal (Fidesz) bizottsági elnök csődtörvényt módosító javaslatát, amely a nemzetgazdasági szempontból kiemelt cégek csőd- és felszámolási eljárásaira ír elő speciális szabályokat.

A bizottság levette szerdai napirendjéről az új csődtörvényt, mivel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nem államtitkári, hanem csak főosztályvezetői szinten képviseltette magát az első helyen kijelölt bizottság előtt.

A külföldi rendszámot tiltó törvénymódosítás megfordítja a bizonyítási terhet: nem a hatóságnak kell a jogszerűtlen használatot bizonyítania, hanem az üzembentartónak kell bizonyítania azt, hogy jogszerűen használja a külföldi rendszámot. 

A módosító javaslat magánszemélyeknél gyakorlatilag azokra korlátozza a külföldi rendszám használatát, akik külföldön dolgoznak, és a munkába járáshoz használják a külföldi rendszámú járművet. Akinek a szokásos tartózkodási helye külföldön van, az is jogosult a külföldi rendszámra, de nyílván az ilyen magyar polgár nem naponta használja itthon a járművét. A főszabály az, hogy akinek magyarországi lakóhelye van, annak magyar rendszámú járművel kell közlekednie.

A kormány kivette a módosításból a segédmotorok regisztrációját, és későbbre halasztotta. Mint Rogán Antal kifejtette: Európában Magyarország az egyetlen, amely nem regisztrálja az ilyen járműveket, és ezzel teret enged a lopott járművek forgalmának. Miután több százezer mopedet, illetve robogót kellene számba venni, és nagy az érintettekben az ellenállás, azért állt el most a regisztrációtól a kormány.

Az atomenergiáról is szó esett

A bizottság tárgyalta az atomenergia törvény módosításához beadott kapcsolódó módosító javaslatokat is. Józsa István (MSZP) bizottsági alelnök azt indítványozta, hogy az atomenergia-felügyeleti szerv alkalmazottai ugyan azt a bért kapják, mint az Állami Számvevőszéké. A bizottság nem támogatta a javaslatot.

A gazdasági bizottság tárgysorozatba vette, és általános vitára alkalmasnak minősítette Rogán Antal két további törvényjavaslatát is. Az egyik az elektronikus hírközlési-, illetve a média törvény módosítása. A képviselői indítványra történő törvénymódosítást Józsa István a jogalkotási törvény durva megsértésének minősítette.

A szabályozott ingatlanbefektetési társaságokról szóló törvényjavaslatról pedig azt mondta az előterjesztő, hogy a nemzetközi jogi formák magyarországi meghonosítása tőkét hozhat az alapokon keresztül az országba.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Playboy szerint Morricone igenis lekreténezte Tarantinót

A Playboy szerint Morricone igenis lekreténezte Tarantinót

Többmilliárdos költségvetési csalás miatt nyomoz a NAV, jobbikos képviselőt is feljelentettek

Többmilliárdos költségvetési csalás miatt nyomoz a NAV, jobbikos képviselőt is feljelentettek

Mennyei megyei: belerúghattak a piros lapokat osztogató bíróba Sokorópátkán

Mennyei megyei: belerúghattak a piros lapokat osztogató bíróba Sokorópátkán

A belügy mossa kezeit az angyalrituálés gyerektábor miatt

A belügy mossa kezeit az angyalrituálés gyerektábor miatt

Az önvezető autókat is a szex fogja eladni

Az önvezető autókat is a szex fogja eladni

Ha Superman autót szeretne, vélhetően erre a különleges Teslára csapna le

Ha Superman autót szeretne, vélhetően erre a különleges Teslára csapna le