szerző:
hvg.hu

A Nyitnikék Magyar Antistigma Kezdeményezés az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordul, szerintük ugyanis a mentális problémával küzdő emberek áldozatai a társadalmi diszkriminációnak.

A csoport szerint „a médiában szereplő, sok esetben a bűnözőket indokolatlanul pszichiátriai esetként kezelő híradások csak fokozzák a kirekesztettséget”. Közleményükben azt írják, ez történt a közelmúltban is, amikor a Magyar Televízió Híradó című műsorának június 11-i esti adásában elhangzottak szerint „valószínűleg skizofrén az a férfi, aki a rendőrökre támadt, ezért lábon lőtték”. A Nyitnikék szerint az ehhez hasonló híradások kárt okoznak mindannyiunknak.

A pszichiátriai gondokkal küzdők stigmatizációja ellen harcoló kezdeményezés ezért az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordul, hogy az ilyen és hasonló esetek kapcsán konzultáljanak a jövőben.

Azt szorgalmazzák, hogy egy-egy híradás csak megalapozottan, orvos vagy igazságügyi szakértő jóváhagyásával állapítsa meg, hogy az adott bűncselekmény összefüggésbe hozható-e az elkövető pszichés állapotával. A zavart viselkedés hátterében ugyanis nagyon sokféle, átmeneti vagy tartós pszichés zavar, drog- vagy alkoholhatás is állhat.

„Sajnos Magyarországon a média rendkívül gyakran, elhamarkodottan minősíti az agresszív, vagy zavart viselkedésű személyeket 'schizofrénnek'. Pedig az ilyen viselkedés hátterében számtalan, a központi idegrendszer működését befolyásoló tényező, pl. anyagcserezavar, keringési zavar is állhat (természetesen az alkoholprobléma mellett). Az impulzuskontroll zavarai is agresszív viselkedést vonhatnak maguk után, és szintén nincs közük a skizofréniához. Valamely viselkedés hátteréről vélemény csak részletes kivizsgálást követően mondható. Éppen ezért az elhamarkodott kijelentések károsak, mert a médiának a közhiedelmet befolyásoló szerepe van, így a mentális zavarral élő egyének jogait sérti, és alapvetően téves megítélését sugallja" – mondta Bodrogi Andrea addiktológus-pszidchiáter, a Nyitnikék önkéntese.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Túl sok jegyet adott el a Wizz Air, rendőrök jelenlétében szállítottak le valakit a gépről

Túl sok jegyet adott el a Wizz Air, rendőrök jelenlétében szállítottak le valakit a gépről

Videó: Újra hajléktalanok árulják a Népszabadságot

Videó: Újra hajléktalanok árulják a Népszabadságot

Három beszédírót tart Kásler Miklós, de azt nem tudhattuk meg, mennyiért

Három beszédírót tart Kásler Miklós, de azt nem tudhattuk meg, mennyiért

Most érdemes bedobni azt a pokrócot, ami jól jön majd, ha elakadunk télen

Most érdemes bedobni azt a pokrócot, ami jól jön majd, ha elakadunk télen

Bérek az egészségügyben: Románia durván beelőzte Magyarországot

Bérek az egészségügyben: Románia durván beelőzte Magyarországot

Orbán sem harcolhat mindig, most mással szerez népszerűséget

Orbán sem harcolhat mindig, most mással szerez népszerűséget